Accordeon spelen

Op mijn achtste jaar kreeg ik mijn eerste pianoles en omdat wij thuis niet in het bezit waren van een piano moest er gerepeteerd worden bij mijn grootouders die een Horeca bedrijf runden. Na een half jaartje stelde mijn muziekleraar mijn ouders voor over te gaan op accordeon zodat ik thuis kon oefenen.

Mijn ouders hebben toen voor mij een 32 bassen pianoklavier accordeon gekocht. Er zijn ook knop accordeons in B of C griff , maar mijn muziekleraar gaf alleen les in pianio klavier. Na een half jaartje kregen wij klassikaal les met 6 of 8 kinderen dit was ook voordeliger en wij werden dan ook lid van de accordeonvereniging Accordeonata te Lekkerkerk, deze werd destijds opgericht door de muziekleraar de heer Kroon.

Zo vormden wij na verloop van tijd een B. orkest van de accordeon vereniging, met als begeleiding een piano, gitaren en drums. Wij speelden de muziek in verschillende partijen 1e , 2e 3e en 4e partij. Samen met mijn nichtje speelde ik op de club de eerste partij. Wij deden ook mee aan verschillende concoursen onder andere in Steenbergen, Hoog Soeren en Rotterdam. Met het A en B orkest gaven wij ook concerten in zalen en muziektenten in de regio Krimpenerwaard, omdat wij de enige accordeon vereniging in de streek waren en ook de accordeon populair was.

Tot mijn 16e jaar ben ik lid geweest van Accordeonata. In verband met mijn examen voor de Mulo, waarna ik ben gaan werken en daarbij 's avonds studeerde, kwam er weinig meer van muziek maken. Hierna volgde voor twee jaar de Militaire Dienst en nam ik mijn ACCORDEON wel mee naar de Kazerne en speelde af en toe in een plaatselijk café.

Na mijn diensttijd nam ik direct een Horecabedrijf in Lekkerkerk over. Dit was een zalenbedrijf met bioscoop en dancing het was dag en nacht werken, voor privé en hobby's was daarom geen tijd. Na 32 jaar samen met mijn vrouw te hebben gewerkt, hebben wij het bedrijf verkocht en zijn wij het rustiger aan gaan doen. Daarna nog 10 jaar bij een bank gewerkt en kwam ik vervolgens in de vut.

In 2000 kreeg ik een uitnodiging van de accordeon vereniging om voor het 50-jarig bestaan van de club mee te spelen als oud-lid met enkele muziekstukken op de jubileum-uitvoering. Met 12 oud-leden hebben we enkele maanden gerepeteerd en met succes deelgenomen aan deze jubileum-uitvoering. Wij zijn met 10 oud-leden op de vereniging gebleven en spelen elke woensdag met de club op ons oude niveau.

De vereniging is aangesloten bij de NOVAM (Nederlandse Organisatie voor Accordeon en Mondharmonica) welke diverse muziek-studiedagen organiseert waar ik dankbaar gebruik van maak. Wij studeren zelfs weekenden, waarbij uit Zuid-Holland en Zeeland accordeonspelers aan deelnemen en les krijgen van de beste dirigenten op dit gebied van Nederland. Met Accordeonata treden wij vaak in de Regio op in verzorgings- en bejaardentehuizen. Ook geven wij diverse concerten en uitvoeringen met het orkest dat nu uit circa 30 leden bestaat en zeer actief bezig is.

Omdat ook diverse shanty-koren een accordeonspeler hebben is het instrument nu weer veel gevraagd.
Inmiddels speel ik ook al enige jaren bij een hollands liedjes koor Cheerio in Schoonhoven en het jaren '40-'50  Dameskoor Betty Fox en sinds kort bij het shanty-koor De IJsselmannen in Ouderkerk a/d IJssel.

Zo is de muziek op latere leeftijd voor mij een fijne hobby geworden.

Piet Bak(1941)   e-mail: 

© www.moetjekijken.nl