Piet Visser met Goudsmeden

Het begon in m'n kinderjaren, toen speelde ik al met de gedachte om goudsmid te worden. Na de LTS gevolgd te hebben voor goud en zilversmeden trad ik in dienst van de firma Johan Rozendaal in Utrecht. Daar kreeg ik verder de opleiding voor juwelenmonteur en dan speciaal in het rozengoed (diamant) zoals op enkele foto's te zien is.


Dat was echt het mooiste werk om te doen vooral de tak broches, die werden blaadje voor blaadje gemonteerd en vervolgens aan elkaar gesoldeerd.

Na verloop van tijd werd een eigen stijl ontwikkeld, zodat ik in de etalage van de juwelier mijn eigen werk herkende. Dat was een bijzondere ervaring en nog steeds kom ik eigen werk tegen.

Tijdens het werk bij de Firma Johan Rozendaal heb ik in de avonduren m'n juweliers- en het vakdiploma gehaald in Schoonhoven. Momenteel houd ik mij ook bezig met het moderne werk, mijn grote liefde blijft nog steeds het rozengoed. Helaas is dit tegenwoordig erg kostbaar en wordt het hierdoor ook niet dagelijks gedragen. Bij de firma Johan Rozendaal ben ik nu al ruim 40 jaar werkzaam.

In deze 40 jaar ben ik ook een dochter en een zoon rijker geworden, de dochter ging ook in het vak. Zij heeft de vakschool in Schoonhoven doorlopen, daar een vriendje ontmoet en samen zijn zij een Goudsmederij in Oldenzaal begonnen.
Tijdens de bekende feestweek Boeskool in Oldenzaal ben ik buiten voor de winkel Goudsmeden gaan demonstreren en daar kreeg ik toch wel een kik van. Speciaal een werkbank met een glasplaat over m'n bank gemaakt en dan op de ouderwetse manier een gaatje boren met een pompdril. Als je dan de mensen verbaasd ziet kijken zo van: wat doet hij nou ? Ook boortjes zelf maken van oude stopnaalden van de HEMA.

Er viel veel te vertellen over werk wat we vroeger deden, waardoor het werk niet erg opschoot. Zodat ik later de opmerking hoorde: 'je bent niet erg opgeschoten met het ringetje'.
Een figuur in een ring vijlen doe ik nu alleen nog voor mijn plezier, terwijl dit voorheen dagelijks werk was.


Momenteel maak ik fluitjes in opdracht, zowel in Goud, Zilver en Alpaca, tevens repareer ik kapotte fluiten.
Zie hiervoor ook mijn weblog: fluitjespiet.blogspot.com

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl