Postzegels uit alle landen van de wereld

Het begin

Als jongen van 8 jaar begon ik met het verzamelen van postzegels. Diverse personen in mijn omgeving verzamelden wat en ik vond postzegels wel héél leuk. Iedere maand kocht ik van mijn zakgeld wat zegels. Mijn oom verzamelde ook postzegels en die leerde mij er veel over, onder andere hoe ik ze kon uitzoeken en opbergen.

Ik verzamelde postzegels uit de hele wereld. In 2006 vond ik het allemaal toch wel erg veel worden. Ik had ook helemaal geen ruilmateriaal meer om mijn verzameling uit te breiden. Ik vond het toch wel het leukst om via ruilen verder te gaan met verzamelen en niet door alles maar te kopen. Het lukt ook nooit om alle postzegels uit de hele wereld compleet te maken.
Daarom besloot ik op een andere manier te gaan verzamelen.

Ik heb nu een aantal landenverzamelingen

 • Nederland
 • België
 • Duitsland
 • En een aantal themaverzamelingen:

 • dieren (vooral honden, katten en paarden)
 • Olympische Spelen
 • vaartuigen
 • lucht- en ruimtevaart en voertuigen
 • Europese gebouwen
 • Ik heb echter ook een grote verzameling postzegels met het thema landen van de wereld en die liet ik zien op de verzamelbeurs in Eerde in maart 2013. Ik wil graag van ieder land in de wereld ongeveer 20 postzegels hebben. Bij die postzegels zoek ik dan allerlei achtergrondinformatie van dat land, zoals:

 • de ligging van het land
 • de hoofdstad
 • de taal
 • de godsdienst
 • het inwoneraantal
 • de oppervlakte
 • de munteenheid
 • een stukje politiek en geschiedenis
 • Van al die informatie maak ik een mooi overzicht, het liefst op 1 of 2 A4-tjes en daar steek ik dan ook een aantal postzegels van dat land bij. Ik heb voor ieder land minstens 1 A4 en als ik het land heel interessant vind, of als ik er veel mooie postzegels van heb dan worden het soms meer bladen.
  Op die manier heb ik al van 325 landen een overzicht gemaakt in mijn verzameling. Dit zijn dus niet allemaal landen die nog bestaan. Sommige landen zijn bijvoorbeeld van naam veranderd zoals bij het uiteenvallen van de Sovjet Unie of bij het veranderen van staatsvorm.
  Het maakt mij in eerste instantie niet zoveel uit wat voor postzegels ik bij het overzicht heb, maar als ik er meer dan 20 heb van een land dan zoek ik natuurlijk wel de mooiste uit. Ik geef dan de voorkeur aan postzegels met de vlag, of het land erop en postzegels van gebouwen en dieren in dat land. Voor de postzegels plak ik dan klemstroken op het informatievel. Dan is het later gemakkelijk om een postzegel te wisselen als ik een mooiere heb.
  Van de 325 landen waarvan een overzicht gemaakt is, zoek ik nog postzegels van sommige landen. Er zitten nog 15 landen in mijn verzameling waar ik het bestaan van ken, maar waar ik nog geen postzegels van heb.
  Dit zijn o.a. Abu Dhabi, Eritrea, Bophutswana, Mayotte, Kosovo en Servië,
  voor een volledige lijst kunt u mijn overzicht bekijken.

  Sealand het kleinste land ter wereld

  Soms kom ik postzegels tegen waarvan ik het land niet ken. Ik ga dan op zoek naar informatie over dat land en komt daarbij vaak op Wikipedia uit. Dit was bijvoorbeeld het geval met de postzegels van Sealand.
  Tijdens WO II bouwde Groot-Brittannië 6 mijl uit de kust enkele platforms voor de verdediging van Groot-Brittannië tegen Duitse luchtaanvallen. De territoriale wateren waren toen maar 3 mijl rond het vasteland en de platforms lagen dus in internationale wateren. Na de oorlog lagen deze platforms van metaal en beton er jaren verlaten bij.
  Tot in 1967 de radiopiraat Paddy Roy Bates besloot om een platform in beslag te nemen en uit te roepen tot onafhankelijk prinsendom. Groot-Brittannië heeft toen alsnog de andere platforms vernietigd. Ze hebben een poging gedaan om het Sealand platform in te nemen, maar toen ze door de bewoners werden beschoten hebben ze al snel de poging om het eiland in te nemen gestaakt. Ze hebben toen besloten om de bewoners verder maar met rust te laten. Op het platform wonen slechts 1 tot 5 inwoners, maar het geeft wel zelf postzegels, munten en paspoorten uit.

  Oceanië

  Er zijn veel landen in de wereld waar je nog nooit van gehoord hebt, als je geen postzegels verzamelt van alle landen van de wereld. Wist u bijvoorbeeld dat er zoveel landen zijn in de wereld? Kent u landen als Nauru, Vanuatu, Wallis en Futuna?

  Internet

  Ik ruil mijn postzegels niet alleen op de verzamelbeurzen, maar ook via internet. Daarvoor scan ik dan mijn dubbele postzegels in, zodat andere verzamelaars kunnen kijken welke van mijn postzegels zij willen hebben.

  Als u nog iets leuks hebt voor mijn verzameling neem dan contact met mij op via e-mail .

  Piet Thissen

  Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland
  van De Verzamelaar


  © www.moetjekijken.nl