Even voorstellen: ik ben Piet Tijssen

en ik verzamelde brandweerhelmen

Totaal 31 jaar vrijwillige brandweer geweest, mijn rang was hoofdbrandwacht in het dorp Luyksgestel, tegenwoordig woonachtig in Valkenswaard.
Na een verhuizing naar een kleinere woning, was ik genoodzaakt te stoppen met de verzameling, een groot deel is verkocht.

Ik was 15 jaar bij de brandweer toen de helmen vervangen werden, deze waren namelijk al 30 jaar oud, dus echt vanaf de oorlog. Een exemplaar met het jaartal 1940 in de helm kwam bij mij op de kast in de huiskamer te liggen. Deze helm heeft veel mee gemaakt, goede en ook slechte tijden, maar ik was er trots op.

 

Na verloop van tijd ging ik eens kijken of ik wat kon kopen of ruilen met anderen. Er waren namelijk collega's van het korps die er minder in geïnteresseerd waren, daarmee kon ik dan ruilen. Ik ruilde met veel Belgische en uiteraard ook Nederlandse collega's. Als ik op vakantie ging nam ik altijd helmen mee om te ruilen, ook diverse collega's en vrienden keken voor mij uit.

Mijn verzameling bestond uit meer dan 250 helmen vanuit 18 verschillende landen, ik heb ik nu nog een tiental over.

Ik kwam in het bezit van een helm uit de U.S.A. Dit was een pronkstuk in mijn verzameling en bovendien fonkelnieuw.

Het moest een hobby-zolder blijven en geen geld-zolder, want het is jammer, dat er vaak (te)veel geld gevraagd werd. Als er bij mij iemand kwam om te ruilen werd er geruild maar zeker niet gehuild.

Ik besteedde elke week ca. 1 uur aan mijn helmen, vaak moest je boeken er op naslaan die veelal in het Duits geschreven waren. Door de foto's echter die er in stonden kwam ik op deze manier wel achter de herkomst en anders wisten collega's het wel. Ook het Brandweermuseum in Nederland kon mij hierbij helpen.


zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl