Voetbalplaatjes

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Piet van de Biggelaar uit Boxtel is in 1976 begonnen met het verzamelen van voetbalplaatjes. In eerste instantie samen met zijn neef (zelfs voornamelijk voor zijn neef). Piet vond het vooral leuk om de voetbalplaatjes bij elkaar te zoeken en alle plaatjes uit te sorteren en te ruilen. Hij bezoekt bijna iedere zondag wel een verzamelbeurs in de omgeving. Als hij dan de verzameling compleet had, dan was de verzameling voor zijn neef. Zijn neef is inmiddels gestopt met het verzamelen van voetbalplaatjes en Piet heeft alle albums gekregen van zijn neef. Hij heeft nu dus een flinke verzameling van diverse complete voetbalalbums naast alle dubbele plaatjes die hij al had.

Het is voor Piet niet meer mogelijk om alle dubbele voetbalplaatjes van alle jaren mee te nemen naar de verzamelbeurs. Dat is zo ontzettend veel! Maar als je naar bepaalde plaatjes vraagt (dus hem een lijstje geeft met nummers) dan kijkt hij voor je en dan heeft hij ze de volgende verzamelbeurs voor je bij zich.
Van de meest recente acties heeft hij wel altijd albums met dubbelen bij zich (niet de originele albums). Zie de afbeelding hier boven.
Van de laatste actie voetbalplaatjes van Plus supermarkten met de recepten kaartjes erbij, heeft hij zelf alle stickers en recepten compleet. Hij heeft alle stickers ook meerdere keren dubbel. De dubbele voetbalstickers steekt hij allemaal op nummervolgorde in speciale insteekbladen. Op die manier kan hij op de verzamelbeurs heel snel het juiste nummer terugvinden. Het maakt hem meestal ook niet uit welke sticker hij ervoor terug krijgt, maar het fijnst vindt hij wel als hij er terug krijgt, op die manier kan hij ook anderen weer blij maken. Bij deze actie waren er 216 voetbalstickers en 72 receptenstickers om te verzamelen. De actie duurde maar 5 weken en in die tijd moest je dus proberen om alle stickers bij elkaar te verzamelen. Gelukkig hebben wij Piet op de verzamelbeurs en kon er volop geruild worden.
Van 2005 t/m 2008 zijn Plus supermarkten de hoofdsponsor van de eredivisie geweest en was er ieder jaar een actie van voetbalplaatjes. Ook van 2008 t/m 2011 toen AH de hoofdsponsor was, waren er ieder jaar acties. (hebbedingetjes maar geen plaatjes).

Plus supermarkten heeft de laatste jaren een paar hele bijzondere series van voetbalkaartjes gehad. In 2012 hadden ze de actie met de Pop-upspelers. Bij deze kaartjes was het silhouet van de speler uit gestanst. Door de bovenkant om te vouwen kon je de spelers rechtop laten staan. Bij deze serie waren er 288 kaartjes om te verzamelen. Er zat een mooi groot album bij, om ze allemaal in te steken.

In 2013 had Plus supermarkten een serie speelkaarten met afbeeldingen van voetballers. Omdat er 18 clubs meedoen in de eredivisie waren het in totaal 4,5 stokken kaarten. Per club was er 1 teken: harten, klaveren, schoppen of ruiten. Ieder team had 13 kaarten en daarnaast waren er jokers en gele kaarten. Jammer genoeg zat er geen album bij deze actie, maar alle kaarten konden opgeborgen worden in doosjes. Je had dus 5 doosjes nodig om alle kaarten op te bergen. Er was ook een boekje verkrijgbaar waarin alle namen van de voetbalspelers stonden. Er stonden ook een aantal kaartspellen uitgelegd in het boekje.

Piet is niet echt zo’n super voetballiefhebber. Hij is geen fan van een eredivisieclub. Hij speelt zelf geen voetbal en gaat ook niet naar voetbalwedstrijden toe. Hij kijkt alleen de samenvattingen van de wedstrijden op tv. Het buitenlandse voetbal interesseert hem ook al niet.

Piet verzamelt alleen allerlei voetbalplaatjes. Hij heeft ook diverse mappen met Panini voetbalplaatjes, maar die zijn eigenlijk te duur voor hem. Hij heeft niet zo veel geld om aan voetbalplaatjes te besteden. Alle Panini plaatjes die hij krijgt, bewaart hij en dubbelen gebruikt hij om mee te ruilen. Op die manier krijgt hij toch heel wat plaatjes bij elkaar. Meestal duurt het wel een tijdje voor hij van een bepaalde Panini actie wat te ruilen heeft. Van de Panini actie van 2016, Euro France, heeft hij nog niets, maar Piet heeft heel veel geduld. Soms geven verzamelaars van voetbalplaatjes de dubbelen aan Piet met een lijstje erbij, zodat hij voor hen kan ruilen, want Piet is iedere verzamelbeurs de hele tijd aanwezig en zelf hebben ze daar dan niet de tijd voor.

Album voor Panini
voetbalplaatjes 2012
Album voor Fifa World Cup
voetbalplaatjes 2014
Proefjes Lab kaartjes

Hoewel zijn hart echt bij de voetbalplaatjes ligt, spaart hij toch ook allerlei andere kaartjes en plaatjes. Als er bij een supermarkt een actie is dan gooien mensen uit de buurt de kaartjes of stickers bij hem in de brievenbus. Ze weten dat ze hem er een plezier mee doen.
Op de verzamelbeurs heeft hij ook altijd enkele zoeklijstjes bij zich van mensen uit zijn buurt. Acties zoals de Angry Birds en Sprookjesboomfiguren interesseren Piet niet, maar hij heeft wel altijd zoeklijstjes en dubbelen bij zich.

Verzamelbeurs

Op 25 september 2016 liet Piet van de Biggelaar zijn verzameling voetbalplaatjes zien op de verzamelbeurs in Eerde. Als u nog voetbalplaatjes heeft voor Piet neem dan contact op met Piet per telefoon 06 – 1513 5729 of stuur een e-mail naar

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland
van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl