kwartettenHet beginOngeveer 25 jaar geleden kocht Piet op een rommelmarkt een paar kwartetspelletjes voor in de speelgoedkast van zijn toen nog kleine kinderen. Op rommelmarkten zag je vaak voor een paar dubbeltjes of een gulden een leuk kwartetspelletje liggen en het aantal kwartetspelletjes groeide dan ook gestaag. Nu zijn de kinderen volwassen en het huis uit. Piet heeft inmiddels (juni 2024) ongeveer 24.000 verschillende kwartet- en Zwartepietspelletjes bij elkaar verzameld.
In iedere kamer in zijn huis staan wel een paar vitrine- of ladekasten met kwartetten.
In de woonkamer van Piet staan 4 grote kasten, afgeladen vol met kwartetten. Piet was nog even bezig en zei dat ik zelf maar wat rond moest kijken, maar dat valt niet mee als de kasten zo vol zitten. Je ziet niet wat er allemaal in zit en bent bang dat als je er 1 kwartet uittrekt dat dan de hele boel instort. Piet werkt nog, maar als hij met pensioen gaat wil hij zich volop met zijn verzameling gaan bezig houden. Hij wil alles op foto zetten. In de vitrinekasten in de kamer moeten dan de mooiste kwartetspellen uitgestald worden zodat ook echt te zien is hoe mooi en bijzonder ze zijn. Niet zo op elkaar als nu, maar een mooie tentoonstelling. Een beetje dus zoals op de foto hierboven van Piet bij een deel van zijn collectie.
Er is nog heel wat werk te verrichten. In zijn handen heeft hij een oud kwartetspel dat nog niet uitgeknipt is. Oudste kwartet Op de vraag wat het oudste kwartet uit zijn verzameling was, wist Piet niet direct het antwoord. Hij heeft 2 kwartetten die waarschijnlijk rond 1880 zijn uitgegeven. Misschien kwam het ook omdat ik had verteld dat het mij ook vooral gaat om de verhalen, die er altijd te vertellen zijn over de collectie. De meeste kwartetten hebben geen jaartal en dan is het vaak gokken hoe oud ze zijn. Hij liet me een heel bijzonder kwartet zien dat in 1902 is uitgegeven. Het kwartet zit in een dik boek wat een jaargang is van de Kinder-Courant een "weekblad voor onze jongens en meisjes". Het was de bedoeling dat kinderen dit kwartet uitknipten en op karton plakten om mee te spelen. Volgens Piet is het kwartet ook altijd uit het blad als je dit nog ooit tegenkomt, maar hij heeft dus een complete ingebonden jaargang. Extra dingetjes Piet vindt het ook leuk om bij de kwartetten andere dingen te verzamelen die ermee te maken hebben. Zo heeft hij een kwartet van de Club van Sinterklaas en daarbij ook de cd’s en flippo’s. Phonogram heeft eens een kwartet uitgegeven samen met 8 dubbelelpees. In de speluitleg van het kwartet wordt ook melding gemaakt van de elpees. Piet vindt het dan ook leuk om alles compleet te hebben. Ook van Fons Jansen heeft hij zo een kwartetspel in een doosje dat lijkt op een cassettebandjesdoosje en daarbij een boekje, een programma en een elpee.
Bijzondere kwartetten Piet heeft ook diverse unieke kwartetten in zijn verzameling. Natuurlijk zal het moeilijk zijn om van zijn oudste kwartetten een 2e exemplaar te vinden. Van de Verkade kwartetten heeft hij er heel veel, maar toch zitten er allemaal kleine variaties in. Hij heeft echter ook diverse kwartetten waarvan de oplage maar 1 of enkele was. Zijn kinderen hebben bijvoorbeeld voor zijn verjaardag eens een kwartetspel gemaakt. Er is ook eens een kwartetspel gemaakt van een schoolreis waar hij mee is geweest. Ook heeft hij diverse kwartetspellen die handgemaakt zijn. Op kartonnen kaartjes zijn poëzieplaatjes geplakt en eronder staat in een sierlijk handschrift geschreven waaruit het kwartet bestaat. Piet verzamelt ook echt alle kwartetten die worden uitgegeven. Oud of nieuw, gratis of te koop, in een doosje of los, hij verzamelt ze allemaal. Zo heeft AH eens een kwartetspel afgedrukt op de pakken met zuivel en ook deze serie heeft Piet in zijn verzameling. Gelukkig heeft hij in dit geval wel alleen de kwartetkaarten uit de pakken geknipt en niet de hele pakken bewaard. Hij heeft ook 2 boekjes van Suske en Wiske en de Komische kwartetten, wat bij die pakken hoorde, een gekleurde uitgave en een uitgave met een goudkleurige kaft en een stempel van de commissaris van de Koningin in Utrecht. Verzamelbeurs
De laatste jaren wordt internet steeds belangrijker. Ik heb nu een goed voorbeeld waarom het belangrijk is regelmatig een verzamelbeurs te bezoeken en iedereen te vertellen wat je verzamelt. Piet geldt dus als de man die alles weet over kwartetten, maar toch kon ik hem door de verzamelbeurs nog wat dingen vertellen die hij niet wist. Tijdens de verzamelbeurs in augustus 2010 kwam er iemand naar mij toe met wat kwartetkaartjes die gratis bij de Mikrogids hadden gezeten. Ze kennen mij op de verzamelbeurs en weten dat ik van alles verzamel wat gratis wordt weggegeven, dus kreeg ik ze. Deze kaartjes zaten alleen bij de gids in de losse verkoop. Op de verzamelbeurs is het contact gemakkelijker en er komen geen verzendkosten bij. Piet had er nog niet van gehoord, maar heeft het kwartet ondertussen compleet. Klik hier voor nog 11 afbeeldingen.
Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland
van De Verzamelaar |
© www.moetjekijken.nl