Fluitjes

In 1982 begon het serieus verzamelen van fluitjes. Van kindsaf verzamelde ik sigarenbandjes, die ik van mijn opa kreeg, ben later overgestapt op munten verzamelen. Maar eigenlijk vond ik daar niets aan, ik zocht iets spannenders, iets speciaals wat nog niemand verzamelde.

Na vele gekke hebbedingetjes te hebben vergaard, zoals hangsloten, brillen, sleutels, en dergelijke viel het fluitje, oh, pardon kwartje, pas goed. Er zat bij de gebruikelijke rommeltjes een heel bijzonder fluitje. Het was een fluitje van een cent dat mijn aandacht trok en toen is het pas ècht begonnen.

Al snel hierna kwamen er wat fluitjes bij en begon er een verzameling te groeien. Ik organiseer regelmatig exposities om op deze manier veel informatie over de fluitjes te krijgen, want op dit gebied zijn bijna geen boeken beschikbaar.

Op deze tentoonstellingen krijg ik vaak fluitjes van bezoekers en hoor ik wat voor functie sommige fluitjes hadden,zoals bijvoorbeeld in oorlogstijd (voor onderduikers) of in de mijnen, op het station, aan boord van een schip, hondenfluit, blikken fluitjes, benen fluitjes, Duivenfluitjes, Explosie/Uitlaatfluit, Fluitende pijlen, Intercomfluit, Lokfluitjes, Neusfluit, Schaapsherdersfluit, Snoepfluitjes, Waterfluitjes. Noem maar op: ik weet er inmiddels veel van en ben een ware deskundige op dit gebied.

Door het ontbreken van boeken haal ik tegenwoordig informatie van internet. Ook Japan heeft enkele sites over fluitjes waar ik veel op rondkijk, maar het is helaas voor mij niet te lezen. Daarom heb ik mensen nodig die mij informatie kunnen geven over de diverse fluitjes.

Zo kostte het mij wel 10 jaar om de benodigde informatie over duivenfluitjes te krijgen, deze heb ik nu compleet met tekeningen erbij. Op dit moment ben ik bezig met de fluitpijlen, informatie hierover ontbreekt mij n.l. tot op heden geheel. Inmiddels ben ik door de vele beurzen en markten waar ik mijn collectie toonde bij de meeste verzamelaars aardig bekend als "Piet Visser van de fluitjes".

Heb je mijn fluitje al gezien is natuurlijk een veel gehoorde grap waar ik aan gewend geraakt ben. Maar probeer met verrassende vondsten de aandacht van het publiek te trekken, bijvoorbeeld met vogelgefluit op de achtergrond, of een waterfluitje dat werkt als men er langs loopt.

Medeverzamelaars ken ik nauwelijks, maar ja, dan had ik maar niet zo'n bijzonder onderwerp moeten kiezen.

"Fluitjespiet" was een kinderuitspraak en deze benaming heb ik gebruikt voor mijn weblog: http://fluitjespiet.blogspot.com

Piet is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl