Bid- en devotieprentjes

Al jaren spaar ik bid- en devotieprentjes, hierbij zal ik het verschil tussen deze twee aangeven:

  • Bidprentjes zijn prentjes die worden uitgegeven bij uitvaarten ter herinnering aan de overledene. Deze prentjes van voor 1960 waren allemaal alleen in zwart-wit, de allereerste die ik bezit zijn zelfs met de hand geschreven.
    Daarna werden zij vaker uitgevoerd in de vorm van een dubbel kaartje, eventueel met de foto in kleur van de overledene.
  • Devotieprentjes zijn geheel iets anders, deze werden vroeger uitgereikt bij plechtigheden in de R.K.kerk zoals eerste en tweede communie, priesterfeesten, retraites of andere bijzondere kerkelijke aangelegenheden.
Ook over deze prentjes is heel veel te vertellen. Op dit moment bezit ik zo'n 300.000 prentjes welke ik alfabetisch en chronologisch opberg.
Mijn kaartjes krijg ik veelal van familie en kennissen bovendien van bewoners in bejaardenhuizen waar ik veel vrijwilligerswerk verricht.  

Het is wel duidelijk dat ik over deze hobby een avond kan volpraten, soms hou ik dan ook een lezing over het ontstaan en de betekenis ervan.
Het is en blijft een boeiende hobby, waaraan ik iedere dag met veel plezier enige tijd besteed. Om mijn verzameling nog verder uit te breiden blijf ik op zoek naar prentjes en probeer dubbele te ruilen.
Voor ruilen of eventueel aanbiedingen voor prentjes vóór 1960 is mijn e-mail adres:


 

 

© www.moetjekijken.nl