Toverlantaarn "de Gelder"

Als kind zijnde bezocht ik, in de jaren í60 van de vorige eeuw, regelmatig op de woensdagmiddagen een clubhuis van het Leger des Heils in Utrecht. Daar werden destijds met een imposante toverlantaarn fascinerende beelden en plaatjes vertoond. (Al tussen 1896 en 1900 kwam de Engelse Leger des Heilssoldaat Matthews jaarlijks naar Nederland voor het vertonen van prachtige beelden en plaatjes).

Bij de bezoeken aan het clubhuis van het Leger des Heils raakte ik erg onder de indruk van de geprojecteerde beelden op een wit doek / soms laken. Daarnaast was ik geÔnteresseerd in de werkwijze maar ook de vormgeving van de toverlantaarn. Pas later in de jaren í80 van de vorige eeuw, ontving ik mede naar aanleiding van een klusje, een prachtige mahoniehouten toverlantaarn, vermoedelijk van de Britse firma Lejeune & Perken, in mijn bezit en kreeg ik de smaak te pakken. Ongeveer vanaf die tijd ben ik serieus gaan verzamelen. Er ging een wereld voor mij open. Ik ontdekte verschillende stijlen van verschillende landen en was voornamelijk onder de indruk van het ruime verschil in vormgeving.

Glazen beschilderde plaatjes Voorbeeld van een projectie

Ik bezocht diverse markten als verzamelbeurzen in binnen- en buitenland en schafte door de jaren heen verschillende toverlantaarns aan. Sinds mijn pensioen heb ik meer tijd voor het verzamelen en mijn verzameling gekregen. Daarnaast ben ik ook meer aandacht gaan besteden aan het opknappen / restaureren van toverlantaarns. Op dit moment ben ik in het bezit van veel verschillende maar ook bijzondere toverlantaarns, de oude filmprojectoren en/of kinematografen heb ik grotendeels van de hand gedaan. Helaas is het wat moeilijker geworden om nog unieke exemplaren voor een redelijke prijs aan te schaffen, maar ik blijf en ben nog steeds op zoek naar onder andere:

Momenteel beperk ik me alleen nog maar tot het verzamelen en restaureren van antieke toverlantaarns.

Exposities

 • Begin 2017 heb ik een tentoonstelling in het museum te Lunteren verzorgd en daar is destijds door de media veel aandacht aan besteed.
  Het museum Lunteren heeft enkele kranten benaderd:
  (zie onder andere You Tube, de Magie van de Toverlantaarn van het Reformatorische Dagblad).
  Daarnaast is in die periode contact opgenomen met TV Gelderland en dit heeft geresulteerd in een uitzending bij Gelderse Koppen (zie uitzending van Gelderse Koppen op 25-03-2017 met Harm Edens).
  In deze uitzending zijn, ondergetekende en Nathan Koedoot (een aspirant verzamelaar) te zien. Tijdens de uitzending wordt niet alleen uitleg gegeven over wat een toverlantaarn is, maar u ziet ook de diversiteit van mijn collectie en u krijgt een korte impressie van een voorstelling met de toverlantaarn.
 • Vanaf november 2017 heb ik in het Tinnenfigurenmuseum te Ommen geŽxposeerd, deze expositie is 4 november 2017 gestart en op 4 maart 2018 beŽindigd. Het betrof niet alleen een tentoonstelling, maar er werden in het museum ook rondleidingen en toverlantaarnvoorstellingen gegeven. Tijdens de kerstvakantie (de tijd van Dickens en nostalgie) heeft Annet Duller op 27 december 2018 met veel succes een tweetal voorstellingen gegeven. Zij is een zeer bekende toverlantaarnist, die zowel in Nederland als in het buitenland toverlantaarnvoorstellingen geeft. Het was vrij uniek dat zij in Ommen een voorstelling heeft gegeven. Omdat er nog meer belangstelling was hebben wij (ondergetekende en partner Agnes Nijenhuis) met veel succes in februari 2018, nog enkele voorstellingen gegeven in Ommen onder andere aan jongeren en bejaarden.
 • Van 1 februari tot 13 april 2019 heb ik bij het Museum Landgoed "De Oosterhof" in Rijssen geŽxposeerd. Het betrof hier een wisselexpositie en op 21 februari 2019 heeft Nathan Koedoot met succes daar een voorstelling gegeven.

 • Van 7 december 2019 tot 29 februari 2020 heb ik in het Kijk en Luistermuseum te Bennekom geŽxposeerd. Op 28 december 2019 hebben mijn partner (Agnes Nijenhuis) en ik daar een tweetal voorstellingen gegeven voor ouders en kinderen (veel belangstelling met ruim honderdvijftig personen)

Uiteraard bezoek ik naast de reguliere verzamelbeurzen/markten, regelmatig verschillende websites van toverlantaarn / magic lantern in binnen- en buitenland en heb ik als verzamelaar een pagina op deze website.

Wellicht hebt u ook belangstelling om een expositie over Toverlantaarns in uw museum te bewerkstelligen.

Mocht u hiervoor interesse hebben dan kunt u te allen tijde contact met mij opnemen. In afwachting van uw bericht

met vriendelijke groet

Pol (Paul) van den Heuvel

E-mail:


© www.moetjekijken.nl