Diana Princess of Wales, zij maakte het verschil

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Van kinds af aan heb ik een grote interesse in het Engelse Koningshuis. Het begon met Hendrik de 8e, totdat ik Lady Diana Spencer, The Princess of Wales op televisie zag op 29 juli 1981 als bruid tijdens "The Royal wedding". Ik was toen een jaar of 11.

Geen idee wat het was of hoe het kwam, misschien was het wel alles…het hele plaatje. Maar toen ik haar op televisie zag was ik verkocht, geboeid, betoverd en noem maar op door Princess Diana. Ik begon onmiddellijk alles van haar te verzamelen, bij te houden en te volgen. Hoe jong ik ook nog was; ik kan me nog goed herinneren dat "The Royal wedding" iets groots was, een happening en er was van alles van te vinden. Gezien mijn leeftijd kon ik het toen niet te gek maken, maar mijn ouders stimuleerden mijn nieuwe hobby en alle artikelen die ik had of kreeg werden ingeplakt en ik kreeg mijn eerste magazines. Die magazines heb ik nog steeds evenals het snoepblikje dat ik kreeg. Helaas ben ik door een verhuizing mijn plakboeken kwijt geraakt.

Trouwerij Prinses Diana  The Royal Family Pop-up Book
The Royal wedding Eén van de vele boeken

Tijdschrift People: huwelijk Willliam en KateIk ben Princess Diana vanaf die tijd altijd blijven volgen, de ene keer wat intensiever dan de andere keer. Maar ze was, is en blijft altijd een belangrijk deel van mijn leven. Een inspiratie en voorbeeld. De geboortes van prins William en prins Harry, ik maakte het allemaal mee. Ook het leven van beide prinsen volg ik op de voet.

Met alle roddels heb ik me nooit bezig gehouden en toen kwam daar die ene fatale dag op 31 augustus 1997, ik weet nog dat ik net wakker was en mijn moeder met een heel vreemde blik naar de televisie zag kijken, ze kwam naar me toe met de woorden "Diana is dood…". Ik had ogen als schotels, kon het niet geloven…wilde het eigenlijk ook niet. Hetzelfde jaar dat mijn vader zou komen te overlijden maar dan een paar maanden later, overleed Princess Diana. Ik noem haar bewust geen Princess of people of princess of hearts of welke benaming ze ook kreeg in de pers na haar overlijden. Voor mij zal ze altijd 'Diana, Princess of Wales' zijn en het ook blijven.

Elton Jonn - Candle in the wind - Goodbye Englands rose Tijdschriften
Elton Jonn - Candle in the wind /
Goodbye England's rose
Tijdschriften

Opnieuw stond de wereld op zijn kop. Ook mijn wereld. Niet te geloven. Ik zat gekluisterd aan de buis, kocht zoveel mogelijk als haalbaar was want er werd wat uitgegeven in die periode…ook het cdsingletje van Elton John "Goodbye England's rose". Ik heb de uitvaartplechtigheid op televisie gezien en opgenomen. Ik probeerde ook toen de roddels zoveel mogelijk te ontwijken, de sensatie berichten dat ze zou zijn vermoord en dergelijke. Van die bladen knipte ik alleen de plaatjes uit. Ik ben ook lid geweest van de inmiddels opgeheven prinses Diana fanclub "Dilight" die een mooi fanclub blad uitbracht. Verder ga ik overal op af waar iets van Princess Diana en haar zoons wordt aangeboden, (oranje) beurzen, rommelmarkten, internet…

Walk the Princess of Wales memorial Kranten over Diana en Charles
De Diana walk Kranten

Na het overlijden van Princess Diana ben ik 3 keer in Londen geweest, ook Diana related plekken bezocht, zoals Kensington Palace, 2e hands boekenwinkels en de Diana walk. Ik heb het allemaal bezocht, samen met mijn moeder. Eén ervaring vergeet ik nooit meer, vanuit het fanclub blad Dilight had ik vernomen dat er ergens in de buurt van Kensington Palace een Diana café bestond, waar ze zelf ook in geweest is. Met een vaag idee die hele buurt bezocht met de bus, een hele middag lang. Totdat ik ergens het gevoel kreeg dat ik moest uitstappen….ik stapte de 1e de beste winkel binnen met de vraag "do you know where the Diana cafe is?"….met als antwoordt "oh yes sure, just around the corner!!"…ik had het gevonden!!! Ik heb die mevrouw stevig omhelsd van dankbaarheid en blijdschap. Inderdaad het lag om de hoek…mijn moeder en ik hebben daar een heerlijk kopje thee gedronken en ik heb daar foto’s gemaakt en kreeg een souvenir ansichtkaart mee…

Nu is Princess Diana inmiddels alweer 20 jaar geleden overleden. Het voelt nog steeds aan alsof het gisteren was, ik weet nog steeds "waar ik was" toen ik het hoorde. Wat heb ik veel respect, bewondering voor prins William en Harry. Wat doet het pijn dat Diana niet heeft kunnen meemaken hoe geweldig ze zijn opgegroeid, dat ze nu oma is geworden…dat ze in haar voetsporen zijn getreden en haar nalatenschap bewaken en daar geweldig mee omgaan. Dat ze nu erover kunnen praten over de immense klap van haar overlijden; een ervaring die wij ons niet kunnen voorstellen…

Princess Diana, ze staat voor heel veel baanbrekend werk in de Engelse royalty. Ze knuffelde Aidspatiënten in een periode dat dat niet vanzelfsprekend was, leerde haar kinderen dat er ook een wereld buiten het paleis was…Zij maakte het verschil…

Souvenirs Diana en Charles Aankleedpoppen Diana en Charles Puzzel Diana en Charles - 1000 stukjes
Souvenirs Aankleedpoppen Puzzel Diana en Charles

En ik….volg nog steeds alles van en over Princess Diana, prins William, prins Harry en hun gezinnen en, ik blijf gewoon doorgaan met deze verzameling en omdat er zo heel erg veel van is uitgegeven zal de verzameling nooit compleet zijn. Blijven er altijd dingen die ik nog zoek, zoals bijvoorbeeld de kranten van vlak nadat ze verongelukte, de breaking news uitgaves, de souvenirs van het huwelijk, de geboortes, en de fatale dag…noem maar op.

Tevens volg en verzamel ik ook nog steeds het Engelse Koningshuis in het algemeen…van Queen Mary, The Queen mom tot nu..

Mochten er mensen zijn die dit lezen en iets hebben, ik hoor het graag.

e-mail:

Priscilla Smits


© www.moetjekijken.nl