There's always… Elvis

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Elvis en zijn muziek, een constante factor en de basis in mijn leven. Ik ben erin en ermee opgegroeid. Het zit in mijn bloed, DNA en mijn genen. Een leven zonder Elvis' muziek kan en wil ik me niet voorstellen. Hij is altijd in mijn leven geweest. Het is echt letterlijk en figuurlijk alles; uitstraling, charisma, zijn onweerstaanbare stem- die alles met je doet; gekmakend maar ook troostend, muziek...alles.  Het is niet te beschrijven wat Elvis met zijn stem en "het pakketje Elvis" met een mens kan doen. Terwijl ik echt niet zo'n fan ben die alles lukraak goed vind wat ie ooit heeft uitgebracht of heeft gedaan.

Ik kom uit een nest van Elvisfans, ben vernoemd naar Elvis ex-vrouw. Maar mijn ouders hebben me nooit gepushed. Ik "ontdekte" Elvis zelf. Mijn moeder (en ze kon het weten) vertelde me dat ik in haar buik mijn 1e bewegingen maakte bij het horen van de muziek van Elvis, terwijl mijn ouders in de bioscoop een Elvis film keken.

Ik ben geboren in 1969 dus ik heb Elvis carrière en hoogtij dagen niet bewust kunnen meemaken. Maar zijn sterfdatum 16 augustus 1977 staat nog duidelijk in mijn geheugen, ik was een jaar of 7 en huize Smits was niet meer hetzelfde….de klap kwam keihard aan bij mijn ouders, mijn vader die niet gauw huilde, huilde bij de begrafenis beelden op tv en hoe jong ik ook was; ook ik had in de gaten dat het serieus mis was. Alle kranten uit welk land dan ook werden gekocht, alles werd op de voet gevolgd…Elvis overlijden was HEEL GROOT NIEUWS en niet alleen in Huize Smits maar ook wereld wijd. Een jaar later kreeg ik van mijn vader mijn 1e Elvis lp: Elvis sings for childeren. Ik heb de lp nog steeds. Inmiddels voorzien van handtekeningen van mensen uit de Elvis wereld.

Elvis lp: Elvis sings for childeren  Souvenirs Elvis
Elvis lp: Elvis sings for childeren Souvenirs

Collecting Elvis
Mijn verzameling begon bescheiden en klein, wat boeken, hebbedingetjes en platen, inmiddels is het uitgegroeid tot een verzameling waar ik een aardig huisje of kamer mee kan vullen. Toen mijn ouders mijn fan zijn opmerkte werd het gestimuleerd en na mijn vaders overlijden gaf mijn (inmiddels ook overleden) moeder mij de Elvis verzameling die mijn ouders samen hadden opgebouwd sinds de 50's en die ze mij bij het leven wilde geven. Die verzameling werd vol dankbaarheid en trots aan mijn eigen verzameling werd toegevoegd.

De voorwaarde in de verzameling is dat er een "klik" is, het kan van alles zijn buttons, vinyl in alle vormen en maten, foto's, souvenirs, (foto) boeken, cd's, beeldmateriaal, posters, promotie materiaal….etc. en noem maar op. Ik haal het ook overal vandaan, van beurzen tot een kleedje op Koningsdag die eigenlijk alleen bestemd was om de aangeboden spullen op neer te leggen en wat mijn getrainde Elvis ogen opmerkte; dat kleedje ging met me mee. Ik ben (zelfs in mijn nieuwe woning) bekend bij de pakket bezorger. Maar voor mij gaat er niets boven 'snuffelen naar Elvis'  op markten, beurzen en winkels-waaronder de Elvis winkel in Utrecht. Ook mijn getrainde Elvis oren ontgaat niets, toen voor het eerst Elvis 1e plaatje "My happiness" werd uitgezonden op de radio- dat was HOT NEWS, en ik dit ook opnam was het mijn vaders vraag toen hij weer thuis kwam "of dit m ook echt was" ja dit was zonder enige twijfel Elvis.  Dit bandje heb ik nog steeds. Ook volg ik en verzamel ik alles over de mensen om Elvis heen; vriendenkring "The Memphis Mafia", zijn gezin Priscilla en zijn enige dochter Lisa Marie Presley en haar kinderen.

Graceland en de Sun studio, voor mij heilige grond. 1 van mijn grootste muzikale liefdes is daar ontstaan; de Rockabilly  en uiteraard ook vanwege Elvis, nog niet bezocht, maar ze staan wel bovenaan de "afvink" lijst. Maar mijn liefde zit ook in de verzameling.

Elvis winkel in Utrecht Drummers Jerome "stump" Monroe
Elvis winkel in Utrecht Drummers Jerome "stump" Monroe
signeert zijn drumstok

Meet & greets
Grote hoogtepunten als Elvis fan heb ik hoe dan ook genoeg. De ontmoeting met D.J. Fontana, Elvis 1e drummer die er vanaf het begin tot eind jaren 60 bij was. Inmiddels de enige nog levende lid van Elvis 1e band The Blue Moon Boys (samen met Scotty Moore en Bill Black). De ontmoeting is niet te beschrijven, de 1e keer ooit dat ik bijna onderuit ging van emotie omdat dit "A dream come true" was. Deze meet & greet werd georganiseerd door Elvis fanclub Elvis For Everyone. Die aankondiging…ik werd gek, heb ze platgebeld, niet geslapen…ik leefde bij de brievenbus en de rust keerde pas terug toen het kaartje binnen was.  Deze fanclub organiseert ieder jaar een reeks Elvis concerten door het hele land waarbij de aandacht gaat naar de mensen die Elvis hebben meegemaakt en ook een meet Greet mogelijk is. Ik heb er diverse prachtmomenten meegemaakt; een van Elvis latere drummers Jerome "stump" Monroe, die mij op het podium zijn drumstok gaf en deze backstage voor me signeerde…het zijn van die momenten. Een van Elvis latere bassisten; Duke Bardwell, ook daar ontmoet.

Elvis in Londen
Verleden jaar 2016, een dagje Londen voor een Elvis Tentoonstelling, op Elvis 80e verjaardag 8 januari. deze werd georganiseerd door Graceland. Voor de 1e keer ooit in mijn eentje een dagje vliegen, trein en the tube in Londen…een ervaring, een belevenis. Maar het was het veel meer dan waard. Toen ik er aankwam heb ik staan huilen dat het me was gelukt. Een weergaloze tentoonstelling. Er mocht worden gefotografeerd; moet je niet tegen mij zeggen, ik nam er zeker 1000 foto's…in het begin zozeer met bibberende handjes dat ik mezelf moest toespreken. Maar ik heb er een mooi fotoboek van laten maken.

Tijdschrift Tentoonstelling Elvis 80e geboortedag
Tijdschriften en kranten Tentoonstelling Elvis 80e geboortedag

Priscilla meets Priscilla
Het grote hoogtepunt van dit jaar, 2017, was Priscilla Presley - mijn naamgenoot - in Nederland en ik was er op tijd bij voor een Meet & Greet kaartje. Elvis in Concert, the wonder of you…met Priscilla als special guest. Waarbij ze zeer boeiend wist te vertellen over haar leven met Elvis en leuke beelden liet zien. Daarna volgde de meet & greet. Ik die altijd de nuchterheid zelve is- of probeer te zijn met dit soort dingen, ik herkende mezelf nauwelijks terug. Maar dan sta je voor haar…ja en dan….hoe beschrijf je een ontmoeting met degene naar wie je vernoemd ben. Haar reactie toen ik me voorstelde was geweldig "Hi Priscilla, i am Priscilla" "ohh!! Tell me again, WHAT is you name!!". Ze wilde meteen weten hoe ik eraan kwam, ja dankzij haar. Met haar op de foto geweest en tijdens het signeren van het toerboek nog even haar gesproken en mocht ik bij hoge uitzondering en met haar persoonlijke goedkeuring een foto van haar maken. Bij afloop een dikke knuffel gekregen. Daarna moest de organisatie me even opvangen. Ik stond te hyperen van emotie.

Priscilla meets Priscilla Familie Presley
Priscilla meets Priscilla Familie Presley

It was 40 years ago…
Nu is het inmiddels alweer 40 jaar geleden dat Elvis is overleden…Er is eindelijk eens positieve aandacht voor de man, met tv programma's, een geweldige cd box set met opnames uit zijn begin periode en worden de fans voor de verandering niet neergezet als een stel idioten die je niet serieus hoeft te nemen.  Ook luister ik vrijwel iedere zaterdagavond tussen 20.00-22.00 uur naar Elvis radio, een geweldig programma voor en door echte fans via de website www.extragold.nl. Een aanrader!!
Ik word er wel heel moe van (netjes uitgedrukt) dat nog steeds "met bewijs" eraan wordt getwijfeld aan dat Elvis is overleden, hele boeken zijn erover volgeschreven, internet staat vol ermee, televisieprogramma's denken een 'hot item' ermee binnen te halen. Lachwekkend maar ook triest want men staat denk ik niet stil bij Elvis dochter, Lisa Marie Presley die al van kinds af aan haar vader moet missen, voor wie ik al van zeer jongs af aan diepe bewondering en respect heb. Grote wens is haar ooit te ontmoeten en/of live te zien.

cd van Lisa Marie Presley Promotie items
cd's van Lisa Marie Presley Promotie items

Voor mij leeft Elvis voort, in zijn muzikale nalatenschap die van ongekende en niet te evenaren grote is. Een complete Elvis verzameling nastreven is onmogelijk, er is zo heel erg veel uitgegeven. Dus ook de verzameling blijft doorgroeien. Mocht iemand iets hebben en er afstand van willen doen; ik hoor het heel graag. Maar ook contact met medefans vind ik heel leuk.

TCB,

e-mail:

Priscilla is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

Priscilla Smits


© www.moetjekijken.nl