KAVEEWEE

Ik ben Raymond van Wely en een kleinzoon van de oprichter van de KAVEEWEE sigarenfabrieken.
Sinds begin 80 er jaren probeer ik alles te verzamelen van dit merk. In het begin waren het de Gebroeders van Wely, die gezamenlijk een fabriek oprichtten. Daarna was het Karel van Wely die de leiding nam van het bedrijf. Waarschijnlijk heeft hij de naam KAVEEWEE bedacht, dit zijn de initialen - KvW - van zijn naam. Na zijn overlijden in 1927 werd de bedrijfsvorm omgezet in een N.V. en werd zijn zoon Willem van Wely directeur.
Het eerste pand stond in Roosendaal. In de loop der jaren kwamen er filialen bij in Roosendaal, Wernhout, Oud Gastel, Tholen, Reusel, Nispen, Ettenleur en Amersfoort. Daarnaast waren er ook veel thuiswerkers.
De produktie nam in de jaren 30 enorm toe tot bijna 2 miljoen stuks sigaren per week en met een bezetting van ± 1100 man personeel.

Van al deze fabrieken en filialen probeer ik materiaal te verzamelen, om ook de geschiedenis van het ontstaan, verloop en einde daarvan in beeld te brengen.
Inmiddels heb ik al diverse doosjes, kistjes, blikjes, sigarenpijpjes, rekeningen, reclame materiaal, foto’s, sigarenbanden, speldjes, krantenartikelen, reclame borden en zelfs kaartspellen in mijn bezit. Van het kaartspel zoek ik nog een spel in een rode uitvoering.

Kaartspel

Er was ook een KAVEEWEE voetbal elftal en een muziekmars speciaal voor de KAVEEWEE gecomponeerd.

Uit diverse rekeningen kan ik nagaan, wat er zo allemaal is geproduceerd, maar daaruit kan ik ook opmaken, dat ik nog veel mis. Aan de andere kant heb ik ook materiaal, dat ik op geen enkele rekening terug kan vinden.

De naam KAVEEWEE was ook sterk verbonden en groot geworden door het produkt "Cubaantje".. De herkenning is soms meer door de Gaucho met de sombrero. Deze afbeelding weten de meeste mensen zich wel te herinneren. De KAVEEWEE "KNAK" sigaartjes waren ook zeer succesvol. Andere nevenmerken zijn onder andere Old Dutch, Vitama, Nobra.

 


Nog meer afbeeldingen zijn te zien op deze pagina.

Wie wil en kan deze verzameling uitbreiden?
Ik heb ook een website: www.kaveewee.nl, waar het een en ander op te zien is.

Daarnaast is er ook een filmpje te bekijken over mijn verzameling en ik doe daarin een oproep voor het draaien van sigaren, klik hier: www.gelderlandhelpt.nl

Reacties graag naar

Raymond van Wely

Raymond is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl