Bijbels

Reinze exposeerde op de verzamelbeurs 'Hobby en vrije tijd' van 4 t/m 7 november 2010 in Leeuwarden via verzamelkring SamZam. Hij was één van de veertig leden die een verzameling exposeerde. Van ruim 20 leden staat op deze website een artikel over de verzameling. Maar bijbelverzamelaars kwamen nog niet op 'moetjekijken.nl' voor. Dat was voor de redactie van moetjekijken een goede reden Reinze te interviewen.

Reinze spaart sinds 2009 bijbels, maar spaart heel erg hard. In bijna 2 jaar zijn er al ongeveer 10 duizend verschillende bijbels verzameld. Als mensen opruiming houden, dan bezorgen ze regelmatig dozen vol met bijbels. Bijbels heeft Reinze in ongeveer 40 talen, bijvoorbeeld in de taal Zuid Afrikaans, Russisch en Spaans, hij heeft ook bijbels voor kinderen en bijbels in stripvorm.

Russiche bijbel, kaftRussiche bijbel, een pagina
KinderboekenBijbel in stripvormBijbel 'Groot vertelboek'

Ook een aantal zeer bijzondere, zoals het 'Groot vertelboek', 30 cm hoog. En een Rembrandt bijbel. Deze luxe-uitgave van de Bijbel bevat naast de Bijbeltekst diverse afbeeldingen van etsen, tekeningen en kleurplaten (naar schilderijen) van Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669). Dit is een vertaling van het Nederlandsch Bijbelgenootschap.

Bijbel 'Rembrandt van Rijn', kaft Een pagina uit bijbel 'Rembrandt van Rijn'

De redactie was nieuwsgierig hoe Reinze weet wat hij heeft. Het verbluffende antwoord was: "Ik onthoud welke bijbels ik heb en waar die staan." Alle bijbels zijn welkom. Ook dubbele exemplaren vinden een goede bestemming. Reinze ontmoet weleens mensen tijdens exposities die geen bijbel hebben, die krijgen een bijbel mee.

Op de vraag welke bijbels zoek je nog, kwam het antwoord:
een Drenste bijbel, grote kerkbijbels en de Statenvertaling. De Statenvertaling (of Statenbijbel) is de eerste officiële Nederlandstalige Bijbelvertaling, rechtstreeks vertaald uit de oorspronkelijke Grieks en Hebreeuws taal. Tussen 1637 en 1657 werd een half miljoen exemplaren gedrukt.

Al met al een indrukwekkend verzameling.
Heeft u een bijbel over, neem dan contact op Reinze Visser, .

Interview: Madelèn Essens


© www.moetjekijken.nl