Koelkast emblemen

Hoe het allemaal begon..

Het begon ruim 25 jaar geleden toen ik wat afval moest dumpen bij het afvalverwerkingspunt. Er was daar een vrieskist met wanden van wel 15 cm dik, bedekt met zink en met een Frigibell-embleem.

Wat een geweldig embleem vond ik dat, ik was verbluft! Voorzichtig verwijderde ik het embleem, renoveerde het en plakte het op een stuk zachtboard in de winkel van mijn vader, waar we koelkasten en wasmachines verkochten. Mijn hobby was geboren. Er was een recyclingfabriek voor oude koelkasten en vriezers in de buurt, dus de volgende dag ging ik daarheen met een cake voor bij de koffie, om ze om te kopen. Ik bleef daar ongeveer 3 à 4 uur en vond daar 24 nieuwe emblemen.

Elke week ging ik erheen met mijn schroevendraaier, mes, plamuurmes en een hamer, ook wel mijn survivalkit genoemd. Mijn verzameling werd steeds groter. Ik had emblemen van één tot meer dan zestig jaar oud. Na een aantal jaren van verzamelen, deed zich helaas het grootste probleem voor: de recyclingfabriek moest zijn deuren te sluiten. Dus geen wekelijkse bezoeken meer, niet meer zoeken in oude koelkasten en vriezers, geen gevoel meer van het vinden van een andere schat. Nadat mijn verzameling enige tijd in de wacht was gezet, vond ik een nieuw embleem in een winkel die ik bezocht voor een reparatie, en ik was weer back in business.
Kort daarna maakte ik een Facebook-pagina aan (Refrigerator Emblems of the world). Op deze manier ontmoette ik een Amerikaan, hij was zo verbaasd over mijn verzameling dat hij me meteen een foto stuurde van een doos vol emblemen die hij in jaren had verzameld. In 2014 kwam ik een website tegen, twee Russen waren ook logo's aan het verzamelen van vóór de jaren 70! Het bleek dat ik niet de enige ter wereld was. Ik nam contact met hen op en we ruilden wat Russische emblemen voor Europese.

Nu heb ik emblemen van over de hele wereld, waaronder, Amerikaanse, emblemen uit Rusland, Australië, Argentinië, Brazilië, Canada en waarschijnlijk uit elk land in Europa...
Bekijk maar eens hoeveel tijd en geld men vroeger bestede aan het ontwerp van een goed embleem en de kwaliteit die deze toen uit droegen.
Beter dan de stempel van tegenwoordig.
Veel kijkplezier op mijn website fridge-emblem.jimdofree.com

Richard Protzman - e-mail:

 


© www.moetjekijken.nl