Blikken

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Tijdens de verzamelbeurs op zondag 24 december 2017 in Eerde laat Riekie van den Broek uit Sint Oedenrode een deel van haar verzameling blikken zien, de kerstblikken.

Haar verzameling begon rond 2000 met een blikje waar Friese paarden op stonden. Haar man houdt Friese paarden. Later kwamen er nog veel meer blikjes bij. Ze heeft ongeveer 15.000 blikken bij elkaar verzameld. Riekie woont in een boerderij met een grote woonkeuken en overal in de keuken zijn schapjes gemaakt waarop blikken netjes op een rijtje staan.

Riekie verzamelt dus allerlei blikken. Ze heeft blikken met reclame, maar ook gewone blikken zonder reclame. De blikken met Nederlandse reclame hebben wel haar voorkeur, maar allerlei blikken zijn welkom. Ze heeft een voorkeur voor van alles van blik. Zelfs de ballen in de kerstboom zijn van blik.

Riekie heeft ook heel veel blikken speciaal met het thema Kerst. Begin oktober start ze jaarlijks met haar huis in kerstsfeer te brengen. Alle gewone blikken worden ingepakt en beetje bij beetje komen de kerstblikken tevoorschijn. Het is steeds een verrassing wat er uit de dozen komt. In december moet alles klaar zijn, want dan komen er regelmatig bezoekers om haar museum te bezichtigen. Eerst mocht ik in de keuken op mijn gemak rondkijken en fotograferen. Daarna pas nam ze me mee naar haar speciale museumkamertje. De huiskamer wordt in kerstsfeer gebracht met een dorpstafereel, maar ook veel blikken. De kerstblikken uit Duitsland en België vindt ze meestal heel mooi. Ze heeft diverse buitenlandse blikken.

Blikken met een speciale vorm Blikken waar een kerstkaart in gedaan kan worden

Naast de verzameling blikken heeft Riekie ook een verzameling oude kerstkaarten. In het blik komen de 2 verzamelingen samen. Ze heeft een doos met kerstkaarten waarbij je de boodschap in een blikje moest steken. De ontvanger moest het blikje dan met een blikopener open maken. Maar dat vindt Riekie zonde.

Hoewel Riekie misschien wel 2.000 kerstblikken heeft is ze nog steeds op zoek naar aanvullingen voor haar verzameling. Vaak bestaan kerstblikken uit een serie van 3 of meer blikken oplopend in afmeting. Ze heeft nog een paar setjes waar ze er maar 2 van heeft, ze wil graag weten of er meer maten van zijn en dan haar verzameling aanvullen. Ikea heeft vanaf 1999 ieder jaar met Kerst een blik uitgegeven. Op het blik stond het jaartal. Ze heeft er nu 14. Ze weet niet of de blikken nog steeds worden uitgegeven en of er dan nog het jaartal op staat.

Serie's van 3 of meer blikken Blik van Driekoningen wierook

Vooral oude blikken vindt Riekie mooi. Het blik hierboven op de foto van Driekoningen wierook is een van haar favorieten. Iedereen in het dorp weet dat Riekie blikken verzamelt en ze heeft dan ook regelmatig dat ze thuis komt en dat er dan een tas met blikken aan de poort hangt. Of dat vrienden en bekenden met een tas blikken aan komen of er nog iets voor haar bij zit. Het wierook blik komt uit de kerk van Olland. De kerk van Olland wordt niet meer als kerk gebruikt. Toen de kerk leeg werd gemaakt wilden ze dit blik weggooien, maar gelukkig was er iemand bij die Riekie kende en het blik naar haar toe bracht.

Blik in de vorm van een broodblik,
ongeveer 20 cm breed
Kerstbal van blik

Terwijl ik bij Riekie was kwam er ook nog iemand een grote tas met blikken brengen. Riekie vertelde dat een mevrouw altijd op Texel voor haar in de kringloopwinkel op zoek gaat naar blikken en daar kwam de tas vandaan. Ze was wel benieuwd wat er deze keer in zou zitten en we hebben hem samen uitgepakt. Er zaten nog 2 of 3 blikken in die ze niet had. Vooral met het zwarte blik hierboven op de foto was ze heel blij. Ze wist direct dat ze die nog niet had, maar wel 2 andere blikken uit dezelfde serie. Riekie wist precies welke blikjes ze al wel of niet had. Ze vertelde dat als zij de blikken al heeft, dat ze ze dan eerst aan haar blikvriendin Jannie laat zien of zij ze ook al heeft. Als Jannie ze ook al heeft dan gaan ze in de dozen met dubbele blikken.
Een keer per jaar houdt de plaatselijke carnavalsvereniging een rommelmarkt waar ze dan naar toe gaan. De opbrengst is voor het goede doel. Ze vragen of Riekie zelf achter de kraam met blikken wil staan, omdat ze er verstand van heeft.

Kaarten Diverse blikken

Samen met haar buurvrouw gaat ze ook bijna iedere zondagmorgen, liefst zo vroeg mogelijk, naar een rommelmarkt op blikkenjacht. Ze kan toch nog regelmatig voor kleine prijsjes blikken vinden die ze nog niet heeft. Onlangs nog kocht ze voor € 1,00 een oud Van Nelle blik dat ze nog niet eerder had gezien. Riekie is ook naar Utrecht naar de verzamelbeurs geweest, maar de prijzen die daar soms voor blikken worden gevraagd daar schrikt ze van. Hoewel ze er toch nog een paar bijzondere had gevonden voor rond € 5,00.


Verzamelbeurs
Op 24 december 2017 liet Riekie van den Broek haar verzameling kerstblikken zien op de verzamelbeurs in Eerde.

Als u iets heeft voor Riekie neem contact met haar op via telefoon 0413 - 477 377 of e-mail

Riekie van den Broek

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland
van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl