Telefoonkaarten

Riet Westerlaken en Bep van Mierden sparen beide telefoonkaarten, ze begonnen hun verzameling op dezelfde manier. Tijdens een vakantie in het buitenland kochten ze hun eerste telefoonkaart om naar huis te kunnen bellen.

Riet kocht de 1e telefoonkaarten in Hongarije. Ze had 2 dezelfde kaarten. Een vriendin die in Duitsland op vakantie was geweest, had ook 2 dezelfde telefoonkaarten en dus ruilden ze met elkaar.
Riet heeft eerst telefoonkaarten uit de hele wereld verzameld. Omdat dat er voor beiden toch wel erg veel werden, hebben ze op een gegeven ogenblik gekozen voor enkele landen.
Riet heeft dus nog wel telefoonkaarten uit de hele wereld. Ze verzamelt voor zichzelf alleen nog telefoonkaarten uit Spanje. Riet heeft nu een verzameling van ongeveer 60.000 verschillende kaarten.

De laatste jaren worden er steeds minder nieuwe telefoonkaarten uitgegeven. In Nederland zijn er sinds 2007 nog maar 3 nieuwe telefoonkaarten verschenen. Veel verzamelaars gaan nu ook specifiek variaties van telefoonkaarten verzamelen. Ze kijken dan bijvoorbeeld ook naar de soort chip die een telefoonkaart heeft.

Ook in andere landen verschijnen nog maar weinig nieuwe telefoonkaarten. De mobiele telefonie heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen en er zijn nog maar weinig telefooncellen over waar de kaarten gebruikt kunnen worden. In Spanje, het verzamelgebied van Riet, worden bijna alleen nog in gevangenissen telefoonkaarten gebruikt. De telefooncellen zijn bijna uit het straatbeeld verdwenen. Gelukkig heeft Riet een goed contact met een Spaanse gevangenisbewaarder. Van hem ontvangt ze nog steeds de nieuwste kaarten, maar de vraag is natuurlijk hoe lang dat nog duurt.
Riet vindt vooral het contact met andere verzamelaars heel leuk. Ze gaat zelfs naar telefoonkaartenbeurzen in België, Parijs, Oostenrijk en Praag. Daar ontmoet ze veel verzamelaars uit andere landen. En dat levert heel leuke contacten door de hele wereld op. Zo kreeg ze van een Duitser een paar jaar geleden nog een heel klein zoeklijstje. Ze was heel blij toen ze daar toch weer een kaart voor vond.

Omdat er op het gebied van telefoonkaarten nog maar weinig gebeurd, is Riet ook cadeaukaarten gaan verzamelen. Zo heeft ze cadeaukaarten en consumptiekaarten van allerlei winkelketens, zoals cadeaukaarten die onder andere door Hema, Action en Primera worden uitgegeven.
Riet vertelde dat C&A in 2013 nog een serie van 8 cadeaukaarten heeft uitgegeven. Het heeft haar veel moeite gekost om aan de complete serie te komen. De caissière vond het maar lastig dat ze eerst cadeaukaarten wilde kopen en daar vervolgens meteen haar aankopen mee wilde betalen, maar dat was de enige manier waarop ze de kaarten kon krijgen. Op deze manier probeert ze wel vaker aan cadeaukaarten te komen en soms zegt het winkelpersoneel dan, dat ze de kaarten zo wel mag hebben. 

Ook heel leuk zijn haar consumptiekaarten van het Gelredome en de Arena. Door de Arena zijn er veel verschillende consumptiekaarten uitgegeven voor voetbalwedstrijden, maar ook als er concerten plaatsvinden worden er vaak speciale kaarten uitgegeven.
Ook de sleutelkaarten van hotels zijn welkom bij Riet. Zij is dus allerlei variaties op de telefoonkaart gaan verzamelen.

Voor Bep begonnen haar verzameling tijdens een vakantie naar Cyprus. Tijdens de vakantie is ze steeds bij telefooncellen gaan kijken of er nog telefoonkaarten waren achtergebleven.
Bep verzamelt vooral van West-Europese landen. Daarnaast verzamelt ze ze ook van Singapore omdat die vaak heel mooie telefoonkaarten hebben. Bep heeft nu een verzameling van ongeveer 30.000 verschillende kaarten.
Bep kan uren met haar verzameling bezig zijn. Ze vindt het rustgevend om alles uit te zoeken en netjes te sorteren. Ze zit vaak haar albums door te bladeren om te kijken welke telefoonkaarten ze allemaal al heeft en welke nog in haar verzameling ontbreken. Daarbij zijn de catalogussen ook een goed hulpmiddel. Van de meeste landen bestaat wel een catalogus van alleen dat land.
Naast telefoonkaarten verzamelt Bep ook markclips, pins en pennen.

De telefoonkaarten in NL van
2007 t/m 2011
Een prachtige serie sterrenbeeldkaarten uit Griekenland Diverse soorten Arenakaarten

Verder is Riet ook bezig met het verzamelen van weggevertjes. Dit doen ze ook om het aanbod voor hun eigen verzamelbeurs groter te maken. Al jaren worden er in Noord-Brabant verzamelbeurzen voor telefoonkaarten georganiseerd onder de naam BraVeTel (zie de website bravetel.webnode.nl).
Sinds enige tijd organiseren Riet, haar man en Corina van Kroonenburg deze verzamelbeurzen in het Sociaal Cultureel Centrum aan de Helftheuvelpassage in 's Hertogenbosch. De entree voor deze beurs is gratis en voor meer informatie kunt u bellen naar 073 - 6411981.
Er wordt 6 keer per jaar een beurs gehouden op de 2e zondag van de maand. Omdat het aantal telefoonkaartenverzamelaars wat deze beurs bezoekt langzaam terugloopt (doordat er weinig nieuws uitkomt), willen ze ook graag andere verzamelaars op hun beurs zien. Ze willen van deze verzamelbeurs graag een algemene verzamelbeurs maken, zodat het weer gezellig druk wordt.

Riet en Bep zijn ook allebei lid van NTC. Dit is de Nederlandse telefoonkaartenclub. Zij geven 6 keer per jaar een magazine uit met informatie over nieuw uitgegeven telefoonkaarten. NTC organiseert ook enkele verzamelbeurzen speciaal voor telefoonkaarten.

 
Verzameling telefoonkaarten getoond op de verzamelbeurs in Eerde

Op 26 febuari 2012 lieten Riet Westerlaken en Bep van der Mierden hun verzameling telefoonkaarten, zien aan de bezoekers van de verzamelbeurs in Eerde.

Contactgegevens van Riet zijn:
telefoonnummer: 06 1821 3956 of e-mail

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)


© www.moetjekijken.nl