Drukpoppetjes

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Een drukpoppetje bestaat uit 2 delen: een basis met een drukknop en een veer waarmee je het andere deel, de figuur, kunt laten leven, bewegen, dansen, vallen en weer kunt laten opstaan.

In 1996 ging mijn moeder kleiner wonen en kreeg ik haar piano. In het begin stond er niets
op de piano, totdat ik een 'gewond' drukpoppetje tegenkwam op de rommelmarkt. Dat poppetje werd gerepareerd en mocht op de piano staan. Dat vond ik zo leuk dat ik ze ben gaan verzamelen. Waarschijnlijk heb ik de grootste verzameling drukpoppetjes in de hele wereld, in negen vitrinekasten en dozen

Hoe het begon

De Zwitser Walther Kourt Walss ontwikkelde zijn eerste drukpoppetje in 1932. Hij bedacht de Franstalige merknaam Wakouwa, samengesteld uit de initialen van zijn namen. Hij stuurde sommige exemplaren naar Engeland, naar een vriend die een speelgoed winkel bezat. Gedurende de 2e wereld oorlog stopte dit proces. Het begon weer te lopen in 1945.

Walther Kourt Walss ontwikkelde ook ander speelgoed. Na de oorlog verkocht hij het patent in Amerika aan de Carlman Brothers (Spotty the Acrobat) die het 2 jaar later aan Kohner Bros. Inc. N.Y. verkochten. Zij ontwikkelden vele nieuwe modellen.

De figuren vertegenwoordigen meestal dieren en mensen, soms andere figuren zoals bloemen, gebouwen en cartoon figuren. De eerste figuren waren allemaal groot en grof, van hout met een vierkante basis, na de oorlog (toen het plastic opkwam) soms een bakelieten/plastic onderstel met een houten figuur, daarna kwamen plastic modellen. Het hout werd meestal geverfd en gevernist. Maar soms ook bleef het hout onbewerkt.

Talking Gertie
In augustus-1948 was er een journalist in Milwaukee die in de krant schreef over de eend Gertie. Ze nestelde zich op palen op een paar meter van de drukste brug van Milwaukee in Wisconsin. Gertie veroverde de harten van twee miljoen inwoners van Milwaukee en verwierf nationale bekendheid. Ze trok een groot publiek en tot hun grote vreugde bracht ze vijf schattige eendjes voort.
De eerstgeborene, zoontje Black Bill, was de hoofdattractie. Vanaf de eerste dag na zijn geboorte klom hij op de rug van zijn moeder. Hij viel er weleens vanaf. Hij viel zelfs in de rivier en moest door de brugwachter worden opgevist. Iedereen voorspelde een slechte toekomst voor Black Bill. Het was leuk om te zien hoe hij eraf viel... en pronkte, terwijl Gertie kronkelde en schold
Gertie werd als drukeend verkocht.

Gertie en de kuikens kregen verf op hun kop en lijf, zodat de vele bezoekers ze konden herkennen in het park tussen alle andere eenden! Waarschijnlijk hebben mijn poppetjes daarom die gekleurde koppen... In Milwaukee staan er ook nog standbeelden van deze eenden."

Er zijn mij 4 verschillende exemplaren bekend. Heeft u een 5e exemplaar, stuur graag een foto!

Het doosje van eend Gertie Een giraf en dromedaris met merknaam Wakouwa

Met de opkomst van kunststoffen na de 2e wereld oorlog kan men het verloop zien van de drukpoppetjes. Eerst was er alleen maar hout, toen werden de houten basis delen vervangen door plastic onderdelen (dat was makkelijke en goedkoper), daarna ook andere moeilijker houten onderdelen zoals hoofden en koppen en toen helemaal van plastic  (circa 1960).

Moderne figuren zijn nu meestal van hout.
Sinds een paar jaar zijn er ook weer modellen met een plastic basis en houten figuren.
De verzameling wordt elke dag bijgewerkt en is gerubriceerd op:

  • basis
  • kleur
  • beschilderd motief
  • hout
  • plastic
  • hout met plastic gecombineerd
Hand geschilderd? Het hondje Struppi van Kuifje Een kat van bakeliet

Nu, januari 2023, bestaat de verzameling uit 8240 verschillende figuren.....en steeds ontdek ik nog nieuwe figuren!
dus....
Laat iets van u horen!

Elk commentaar en elke e-mail is welkom!!!

Rike Platenkamp, e-mail adres


© www.moetjekijken.nl