Rob's Jackpot Verzameling


Van mijn ouders kreeg ik toen ik een jaar of 12 was een speelgoed gokkastje en zo is het begonnen. Er moesten muntjes in anders deed hij het niet. Ik speelde er vaak mee en natuurlijk was het erg leuk als ik drie gelijke bar had. Op een gegeven moment ben ik dat gokkastje of kwijt geraakt, of het is kapot gegaan.

Jaren later stond ik voor een echte gokkast dat was een hele mooie, ik gooide er een paar (toen nog) guldens in en haalde er wel 50 guldens uit. Dat was een hoop geld en hoe leuk ik het ook vond om aan die éénarmige bandiet te trekken, toch zonde om mijn geld erin te gooien. En dat bleef zo totdat ik ongeveer in 1996 een gokkastje tegenkwam op een rommelmarkt, kort daarna kreeg ik er nóg een van een tante. Wat later vond ik een derde, eveneens op een rommelmarkt.

Mijn Jackpot-verzameling was begonnen.


In eerste instantie dacht ik dat er ongeveer 20 verschillende types waren. Dat is echter allerminst waar, want mijn verzameling bestaat sinds februari 2012 uit 

 121 jackpots! 

Voor je verzameling moet je wel wat over hebben ik ben zelfs vanuit Zoeterwoude naar Hoogezand gereden om een gokkastje op te halen, toch wel een eind rijden. Ik had twee grote gokkasten staan van hetzelfde merk [Waco] toen ik van iemand hoorde dat er ook een goudkleurige uitvoering van bestond, waar er slechts heel weinig van waren gemaakt.

Mijn bloed begon sneller te stromen. Hoewel ik mijzelf weinig kans gaf, ging ik toch op zoek. Ongeveer drie maanden later keek ik eens op Marktplaats en daar stond hij. Dat gaf een ware adrenalinestoot: die moét ik hebben ! De foto ervan was niet optimaal en wat donker. Er was al op geboden en ondanks het late tijdstip -het was bijna elf uur- heb ik toch nog gebeld. De koop werd gesloten en twee dagen later stond hij bij mijn verzameling, ongeveer 22 jaar oud en géén krasje er op.

Een stand met jackpots in Joure Rob gefotografeerd door Anne Eerdman

De verkoper had dit pronkstuk 20 jaar eerder van zijn vader gekregen; ik heb hem een foto gestuurd van mijn hele verzameling. Hij vond deze erg indrukwekkend waarop hij de opmerking maakte, dat indien zijn vader deze verzameling nog had kunnen zien, hij mij de gokkast zo had geschonken. Deze is beslist de mooiste en wedijvert met de grootste die ik bezit - 52 cm - die opnieuw is verchroomd.

Mijn verzameling bestaat uit exemplaren van 5 tot circa 50 cm. Ik blijf zoeken op rommelmarkten, vrijmarkten en internet. Defecte exemplaren probeer ik te repareren. Van een incompleet exemplaar is na twee jaar zoeken het ontbrekende klepje toch nog gevonden. Mijn eerste gokkastje dat ik kwijt was heb ik in 2002 geleden compleet met doosje op een rommelmarkt weer kunnen kopen.

De hiernaast afgebeelde jackpot was een bouwpakket. Deze jackpot is 12 cm hoog en werkt nog ook!

Voorlopig blijf ik verzamelen hoewel ik bang ben dat er niet zoveel meer zijn. Deze hobby kost mij ongeveer 3 uur per week. Mijn planken op zolder raken weliswaar al aardig vol, maar mocht u nog een gokkastje hebben staan, dan houd ik mij aanbevolen.

E-mail:

Zie ook de website's:
www.jouwid.nl/?ik=robjackpot   en   
http://robjackpot.kijknou.nl/
En een filmpje (zonder geluid) www.youtube.com/watch?v=siVHILt84r4

Rob is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren


© www.moetjekijken.nl