Culemborgse ansichtkaarten (en andere platte zaken)

Het begon met één object, in mijn geval een oude ansichtkaart van Culemborg, daaruit werd met een tweede kaart het begin van een verzameling geboren.
Branderij met overtochtpont (1909) Culemborg, Havendijk (1924)

Inmiddels is mijn Culemborgse ansichtkaartenverzameling uitgegroeid tot over de 800 kaarten. Waarom Culemborg? Voor hen die Culemborg niet kennen, het is een fotogeniek stadje gelegen aan de rivier de Lek. Culemborg lag in het verleden aan de doorgaande route Utrecht – Den Bosch wat veel passanten opleverde die o.a. overnachtten in een van de hotels (toen waren er vier, nu geen een meer) en die een "prentbriefkaart" naar hun familie stuurden.
Kota-Radja Lunchroom Gea

Door het zoeken naar ansichtkaarten kwam ik en passant in contact met andere Culemborgse verzamelobjecten. Mijn verzameling Culemborgse suikerzakjes is nagenoeg compleet te noemen en ook mijn Culemborgse sigarenbandjes krijgt nu enige omvang. Op een van de verzamelbeurzen zei een verzamelaar: oh, je spaart Culemborgse platte zaken…….
Rejako Graaf Egbert kistetiket
Bataaf Culemborg Westersingel met Gasfabriek (1913)
Bezoekers van deze "Moet je kijken"-site hebben hier al vanaf 2012 mijn verzamelverhaal kunnen  lezen en daardoor wellicht op mijn site gekeken. Echter sinds april 2018 staan mijn ansichtkaarten achter een wachtwoord. Dit komt om dat er toen een rechtszaak was geweest over publicatie van kaarten die zonder toestemming van de rechthebbende waren gepubliceerd op internet. Er was van uitgegaan dat het auteursrecht van de 70 jaar oude foto’s was vervallen. De uitgever betoogde dat hij in 1980 de rechten had verworven. Dus om problemen voor te zijn heb ik mijn kaarten afgeschermd.
Groeten uit Culemborg Markt, postkantoor en stadhuis - Culemborg
Maar op mijn site www.groetenuitculemborg.nl kunt u mijn verzameling suikerzakjes, sigarenbandjes en overige vrij bekijken. Wilt u de ansichtkaarten zien stuur dan via de contactpagina een berichtje dan stuur ik u een tijdelijke toegangscode.

Vriendelijke groet,

Roelof van Santbrink


© www.moetjekijken.nl