Culemborgse ansichtkaarten

Wat met alle verzamelingen begint met  één object, in mijn geval een oude ansichtkaart van mijn woonplaats Culemborg, werd bij de tweede het begin van een verzameling geboren.

De lokale boekhandel wist DE verzamelaar van Culemborgse ansichtkaarten te strikken om op een avond aan de hand van ansichtkaarten een lezing over Culemborg te houden. Veel Culemborgers wisten tijdens die sessie geweldige verhalen te houden. Ik was er zo door geboeid dat ik actiever ansichtkaarten ben gaan verzamelen.  

En waarom Culemborg? Voor hen die Culemborg niet kennen, het is een fotogeniek stadje gelegen aan de rivier De Lek.  Culemborg lag in het verleden aan de doorgaande route Utrecht – Den Bosch wat veel passanten opleverde die o.a. overnachtten in een van de hotels (toen waren er vier, nu is er geen een meer) en die een “prentbriefkaart” naar familie en kennissen stuurden.   Ik heb nog maar een bescheiden verzameling van op dit moment ca. 300 kaarten, maar je kunt tot zeker over de 1.000 kaarten doorsparen.  Mijn oudste kaart is uit 1904 (poststempel) en mijn jongste uit 2011.

Waar zoek ik mijn kaarten? Vooropgesteld, ik heb geen een kaart dubbel dus ik heb niets te ruilen. Bij mij is verzamelen gelijk aan kopen geworden. Ik ga hiervoor naar verzamelaarsbeurzen (zowel de grote algemene als de specifieke ansichtkaartenbeurzen). Verder houd ik de internetsites die ansichtkaarten te koop aan bieden in de gaten.

Koop ik elke kaart? Nou de prijs moet wel in verhouding staan tot het gebodene. Maar ik ben gestopt met kaarten  die meer van het zelfde bieden. Denk bijvoorbeeld aan de Culemborgse spoorbrug waar talloze kaarten van zijn uitgegeven, of het Culemborgse stadhuis. Een juweel van een pand, maar ook daar zijn heel veel kaarten van.

Ik ben lid geworden van de Betuwse Kring van Prentbriefkaartenverzamelaars. Door dit lidmaatschap blijf ik op de hoogte van wat er in mijn regio op dit gebied gebeurd.

Door het zoeken naar ansichtkaarten kwam ik en passant in contact met andere Culemborgse verzamelobjecten.

Neem voor mijn verzameling een kijkje op mijn site www.vansantbrink.eu

Roelof van Santbrink


© www.moetjekijken.nl