Wandelstokken uit de natuur

Mijn naam is Rogier Vogelzang en als hobby maak ik wandelstokken van stokken uit de natuur.

Stokken uit het bos
Wie kent ze niet? Kinderen die stokken en takken uit het bos verzamelen? Maar ook Volwassenen kunnen er wat van. Menigeen heeft een verzameling (wandel)stokken. Vaak met een herinnering aan een plaats of gebeurtenis.

Het begin
Mijn interesse in stokken begon al jong. Als kind was ik veel in de natuur te vinden. Elke middag na schooltijd was het 'oude kleren aan en de bossen in'. Tijdens wandelingen liep ik altijd met een gevonden stok. Op latere leeftijd ben ik veel gaan reizen en maakte ik lange wandelingen in de bergen. Het lopen met een tak of stok ben ik blijven doen. Niet omdat ik slecht ter been ben, maar gewoon omdat ik het mooi en prettig vond.

Een stok met een verhaal
Na het afronden van de tuinbouwschool heb ik mij gespecialiseerd in boomverzorging. Zo kwam ik elke dag bijzondere bomen en stukken hout tegen. De combinatie van mijn beroep als boomverzorger en mijn interesse voor de natuur en wandelen was het begin van mijn hobby 'Wandelstokken snijden'.

Ik woonde en werkte destijds in Twente. Daar kent men de traditionele Goastok. Een gedraaide wandelstok gevormd door de kamperfoelie. Een slingerplant die een tak eigenlijk langzaam wurgt maar de tak een prachtige draaiing geeft. De eerste wandelstok die ik maakte was dan ook een wandelstok met een draaiing van de Kamperfoelie. Later kwamen daar ook andere mooie vormen bij. Ik verdiepte mij in de geschiedenis van de Goastok. De Goastok kent een lange en rijke traditie met veel gebruiken. Het persoonlijke aan zo’n wandelstok trok mijn aandacht.

Een stok die kan vertellen
Een stok uit het bos kan een heel persoonlijke stok worden. Een wandelstok uit de natuur geeft de stok een eigen verhaal. Een unieke stok die iets van jezelf uitstraalt. Zeker als je deze vervolgens gaat gebruiken. Door de jaren heen krijgt deze stok een eigen verhaal met vele mooie herinneringen. Het wordt een stok die kan vertellen. Een stok die iets laat zien van wie je bent.

Ik woon ondertussen in Barneveld aan de rand van de prachtige Veluwe. Met regelmaat ben ik te vinden op de uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen of zwervend door bossen met oeroude bomen die door de jaren heen velen voorbij hebben zien gaan. Ze stonden er in weer en wind. Soms eenzaam in een bos, anderen temidden van het dorp. Veel bomen en daarmee ook hun hout vertellen een verhaal. Dat maakt voor mij het maken van een wandelstok uniek en intrigerend.

Ik begon als boomchirurg, Later ben ik omgeschoold en tegenwoordig sta ik als onderwijzer voor de klas. Toch is de liefde voor de natuur en de wandelstokken mij altijd bij gebleven. Stokken uit het bos zijn voor mij een prachtig materiaal om mee te werken. Hout is een levend materiaal, heeft een prettige geur, kun je voelen en heeft geschiedenis. Dit maakt voor mij het werken met hout tot iets unieks.

Crea Natura
In mijn vrije tijd bleef ik wandelstokken snijden. Ik zette ze te koop en al snel verliep de verkoop zo goed dat een klein bedrijfje was geboren. Onder de naam Crea Natura verkoop ik nu wandelstokken door heel Nederland en België.

Ik werk veel met snoeiafval. Daarbij is het altijd zoeken naar goede houtsoorten, afwijkende vormen, een bijzondere bast of grillige vormen. Ik werk graag onder het motto: 'Designed by nature'. De oorspronkelijke vorm van de natuur bepaald dan ook altijd het uiterlijk van de wandelstokken.

Boeiend
Door het robuuste en natuurlijke uiterlijk van mijn wandelstokken zijn mijn klanten vaak mensen die iets speciaals en unieks willen. Mensen komen dan ook vanuit het hele land naar Barneveld rijden. Vaak zijn het natuurliefhebbers, wandelaars of pelgrims. Maar ook theatermakers weten met regelmaat mijn wandelstokken te waarderen. Dit levert vaak boeiende en interessante gesprekken op.

Persoonlijke wensen
Mijn wandelstokken bewerk ik veel met een brandstift. Dit wordt pyrografie genoemd. Het leuke hieraan is dat ik veel persoonlijke wensen kan aanbrengen in een wandelstok. Dat kan variëren van een persoonlijke spreuk, naam of symbool. De opdracht die mij het meest is bij gebleven was het maken van een wandelstok voor een man die terminaal ziek was en nog één keer een wandeling door Schotland wilde maken.

Workshops
Naast het maken van wandelstokken vind ik de gesprekken met mijn klanten het leukst aan deze hobby. Toen de vraag kwam of ik een workshop wilde geven was daarmee dan ook direct een nieuwe activiteit geboren. Ik heb dan ook een workshop wandelstok snijden opgezet. Mensen kunnen dan onder mijn begeleiding hun eigen wandelstok maken. Dit maakt een wandelstok nog persoonlijker. De Workshop levert ook boeiende gesprekken op.

Wandelstok experience
Gaandeweg werk ik aan de uitbreiding van mijn hobby/bedrijf. Op dit moment ben ik de 'wandelstok experience' aan het opzetten. Als fervent wandelaar en wandelstokkenmaker kwam het idee om dit samen te voegen.

De wandelstok experience biedt wandelaars een extra ervaring. Het wandelen met een natuurlijke wandelstok geeft sfeer en is prettig wandelen. Ik heb een aantal georganiseerde wandelingen opgezet variërend van een wandelstok puzzeltocht tot een filosofische wandeling. Naar ik weet zijn deze wandelingen uniek in Nederland en uitermate geschikt voor groepen, familiefeesten, bedrijfsuitjes en teambuildingsactiviteiten. Ik verwacht dat deze wandelingen dan ook in de smaak zullen vallen bij menig wandelaar.

Nederland kent afgezien van de Nordic walkers niet echt een wandelstok cultuur. Naar mijn mening hoog tijd om eens kennis te maken met de voordelen van een (natuurlijke) wandelstok!

Mensen die meer willen weten over mijn wandelstokken, workshops, wandelingen, of andere leuke houten voorwerpen kunnen kijken op mijn website: www.creanatura.webklik.nl of contact opnemen via:


© www.moetjekijken.nl