Diepenveen in oude Ansichten

Altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis, en hoe het er vroeger uitzag, liep ik enige jaren geleden op de boekenmarkt van mijn geboortestad Deventer rond. Op deze grootste boekenmarkt van Europa stond ik plotsklaps voor een kraam met allemaal oude ansichtkaarten, geordend naar provincie en plaats.

Ik besloot een gokje te wagen en vroeg de handelaar om Diepenveen. Tot mijn verwondering kwam er een aardig stapeltje los van mijn huidige woonplaats, direct noordelijk van Deventer.

Een viertal kaarten, met daarop oude afbeeldingen in de directe nabijheid van mijn huis kocht ik, en hing deze op een later tijdstip aan de muur van mijn woning in fraaie lijstjes. Hierna begon ik me af te vragen hoeveel kaarten er eigenlijk van Diepenveen zouden bestaan, hiertoe mede gevoed door inzage in de archieven van de Historische Vereniging Diepenveen tijdens hun ledenavonden.

Verder speuren op internet, en diverse markten en beurzen, maakte toen het verzamelvirus goed los. Ik besloot mijn verzameling inzichtelijk te maken voor geïnteresseerden door deze op internet te zetten.
Tot nu de enige site over de historie van Diepenveen, daar de Historische Vereniging voornamelijk via boeken publiceert. Dit leverde een aantal leuke reacties op: ik kreeg zelfs kaarten van oud-Diepenveners uit Nieuw Zeeland opgestuurd!
 
Steeds als ik nieuwe kaarten aan mijn collectie toevoeg plaats ik deze ook op de website, en meld dit dan aan een vaste mailinglist van bijna 50 personen, die zich voor deze service hebben aangemeld. Op deze momenten, die bepaald worden door wanneer ik weer eens een kaart op de kop tik, ben ik het drukst met mijn hobby. Dit kan dus nogal variëren.

Momenteel (november 2016) staat de teller op meer dan 360 kaarten. Plannen die ik nog heb met de site zijn om een aantal vergelijkingspagina's op te gaan nemen. Pagina's waar ik de oude situatie zo identiek mogelijk naast de huidige situatie wil gaan zetten. Hiervoor dien ik echter tot de zomermaanden te wachten, aangezien vroeger tijdens deze maanden de foto's voor de ansichtkaarten geschoten werden.

Rudi Steenbruggen

www.facebook.com/OudeAnsichtenDiepenveen


© www.moetjekijken.nl