Een boek oud maken
Eerst even voorstellen: ik ben Selma, wonende in Amsterdam. In mijn vrije tijd werk ik graag aan mijn hobby's en dat zijn er verschillende. Op deze pagina zal ik het hebben over mijn laatste hobby een boek oud maken.
Hoe ben ik tot deze hobby gekomen ?
Drie jaar geleden werd in Voortuizen, waar wij een stacaravan hebben, van alles georganiseerd voor groot en klein.
Ik vind het leuk om met allerlei materialen te werken en heb dan ook al het één en ander door mijn vingers laten gaan, zoals hout, papier, stof, etc.
Nu werd daar een cursus gegeven: Van een nieuw boek een "oud" boek maken;
er stond een voorbeeld bij de receptie en wist ik meteen wat de bedoeling was, inschrijven dus maar!
Hoe maak je het boek ?
Zelf moest je een boek meenemen met een harde kaft en het liefst een beetje dik.
Het is de bedoeling dat het boek er verweerd en half vergaan uit komt te zien.
Eerst deel je het boek in tweeën en houd de middelste 8 bladzijden bij elkaar. De overige bladzijden lijm je stuk voor stuk op elkaar met pretex of politex. Als het droog is, is het boek ook hard.
De 8 middelste bladzijden plak je op een eigen manier dicht. Bijvoorbeeld de hoeken opgerold van het midden uit of vanaf de hoeken. Ook kun je een kruis in het boek snijden en daarvan het papier omrollen en vastzetten met de lijm. Dat mag zo diep mogelijk, hier kan eventueel een foto of iets dergelijks in gelegd worden. Is alles gelijmd zoals je wilt dan lijm je alle rolletjes of omgekrulde hoeken goed met de pretex of politex, zodat ook deze verharden. Het boek blijft nu voor altijd open staan.
Laat het boek goed drogen. Verf het daarna met witte of crèmekleurige hobbyverf, acryl werkt prima. Ook nu weer laten drogen en een kleur geven met patex. Dit kan in bruin, rood, groen en blauw, of eventueel gemengd. Patex zorgt er voor dat je boek er verweerd uit gaat zien.
Vooraf heb je van alles verzameld om je boek aan te kleden. Veel dingen haal je zo uit de natuur maar ook bijvoorbeeld in een schaal potpouri zit veel bruikbaars. Gedroogde bloemen, zelf gekleide paddestoeltjes, blaadjes, kaboutertjes, 3-dimensionale plaatjes etc. Hier kleed je het boek mee aan. Het lijmen gaat het best met een lijmpistool. Eventueel lakken met een spuitbus zorgt voor waterbestendigheid.
Ik heb al veel verschillende boeken gemaakt en in alle kleuren.
De tijd die ik er insteek is verschillend. Na mijn eerste boek was iedereen enthousiast en kreeg ik zelfs opdrachten. Daarna heb ik wat boeken gemaakt waar men zelf nog een foto of gedichtje in kon plaatsen, vervolgens in een periode van 1½ jaar slechts 1 boek voor een verjaardag.
Deze zomer heb ik een blauw boek gemaakt met vissen en waterdieren. Ik werk namelijk op een kinderdagverblijf en wij hebben onze groep "de Zeediertjes" genoemd. Het boek hangt naast de deur en al gauw kreeg ik leuke reacties.
Afgelopen zomer overleed plotseling een collega van ons. Wij hadden een foto van haar hangen maar deze werd steeds verplaatst. Ik heb deze foto nu ook verwerkt in een boek en dit werd met veel tranen ontvangen. Het boek heeft een mooi plekje gekregen. Het kan een boek worden ter nagedachtenis maar ook gewoon voor in de kinderkamer, sprookjes, trouwen, etc.
Momenteel ben ik met 3 boeken bezig, helaas weer één voor een overleden collega, maar ook voor twee ouders die een boek namens het kleinkind aan oma willen geven.
Ik moet zelf altijd tevreden zijn met het resultaat, anders gaat het de deur niet uit. Ik kleed een boek altijd aan en laat het zo los liggen, loop dan een paar dagen steeds even langs om te kijken of het me nog steeds bevalt. Ben ik tevreden dan lijm ik alles vast.
De tijd dat ik met één boek bezig ben is soms twee weken maar kan ook langer duren. Tussendoor ben ik wel altijd bezig met het verzamelen van materialen, het moet namelijk wel al gedroogd zijn.
Om het boek neer te kunnen zetten maak ik ook de standaard zelf, deze verkoop ik samen met het boek.
Voor info:
|