Brigitte Bardot

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Sijtze Doorenbos spaart sinds de jaren 60 afbeeldingen van Brigitte Bardot.

Het begon met een parodie van Dorus (Tom Manders). Dorus is loodgieter, gaat op de fiets naar een klant. Hij stopt bij een muurschildering van Brigitte Bardot en begint te dromen dat hij wat klusjes in haar huis moet opknappen. Onder andere een bad ontstoppen waar Brigitte in zit. Tijdens het klussen kleed Brigitte zich diverse keren om, op het moment dat hij haar slaapkamer binnen gaat schrikt Dorus wakker uit zijn dagdroom, fietst door naar het huis van de klant, rent naar binnen en dan…
Klik hier voor afbeeldingen uit deze film
.

Verzamelen van artikelen uit de Margriet, Libelle en Eva ging eerst stiekem, voordat deze weekbladen bij het oud papier belandden, waren artikelen over Brigitte Bardot door Sijtze uit het blad verwijderd.
In 1972 begon het echte verzamelen, hij was toen 19 jaar. Hij meldde toen eindelijk zijn ouders en vrienden dat hij "Brigitte Bardot" verzamelde, en zo ging het balletje rollen. Er volgden bezoeken aan verzamelbeurzen, lidmaatschap van verzamelkring SamZam uit Leeuwarden en het houden van tentoonstellingen. Ondertussen is Sijtze diverse malen geïnterviewd over deze verzameling, op de radio, televisie, in diverse kranten en tijdschriften.

De verzameling bestaat onder andere uit
- ansichtkaarten met en zonder handtekening
- artikelen uit tijdschriften en kranten
- singles, E.P.'s, elpees, cd's, dvd's
- tekeningen
- boeken
- posters, vitrinefoto's en persfoto's
- borden
- luciferdoosjes
- beelden
- sigarenbandjes
- postzegels


Een bijzonder voorval is het volgende:
Sijtze kreeg in 1979 een stapel knipsels. Op een oud knipsel uit de Muziek Express of Muziek Parade van ongeveer 15 jaar eerder stond een mooie tekening van Brigitte. De naam van de tekenaar stond er ook bij. Sijtze belde de man, hij had inderdaad van alles van Brigitte gespaard, maar had de hele verzameling 14 dagen eerder bij de vuilnis gezet. Eeuwig zonde uiteraard.
Er was nog maar één ingelijste tekening van Brigitte over, die de man zelf getekend had en zijn vrouw cadeau gegeven had. Deze ingelijste tekening kreeg Sijtze toen zelf cadeau, het is nu een pronkstuk in de verzameling.

In 1974 had Brigitte op 40-jarige leeftijd genoeg van alle aandacht. Zij richtte de Brigitte Bardot Foundation op, die bescherming en welzijn van dieren nastreeft. Voor deze stichting heeft zij veel privé bezittingen laten veilen. Sijtze is opzoek naar items die van Brigitte zelf geweest zijn.
Heeft u iets van Brigitte Bardot ooit gespaard en bewaard waar u afstand van wilt doen, neem dan contact met hem op.

Klik hier voor nog meer afbeeldingen van Brigitte Bardot items.

Sijtze Doorenbos

e-mail adres: .

Interview: Madelèn Essens


© www.moetjekijken.nl