Bodemvondsten uit de Stellingwerven

Als kind was ik al geïnteresseerd in het verleden. Ik vond het ook altijd moeilijk te begrijpen dat niet iedereen met dit virus besmet was. In eerste instantie hield ik me vooral bezig met stenen en fossielen, maar nadat ik in de Eppo een artikel had gelezen over het zoeken met een metaaldetector wist ik het zeker: ik wilde ook een metaaldetector. In 1983 was ik 13 en kocht ik een goedkope detector, waar ik sindsdien ongeveer elk weekend en ook vaak na schooltijd mee op pad ging.

Ik was blij met elk muntje al was dat bijvoorbeeld een cent uit 1978. Gelukkig vond ik af en toe ook iets interessanters. Ook verruilde ik door de jaren heen de detectors af en toe voor een betere. Nu zoek ik met een White's DFX, een geweldige metaaldetector. Ik heb ontzettend veel uren in deze hobby gestoken. Tegenwoordig zoek ik een stuk minder, vooral ook omdat het erg moeilijk is om nieuwe zoekplekken aan te boren.

De hobby bestaat voor mij uit drie onderdelen:

- het zoeken van nieuwe zoekplekken.
Dit doe ik door veel te neuzen in boeken en op oude kaarten. Verder goed de oren en ogen openhouden en veel over landerijen lopen op zoek naar aanwijzingen. Deze aanwijzingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit scherven, pijpenkopjes, grondverkleuringen en oude bakstenen.

- het zoeken met de metaaldetector.
Als ik een plek heb die interessant lijkt begint het werkelijke zoeken. Lekker met de metaaldetector zwaaien over het land en wachten op een leuk signaal. Als een stuk land leuke vondsten oplevert, geeft elk nieuw signaal een enorme kick. Dit soort plekken zijn redelijk zeldzaam. Over het algemeen valt het resultaat nogal tegen en moet je weer op zoek naar een nieuwe zoekplek. Na een dag tegenvallende zoekplekken keer ik nogal eens terug naar mijn vroegere goede zoekstekken. Hier krijg ik dan amper nog signalen, maar één leuke vondst kan de hele dag goedmaken.

- het determineren van de vondsten.
Ik vind het erg leuk een voorwerp te vinden waarvan ik niet precies weet wat het is. Thuis duik ik dan in de boeken en bladen of ga op zoek op internet. Als ik niets kan vinden kan ik de vondst plaatsen op een forum, waar meestal wel een determinatie op volgt.

Ik ben lid van "De Detector Amateur" en van "The Coinhunter Magazine". De detectorbladen staan boordevol vondsten, tips en leuke verhalen. Soms ben ik wel een beetje jaloers op al die mooie vondsten, maar ik heb zelf ook al hele leuke vondsten gedaan. Het is moeilijk te zeggen wat mijn mooiste vondst is, juist de diversiteit aan vondsten vind ik zo leuk. Naast metaalvondsten heb ik ook allerlei andere vondsten op het oog gevonden, zoals flesjes, spinsteentjes, wetstenen en pijpenkoppen.

Ik wil op deze pagina een aantal van mijn vondsten laten zien die er een beetje uitspringen.

Klik op de afbeeldingen voor een omschrijving van deze vondsten.

Er is een leuk forum voor het melden van bodemvondsten, zie www.bodemvondstenwereld.nl.
Sjoerd Hoogenkamp

© www.moetjekijken.nl