Draken

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Sonja Berendes uit Veghel laat op zondag 22 december laat haar verzameling draken zien op de verzamelbeurs in Eerde.

Sonja Glazen raam Schilderij

Vanaf 1990 verzamelt Sonja draken. Al heel snel besloot ze alleen lieve draken te verzamelen. Zij houdt er niet van als draken er boos of agressief uitzien, zoals bij St. Joris en de draak. Toen zij begon met verzamelen zat zij niet zo goed in haar vel. Als iets niet goed liep dan kocht zij een draak om het negatieve gevoel kwijt te raken. Ze voelde zich blij als ze weer een mooie draak had gevonden om aan haar verzameling toe te voegen. In eerste instantie bestond haar verzameling vooral uit Europese draken, maar later kwamen er steeds meer Chinese draken in haar verzameling. De laatste 10 jaar heeft zij amper nog draken gekocht. Als er nu toevallig een op haar pad komt die ze mooi vindt dan neemt ze ze wel mee. De meeste draken kreeg ze de laatste jaren van familie of vrienden als souvenir na een vakantie. Ze vindt het wel lief dat die mensen dan tijdens hun vakantie aan haar denken. Er zijn ook wel enkele draken in haar verzameling afkomstig van rommelmarkten, maar ze heeft nog nooit draken gezocht of gekocht via internet.

Tuindraak Waterdraak

Normaal gesproken staan haar draken in 2 vitrinekastjes, maar ook op diverse andere plaatsen in huis zijn draken te vinden. Als je bij Sonja binnenkomt weet je direct dat je op de goede plaats bent, bij een draken verzamelaar. Tussen de hal en de woonkamer zit een raam met daarin een bijzonder mooie grote draak. In 1994 hebben Sonja en haar man de draak laten maken door een glaskunstenares. De glaskunstenares heeft eerst een ontwerp gemaakt en toen dat goedgekeurd was het raam gemaakt. Daarbij is voor de stevigheid van het raam bewust gekozen om de middenbalk erin te laten zitten, maar het ontwerp loopt mooi door. Toen het raam net af was ging de kunstenares op een bedrijvenbeurs staan. Zij vroeg of ze het raam daar mocht tentoonstellen. Tijdens de beurs had zij het raam al een paar keer kunnen verkopen, maar gelukkig heeft ze dat niet gedaan. Sonja vindt het jammer dat als ze ooit gaat verhuizen het raam waarschijnlijk niet mee zal kunnen verhuizen. In de hal zijn ook nog diverse andere draken te zien. Zo heeft de voordeur een handgreep om hem open te trekken in de vorm van een draak. Er hangt ook een spiegel in de hal met een draak. Ook in de kamer, in de keuken en in de tuin zijn op diverse plaatsen draken te zien.


De draak op de foto hiernaast kocht Sonja zelf in 2010 op Bali. Het is een windlicht. Nu hij al bijna 10 jaar buiten hangt heeft de draak veel geleden. Sonja vertelde dat ze hem voor een paar euro kon kopen. De prijs stelde helemaal niets voor. Om de draak heel thuis aan te laten komen kocht ze een koffertje speciaal om de draak in te vervoeren. Het koffertje was vele malen duurder dan de draak. Als hij vergaan is zal ze terug moeten naar Bali om een nieuwe te halen.

De draken in haar verzameling zijn uit diverse landen afkomstig. De draak op de foto hier rechts komt uit China uit een dorpje bij de Jangtsekiang, dichtbij de Drieklovendam. Hij is helemaal gevouwen uit papier. Die kostte omgerekend ongeveer 1 euro. Achteraf vindt ze het jammer dat ze er niet meerdere heeft gekocht.
Papieren draak Theeservies draak

Sonja heeft niet alleen beeldjes van draken, maar ook een heleboel voorwerpen waar draken op staan zoals: schilderijen, kapstokhaken, kleding, theeserviesjes, schaaltjes, vaasjes, een stempel en zelfs een bierfles en bierglas. Een gedeelte van haar verzameling zit al een tijdje in dozen omdat de kastjes vol stonden. Zij vindt het leuk om alles nu eens bij elkaar te kunnen zien staan.

Klein metalen draakje uit Tibet Swarovski draak

Toen ik haar vroeg naar moderne draken, zoals draak Lichtgeraakt van de Efteling en van de 3-D film "Hoe tem je een draak" vertelde ze dat ze die nog niet kende. Ze was wel benieuwd naar die draken en zou er nog graag iets van aan haar verzameling toevoegen.

Klik hier voor nog meer afbeeldingen van items van draken

Verzamelbeurs
Op zondag 22 december laat Sonja Berendes uit Veghel haar verzameling draken zien op de verzamelbeurs in Eerde. Als u nog een aanvulling heeft op deze verzameling kunt u contact met haar opnemen via
06 2313 2274 of e-mail

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland
van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl