Aardewerk van 'De Kat'


Hallo allemaal!

Leuk dat ik jullie hier iets kan laten zien van mijn hobby: het verzamelen van aardewerk van 'De Kat'. Kunstaardewerkfabriek 'De Kat' heeft van 1902 - 1918 in Bergen op Zoom gestaan, en maakte vooral sieraardewerk. Enkele bekende namen die destijds hebben gewerkt voor 'De Kat' zijn Chris v.d. Hoef en Johannes Lint. Toen de verkoop van het kunstaardewerk langzaam terug liep, besloten de eigenaren, vader en zoon Augustijn, de vennootschap te eindigen.

Toen ik een aantal jaar geleden in Bergen op Zoom kwam wonen, wilde ik iets gaan verzamelen wat echt uit deze stad kwam... Vandaar mijn keuze voor het oude aardewerk uit deze stad! Mijn eerste stuk vond ik na dagen, weken, nee, maanden speuren op marktplaats! Een mevrouw had een kannetje van 'De Kat' gekocht op een rommelmarkt voor 25 cent en ik bood haar er 45 euro voor... Zij reuze blij, ik reuze blij! Na dat eerste kannetje heb ik k via marktplaats een catalogus op de kop getikt, en toen was het hek wel van de dam....

Inmiddels heb ik nu na 4 jaar verzamelen 31 'Katjes' verzameld. Er zijn er nog hl veel die ik hl graag zou hebben, maar de spoeling wordt wel dun... Indertijd is er veel van het aardewerk van 'De Kat' naar Engeland gexporteerd, dus dr zou nog wel wat moeten zitten!

Mocht er iemand zijn die een tip voor me heeft of wellicht zelf iets van 'De Kat' heeft dat hij/zei wil verkopen.... Schroom niet om contact met me op te nemen!!
Zoals je op de foto rechtsonder ziet, kun je het aardewerk herkennen aan het drukstempel onderop, wat bestaat uit 2 cirkels met de tekst 'Bergen op Zoom' erin, in het midden staat een afbeelding van een klein 'katje' met 3 kruisjes eromheen. Ik hoop mijn verzameling nog flink te kunnen uitbreiden in de toekomst!

Groetjes,

Stephan Verschuur

e-mailadres

Telefoon: 0165-300440


© www.moetjekijken.nl