Poppenhuizen

Mijn naam is Sylvia en ik beoefen deze hobby samen met mijn man Herman.

Wij wonen in Bellingwolde in het Oosten van Groningen. Het is begonnen toen ik een jaar of 20 was. Ik wilde dolgraag een poppenhuis maar dat was geen hobby vonden de mensen in mijn omgeving.
Op een gegeven moment zei Herman als je wat wilt moet je het nu gaan doen, want wachten totdat je oud bent is geen optie. Dus een jaar of 15 geleden is het begonnen, nu is het als een virus toegeslagen en ik ben niet meer te stoppen. Zelfs Herman heb ik in deze liefde meegesleurd.

In deze hobby kun je al je andere hobby's kwijt: breien, haken, modelbouw, schilderen, naaien, kleien, etc. Inmiddels heb ik al een aardige verzameling opgebouwd, waaronder een apotheker, oude duitse kamertjes, een middeleeuwse kamer, keukentjes, kerstkraampje etc. en dat alles op schaal 1:12.

Wij zijn nu bezig met een oude kast om te bouwen als poppenhuis met 15 kamers in de Victoriaanse stijl, daar komen dan ook hoofdzakelijk luxe miniaturen in. Samen met Herman ben ik bezig aan een zilveren kroonluchter, die ik nu al prachtig vind worden en een kaptafel met marmeren bladen. Er moet ook een bed inkomen met houtsnijwerk en een hemel. Het plafond wil ik beschilderen met engeltjes en bijbelse voorstellingen. Onlangs heeft Herman nog van een stukje oud hout een zogenaamd Cradle gemaakt, dat is een schommelwasmachine uit 1880.

Mijn liefde gaat ook uit naar speelformaat schaal 1:4 waarvan ik een hele keuken bezit. Tevens bezit ik een Bing keuken met Blauw Emaille, waar ik ook een verwoed verzamelaarster van ben. Het is alleen jammer dat er in Nederland nog weinig te koop is van Blauw Emaille. Dus als ik iets aanschaf komt het dan ook vaak uit Duitsland.

Mijn verzamelwoede breidt zich ook uit in andere formaten schaal 1:10 vind ik ook heel leuk, de uitstraling van het kinderspeelgoed heeft iets. Waarschijnlijk omdat ik vroeger nooit speelgoed heb gehad, is het nu voor mij zo belangrijk. Heel erg kan ik genieten van het aanzicht dat mijn winkeltje mij biedt met alle soorten klein speelgoed. Ons huis geeft mij namelijk de gelegenheid om een kamertje voor mijzelf te hebben waar ik achter een oude gevel mijn spulletjes heb uitgestald.

Verder heb ik een poppenhuisclub met 12 leden die 1x in de maand een avond bij elkaar komt om dan een miniatuurtje te maken met alle gezelligheid van dien.
Sinds november 2004 hebben wij (mijn vriendin en ik) een poppenhuis-tijdschrift uitgegeven, wat voor ons een diepe sprong in het duister was. Het werd echter succesvol want op 1 dag waren wij uitverkocht. Met als gevolg dat wij overspoeld zijn met aanvragen en zodoende tot herdruk moesten overgaan. Dit was voor ons niet te bevatten, zoveel goede berichten te hebben ontvangen op ons blad met de naam "het Lutje Stee"

Dan heb ik ook nog een poppenhuisforum waar ik toch wel vrijwel dagelijks met medeverslaafden spreek zoals allerlei dingen van vraag en aanbod tot verkoop en hoe je een oplossing voor iets kunt vinden.
Hoeveel tijd wij aan de hobby besteden is eigenlijk niet te tellen in uren, wij zijn er dagelijks mee bezig. Beiden kunnen wij dan ook niet meer zonder deze hobby en zeer zeker niet zonder de mensen die wij hierdoor hebben leren kennen. Het is ook echt een sociale hobby met heel veel kontakten in binnen en buitenland.

 
Wil je ook eens kennismaken met deze hobby? bekijk dan mijn site

of bezoek het forum

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl