Luchtvaart

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto en extra foto's

Als jongetje van 6 zag Teun Muijlwijk in 1953 vaak straaljagers overvliegen. Hij woonde in het oefengebied van straaljagers "Sluis in Tiel" / "Brug in Zaltbommel". Dit was mogelijk de start van de fascinatie voor de luchtvaart. Vroeger ging Teun ongeveer 1 keer per maand naar Schiphol of Soesterberg om vliegtuigen te kijken en te fotograferen.

De verzameling luchtvaart bestaat uit

  • 40 000 tijdschriften over vliegtuigen, deze liggen in een tuinhuis opgeslagen in dozen
  • souvenirs zoals KLM huisjes, vlaggen, stickers, lepels, KLM servies, 2 vliegtuigstoelen
  • 4 000 modellen van vliegtuigen, deze staan in een kamer in het huis opgesteld
  • 600 bouwdozen van vliegtuigen
    Veel modellen van vliegtuigen zijn zelf in elkaar gezet. De ingewikkeldste kostte 3 winters om deze in elkaar te zetten!
  • duizenden foto's en dia's
Concorde Tupolev TU-144 Canadair
Deze vliegtuigen staan in het Auto & Technik Museum in Sinsheim
De Concorde en Tupolev TU-144 zijn van binnen te bezichtigen.

Dakota

Teun weet heel veel van de luchtvaart af, hij is 18 jaar vrijwilliger geweest bij de Dakota vereniging, informatie over de Dakota vereniging staat op www.dutchdakota.nl. Bij het luchtvaart museum Aviodrome is Teun zelfs rondleider geweest. Kind aan huis was Teun bij het Nationaal Militair Museum. Op veel plaatsen is van alles te bekijken op het gebied van de luchtvaart.
Het meest bijzonder verzamelobject vindt Teun een schaalmodel van een halve meter groot van de Dacota die helaas neergestort is in 1996 nabij Texel.

KLM huisjes

Luchtvaartmaatschappij KLM schenkt Business Class reizigers - die naar een land buiten Europa vliegen - al jaren een Delfts blauwe miniatuur van een typisch Hollands huis, gevuld met Hollandse jenever.

KLM is begonnen met het uitgeven van de huisjes in 1952. De vliegtuigmaatschappijen mochten in die tijd geen cadeautjes geven om de klanten te trekken omdat dat geen eerlijke competitie was. De KLM liet Delfts Blauwe huisjes maken, gevuld met likeur en later met jenever. Toen begonnen natuurlijk alle concurrenten van de KLM te klagen: "KLM geeft cadeautjes aan de klanten", waarop KLM zei "wij mogen zelf toch wel weten hoe wij de drank aan onze klanten schenken?". "Er is toch geen wet die zegt hoe ik mijn drinken moet serveren?" En zo zijn ze begonnen.

KLM is op 7 oktober 1919 opgericht. In 1993 werd het 60e huisjes uitgegeven. In 1994, toen de KLM het 75 jarig jubileum vierde waren er nog even snel 15 huisjes gemaakt, dat bracht het totaal op 75 huizen! Daarna is elk jaar op 7 oktober een nieuw huisje uitgegeven.

Heeft u een bijzonder luchtvaart item voor Teun, neem dan contact op via e-mail
, facebook of telefoon 06 - 23 91 86 84.


© www.moetjekijken.nl