logo's vervoersbedrijven

Als hobby ben ik hier in 1992 mee begonnen.
Ik zag tijdens mijn nachtwerk als vrachtwagenchauffeur een geweldig logo van het Twentse Ros aan de muur hangen bij de T.E.T in Enschede in de ontvangsthal.
Dit inspireerde mij zo om hiermee deze hobby te beginnen, dat het eerste logo dat ik maakte ook van de TET was. Later volgde de serie van de HTM en ik begon het steeds leuker te vinden om door te gaan met andere vervoersbedrijven, zoals veerboten en vliegmaatschappijen.


Het logo op een tram en mijn gemaakte logo

Ik weet niet anders dan dat ik de enige Nederlander ben die hier belangstelling voor heeft in de zin van figuurzaagwerk. Er zijn wel andere hobbyisten die naar de bussen zelf uitkijken maar dat is mijn voorkeur niet.

Een deel van mijn 400 logo's

Alles wordt gemaakt uit acrylaatplaat (plexiglas) in de meest juiste kleur en met de hand uitgezaagd met een gewoon figuurzaagje. Ook heb ik van elke afbeelding een foto zodat ik kan laten zien dat het logo echt op een bus of tram heeft gestaan. Een dubbele verzameling dus.

Hoe kom je er toe om met dit werk te beginnen?

 • Allereerst moet je er zin in hebben.
 • Ten tweede gaat het om heel wat tijd, maar dat is met alle hobby’s zo.
 • Ten derde hoe kom ik aan het materiaal.
 • Ten vierde, zijn er mensen die mij willen helpen de verzameling compleet te maken.
  We zijn eerst op zoek gegaan naar de foto’s, want zonder is het al geen doen,en dan moet het ook nog een duidelijke foto zijn ook.

Mijn informatiebronnen zijn:

 • De Autobus Documentatie Vereniging. Daar ben ik lid van geworden en heb ik al heel wat gevonden.
 • De (niet meer bestaande) website van Openbaar vervoer in Boskoop, daar werd zo'n beetje de hele geschiedenis van het openbaar vervoer beschreven.
 • De boekhandel, er is niet veel, maar wat er is, is er dan mondjesmaat.
 • Diverse musea, in heel het land.
 • En alles wat voor handen is om maar te vergaren en verzamelen.

Maar goed, ik zit zelf dus ook met een probleem, want ik kan geen logo's maken waarvan ik de naam en de kleur van de voertuigen niet kan achterhalen. Dat speelt zich voornamelijk af met afbeeldingen van voor 1950 in zwart wit foto’s. Ik heb dus een behoorlijk aantal foto’s van bussen waarvan ik de kleur niet meer kan achterhalen. Dan dient zich ook nog het probleem voor, dat het materiaal wat ik er voor gebruik, acrylaalplaat, plexiglas, niet in de goede kleur te krijgen is. Ik red mij ook af en toe met een potje verf, maar dat wordt niet zo mooi.

Heeft u restjes acrylaalplaat (3 mm dik) of afbeeldingen van logo's die niet op mijn site staan, laat het even weten!

Op mijn website www.logomuseum.jouwweb.nl maakt u een reis door Nederland, en maakt kennis met het openbaar vervoer,  van zowel heden als verleden van bus , tram, trein, pont, en vliegtuig.
Ik wens u heel veel kijkplezier.

Teun van Mourik      e-mail:

Teun stond op De Stip in Koffietijd:
Klik om te kijken

© www.moetjekijken.nl