Efteling gebouwen

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Vroeger had Theo een spoorbaan van het merk LGB (Lehmann Gross Bahn). Dit is een spoorbaan die ook geschikt is voor buiten. De treintjes zijn behoorlijk groot en zwaar. Dit is een spoorbaan met de schaal 1:22,5. Om het spoor aan te kleden maakte hij huisjes. Het spoor heeft hij al lang geleden weggedaan, maar de miniaturen maakt hij nog steeds in dat formaat. Het is al heel wat jaren geleden dat Theo zijn eerste miniatuur gebouw maakte. Kennissen van hem woonden in Geffen in een monumentale boerderij. Toen zij moesten verhuizen maakte hij voor hen een schaalmodel van de boerderij.

Lachhuys Glijhuys

Daarna volgden een schaalmodel van de boerderij van ‘Effe noar Geffe’ en van de kapel die bij hem in de buurt staat. Deze 2 miniaturen staan in kleine musea in Geffen. Toen hij 10 jaar geleden met pensioen ging, kreeg hij meer tijd voor zijn hobby. Hij had een meervoudig gehandicapte zoon die dol was op de Efteling. Door zijn handicap kon hij niet in alle attracties maar het ‘Sprookjesbos’ vond hij geweldig. Theo begon met het namaken van de gebouwen van het Anton Pieckplein van de Efteling.

Kasteel van Sneeuwwitje Molen

Hij zocht op internet naar afbeeldingen en bij zijn bezoeken aan de Efteling ging altijd een notitieblok en een centimeter mee. Zijn familie vond dat soms wel irritant als hij weer ergens erg lang bleef staan. Soms vroeg het personeel waar hij mee bezig was, maar niemand maakte bezwaar als hij dingen opmat. Hij heeft ook wel eens bij de Efteling gevraagd naar bouwtekeningen, maar die wilden ze niet geven. Daarom ontwerpt hij de huisjes maar zelf. Hij bekijkt foto’s en afbeeldingen op internet en in oude Efteling boekjes. Hij schat soms de afmetingen: zo van een deur is ongeveer 2 meter hoog dan moet het huis ongeveer zo hoog en zo breed zijn. Soms meet hij bijvoorbeeld 1 steen van een huis en telt dan hoeveel stenen een huis breed is. Een paar keer is hij tot de conclusie gekomen dat het niet klopte wat hij had gemaakt. Dan gaat het gewoon de vuilnisemmer in en begint hij vrolijk opnieuw. Omdat hij gebruik maakt van goedkope materialen is dat niet erg. De huisjes zijn gemaakt van foamplaten die hij gratis krijgt bij een plaatselijk bouwbedrijf. De huisjes zien er heel sterk uit, maar ze wegen bijna niets.

Huisje van Roodkapje Huisje van Vrouw Holle

Omdat Efteling huisjes vaak heel bijzondere vormen hebben kijkt hij wat hij het beste kan gebruiken om de vorm na te maken. Zoals bijvoorbeeld een trechter voor de daken of isolatiebuis voor een glijbaan. Hij vertelde dat hij nu op zoek is naar iemand die een hele grote pompoen uit zou kunnen hollen en daarna drogen zodat hij de vorm kan gebruiken voor een nieuw huis. Dit valt echter niet mee, want pompoenen rotten erg snel. Voor de daken gebruikt hij bijvoorbeeld een restje tapijt, of een kokosmat, want die lijkt wel een beetje op een miniatuur rieten dak. Dakpannen knipt hij zelf op maat van foampapier. Hij werkt voornamelijk in de zomer aan de miniaturen. Binnen geeft het teveel troep. Maar in zijn tuin staat een grote tafel met een afdak erboven en daar zit hij menig uurtje te knutselen. In de winter heeft hij een andere hobby: het beschilderen van soldaatjes.

Theo begon met het namaken van de gebouwen van het Anton Pieckplein van de Efteling. Naast het Anton Pieckplein heeft hij nu ongeveer 30 verschillende Efteling gebouwen in miniatuur gemaakt, onder andere het kasteel van Assepoester en Sneeuwwitje, het huis van Vrouw Holle, van de oma van Roodkapje en van Pinokkio. Hij wil nu verder gaan met de gebouwen van Lavenlaar: het Land van Laaf. Daar heeft hij al het Lariekoekhuys, het Lachhuys en het Glijhuys van gemaakt.

Herberg de Ersteling Het kasteel van Assepoester

Tijdens de tentoonstelling in Geffen stond bij diverse gebouwen een bordje in aanbouw. Het huis van Roodkapje ziet er toch compleet uit. Theo vertelde dat de omgeving nog niet klopt, voor het huis ligt een stenen stoep met grote stenen aan de zijkant. Hij weet nog niet goed hoe hij die wil gaan maken, daarom is het huis nog steeds in aanbouw. Theo doet goed zijn best om alles een beetje schots en scheef te maken, want zo ziet het er in de Efteling ook uit. De lantaarns bij het kasteel van Sneeuwwitje hangen opzettelijk schuin en op zijn kop, net als in de Efteling. Als volgende project wil hij het Land van Laaf maken. Deze gebouwen zijn niet erg groot maar wel grillig van vorm. Dus een hele uitdaging om ze na te maken.


Anton Pieckplein

Verzamelbeurs
Theo Schelle uit Geffen liet zijn miniatuur Efteling gebouwen op 28 januari 2024 zien op de verzamelbeurs in Zijtaart (Vegel). Als u contact wilt opnemen met Theo kan dat via 06 1560 6518 of .

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl