Oliepompjes en -spuitjes

Tiny in de ruimte die speciaal voor de
bijzondere verzameling gebouwd  is
Met deze 2 oliepompjes is
het verzamelen begonnen

Tiny Manders is rond 1996 begonnen met het sparen van oliepompjes en -spuitjes. Toen zijn schoonvader overleed, vond hij bij het inpakken van zijn spullen een oliespuitje. Na het overlijden van zijn eigen vader trof Tiny ook een oliespuitje aan. Die twee werden als herinnering bewaard. Een half jaar later liep Tiny op een rommelmarkt in Den Bosch waar iemand negen oliepompjes en -spuitjes aanbood. Deze negen werden allemaal gekocht.

Verzamelaar van het jaar
in 2003
Diverse oliepompjes en -spuitjes

In 2003 werd Tiny "verzamelaar van het jaar" hij had toen pas honderd oliepompjes en -spuitjes.
De eerste honderd gingen hard, maar daarna werd hij kritischer. Als er bijvoorbeeld deuken in zitten, dan koopt hij ze niet meer. Tiny haalt de oliepompjes overal vandaan, van Marktplaats, eBay, rommelmarkten en beurzen in onder andere in Nederland, Estland, Engeland en Amerika. Ook willen andere verzamelaars ruilen. Het leuke van verzamelen vind Tiny om een goede vondst op een rommelmarkt te doen en daar een pompje mee te nemen voor een euro of tien.
De collectie is aanzienlijk gegroeid tot 2500 verschillende oliepompjes en -spuitjes (maart 2015) van veel merken, zoals Singer, Shell, Miele en Pfaff. Ze zijn gemaakt van koper, messing, staal, glas, plastic en bakeliet.

Als Tiny een exemplaar krijgt of koopt, dan wordt de olie er uit verwijderd en de oliepompjes en -spuitjes worden schoongemaakt. Schoonmaken van alle oliepompjes en -spuitjes wordt drie tot vier keer per jaar gedaan. Tiny is daar een week mee bezig.

Vroeger werden oliepompjes gebruikt voor veel verschillende zaken, zoals het insmeren van een fietsketting of het technische gedeelte van een naaimachine. Maar ook in het leger werden oliepompjes gebruikt voor het onderhoud van de geweren.

Een artikel in het Eindhovens Dagblad

De oliepompjes staan op merk of functie gesorteerd. Zo zijn er onder meer de afdelingen "leger" en "treinonderhoud". Het oudste exemplaar van de oliepompjes komt uit 1884.
U kunt de oliepompjes en -spuitjes komen bekijken: iedere donderdag is er "open huis" van 10 tot 17 uur.

Tiny Manders, Waalseweg 22, 5711 BN SOMEREN - Telefoon: 0493 - 493 056
E-mail:


© www.moetjekijken.nl