papierarchitectuur

Jaren geleden ben ik in aanraking gekomen met origami, ik vond het leuk om met papier te werken en daarvan allerlei creaties te maken. Om wat meer te weten te komen over origami heb ik op internet gezocht naar de mogelijkheden die er waren.

Zo ben ik in aanraking gekomen met papierarchitectuur, ook wel OA origami genoemd. Ik ben beroepsmatig altijd bezig geweest met tekenen en ontwerpen en ik vind papierarchitectuur een grotere uitdaging voor mijzelf dan gewoon origami. Ik ben nu ongeveer 1 jaar bezig met papierarchitectuur en ik maak mijn ontwerpen nu allemaal zelf.

Er gaat veel tijd in het ontwerpen en het snijden/vouwen zitten, maar het geeft mij een enorme voldoening om uit een plat stuk papier of karton een 3-D figuur te maken. In de ontwerpen Centrecourt en de Eifeltoren zitten bijvoorbeeld tussen de 400 en 600 gaatjes om uit te snijden.

Je kunt het jezelf net zo moeilijk maken als je wilt, maar het zelf ontwerpen van een werktekening vergt wel enig ruimtelijk inzicht. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden. Je moet een beetje geduldig en precies zijn. Voor meer voorbeelden en beschrijving verwijs ik naar mijn website www.paperarchitecture.nl.
Mochten er mensen zijn die het leuk vinden om meer te weten over deze geweldige hobby of denken ik wil het ook gaan doen dan kunnen ze altijd kontact met mij opnemen.

Het is een hobby die niet zoveel wordt gedaan zeker niet in Nederland, ik ken zo'n 4 personen die er mee bezig zijn. Internationaal zijn er wel een aantal mensen mee bezig en er is toch ook wel veel over te lezen op internet. Veel geld kost deze hobby niet, papier en mesjes zijn de belangrijkste uitgaven.

Wel ben ik regelmatig op zoek naar nieuwe soorten papier en mesjes om nog beter te kunnen werken.

Tjeerd Kuipers

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl