Packard verzameling

Het jaar dat ik geboren ben is 1963. Het beroemde en zeer exclusieve Amerikaanse automerk Packard was al in 1958 ter ziele gegaan sinds het eerste model in 1899 op de markt kwam. Ooit alleen de auto voor de "Rich and Famous" was na meerdere jaren vechten voor zijn bestaan en ook na een fusie met het Amerikaanse automerk Studebaker helaas failliet gegaan. Een vaste klantenkring waren ze al jaren kwijt door geleidelijk aan minder exclusiviteit te leveren, onder andere Cadillac bleef hier wel mee door gaan en overleefde de strijd.
Zelfs het koninklijk huis liet zich eind jaren dertig officieel vervoeren in een Packard.

Passie voor Amerikaanse Automobielen heb ik zo lang ik me kan herinneren. Ik woonde bij een verpleeghuis waar nogal eens een ambulance het terrein op reed, dan wachtte ik bij de poort tot dat ze weer wegreden om het mooie V8 geluid te horen. Wachten met soms veel geduld. Het raampje open draaien om dit geluid te horen doe ik nog steeds.
Mijn familie kon er wel om lachen maar begreep mijn gekke trekken niet.

Mijn passie voor Packards is ontstaan via mijn andere passie namelijk nummerplaten. Met deze hobby ben ik in 1982 na een drie maanden stage in Canada begonnen. Uiteindelijk ben ik eind jaren '80 overzee gaan schrijven om aan plaat materiaal te komen. Ik schreef in eerste instantie geëmigreerde familieleden aan en toen gebruikte ik lukraak adressen. Op een gegeven moment had ik iedere week post uit Amerika met prachtige nummerplaten. Eigenlijk begreep ik niet waardoor dit plotseling was ontstaan, totdat er bij een paar platen een clubblad werd meegestuurd van de Packard club! In het blad, genaamd "The Packard Cormorant News Bulletin", stond een brief van mij afgedrukt! Op de voorpagina ook nog!
Dit was een complete verrassing voor mij omdat ik hier niet speciaal om gevraagd had. Een nieuwe passie werd geboren: Packard automobielen.
Sinds die tijd, tot op de dag van vandaag, heb ik nog steeds contact met Packard eigenaren in Amerika. Echte Packards zag je in Nederland bij Oldtimer evenementen bijna nooit, de laatste paar jaren zo nu en dan.

In meerdere landen bestaat een Studebaker - Packard club, ook in Nederland. Rond dit merk verzamel ik sindsdien alles wat mij interesseert.
Persoonlijke nummerplaten / originele brochures / foto's / reklamemateriaal zoals lucifer mapjes / auto modellen / ansichtkaarten / club magazines / wieldoppen / motorkap ornamenten etc. etc.
Ik heb zelfs een stuur uit een Packard en andere losse onderdelen zoals teksten die op en in de auto's zaten … de zogenaamde fender scripts en dashboard scripts.
Een belangrijke en beroemde slogan voor dit merk was "Ask the man who Owns one"!
En dat heb ik uiteindelijk al meerdere keren gedaan tijdens mijn trips naar Amerika. Meerdere Packard eigenaren heb ik bezocht (sommige met meerdere modellen waaronder een auto van voormalig beroemd acteur Clark Cable en een Packard Truck uit de jaren '20).
Zelfs heb ik tijdens een tourtocht door Portland Oregon "mijn eigen" Packard mogen besturen die dag! Een Packard Limo uit 1941, mijn dochter Laura zat als een freule op de achterbank.

Packards beroemde boegbeeld op de motorkap is toch wel naast de "flying lady / goddess of speed" de Cormorant vogel. Prachtig gestileerde kunst werken, heden ten dage absoluut ondenkbaar om te gebruiken in verband met gevaarlijke taferelen op de weg!

Door mijn vitrinekast word ik dagelijks herinnerd aan mijn passie voor Packards, door het World Wide Web is het corresponderen vergemakkelijkt. Onderdelen scoren via eBay is een goede optie, nu de US Dollar laag ligt is het nog aantrekkelijker geworden.
Ik heb helaas geen ruilcontact met een andere Packard attributen verzamelaar, wellicht dat deze site me in contact kan brengen met andere Packard geïnteresseerden!
Ik heb meerdere Amerikaanse auto's gehad en zelfs een begin jaren '60 Cadillac met vleugels, ook een auto met klasse … alleen nog nooit een Packard!

Cadillac volgens eigen zeggen een Universal Symbol of Excellence gaf me een luxueuze voldoening buitenshuis! In mijn hart ben en blijf ik toch een Packard man.

Zie ook de website www.spcn.nl van Studebaker-Packard Club Nederland.

Tjeerd van Oene

© www.moetjekijken.nl