Fantasie figuren

Mijn naam is Tonia Wezerijn (1952),
moeder van twee volwassen kinderen en wonend in de Zaanstreek.


Hallo, ik zal mij eerst een beetje voorstellen …

Als kind las ik graag sprookjes, mythen en legenden, ik was dromerig en leefde deels in een fantasiewereld. Een wereld die ik ook nu nog regelmatig bezoek, wegdromend boven een (fantasy-)boek of gewoon in gedachten. Ik ben altijd graag bezig geweest met mijn handen: tekenen, vooral kleding maken, keramiek en later ook klussen in huis.

Tja, en hoe ben ik tot het boetseren van fantasiefiguren gekomen … Eigenlijk een beetje bij toeval. Eind 1996 kocht ik voor een vriendin een bos bloemen en ik zag in de winkel, in een vitrinekast, enkele paddestoelen staan met gezichtjes … Dat was liefde op het eerste gezicht!
Bij deze figuren lag een kaartje 'cursus paddestoelen maken'. Ik heb mij toen nog diezelfde dag opgegeven. Dit was het begin van een nieuwe hobby: fantasie figuren boetseren. Een heerlijke hobby die inmiddels is uitgegroeid tot een ware verslaving …

In eerste instantie maakte ik simpele figuurtjes van Fimo-klei, zoals kleine trollenkopjes in combinatie met natuurlijke materialen. Inmiddels werk ik voornamelijk met aan de lucht drogende klei soorten zoals DAS, Premier, Paperclay en Plastiform. Voor de aankleding van mijn figuren gebruik ik naast natuurlijke materialen als zeemleer en palmvezel ook zijde, (bruids-)kant, Swarovski kristal, glaskraaltjes etc.

Ik doe mijn best de anatomie op een juiste manier weer te geven, al begin ik daar langzaam maar zeker ook wat meer mee te spelen. Mijn perfectionistische instelling maakt dat ik veel tijd en aandacht besteed aan details, zowel in het boetseerwerk als in de aankleding. Mijn grote voorbeelden en leermeesters zijn Frieda Meijer en Hannie Sarris.

Voor het opdoen van inspiratie/ideetjes surf ik regelmatig op het internet, zoekend naar mooie, leuke, lieve of dwaze plaatjes en ik bekijk graag (prenten-)boeken van bijvoorbeeld Brian Froud, Amy Brown, Nene Thomas en David Delamare.

In 2005 had ik mijn eerste expositie en ben ik voor het eerst als standhoudster op de internationale poppen- en berenbeurs in de Ahoy aanwezig geweest. Ook dit jaar zal ik daar, samen met een aantal leden van het Fairy Fantasy Forum, te vinden zijn.
 
In het Fairy Fantasy Forum zitten zowel beginnende als meer ervaren poppenmakers die met elkaar proberen de poppenkunst van met name Nederlandse- en Belgische poppenmakers te promoten. Er worden veelvuldig ideeën en tips met elkaar uitgewisseld.

Geïnteresseerd? Neem dan ook een kijkje op mijn website.

Het adres is:
www.toniawezerijn.nl

© www.moetjekijken.nl