koffiemelkcupdekseltjes

De man van Toos, Mart Heldens, verzamelt al heel wat jaren pennen. Toos ging altijd met hem mee naar verzamelbeurzen, maar zelf verzamelde ze niets. Ze bezochten ook diverse jaren achter elkaar de eindejaarsverzamelbeurs in Apeldoorn. Aan de tafel naast hun zaten 2 dames die koffiemelkcupdekseltjes verzamelden. Toos heeft gezellig met de dames gepraat en beloofde dat ze voortaan de koffiemelkcupdekseltjes voor hen zou bewaren. Het jaar daarna had ze enkele koffiemelkcupdekseltjes voor hen. Niet veel, want in Nederland zie je ze maar weinig en er zijn ook maar weinig verschillende die hier worden uitgegeven. Het jaar daarna ging de beurs niet meer door.
In 2006 ontmoette ze op de Collectors Fair in Eindhoven een echtpaar met een verzameling koffiemelkcupdekseltjes. Ze heeft bij hen door de boeken gekeken en vond het een erg mooie verzameling. Ze had er toen al wat meer bij elkaar verzameld en besloot om ze voortaan zelf te bewaren. Ze kreeg toen ook een zakje met koffiemelkcupdekseltjes mee met de woorden "Hier zoek maar uit!". Dit viel niet mee. Ze waren heel mooi om te zien, maar Toos wist verder ook niet hoe ze het moest doen. Ze wist niet waar ze vandaan kwamen of wat bij elkaar hoorde.

Clubblad van de Nederlandse en Duitse vereniging van koffiemelkcupdekseltjesverzamelaars Catalogus

Ze is toen al snel lid geworden van zowel de Nederlandse als de Duitse vereniging van koffiemelkcupdekseltjesverzamelaars. Ze bezoekt zoveel mogelijk ruilbeurzen. Beide clubs geven ook 4 keer per jaar een klein boekje uit met informatie over nieuwe uitgiftes en beurzen. Meer informatie over de Nederlandse vereniging van koffiemelkcupdekseltjesverzamelaars kunt u vinden op www.ivkd.nl.

In haar omgeving woonden ook 2 mannen die koffiemelkcupdekseltjes verzamelden en van hen heeft ze veel hulp gekregen bij het opzetten van haar verzameling. Van een van hen kreeg ze een catalogus mee en daarin heeft ze uren zitten zoeken en kijken naar alle verschillen. Dat is volgens Toos ook de enige manier om echt inzicht te krijgen in de diverse series. Inmiddels heeft ze 12 dikke catalogussen over alle koffiemelkcupdekseltjes die sinds 1968 in Zwitserland zijn uitgegeven. Zwitserland is het Mekka voor de koffiemelkcupdekseltjesverzamelaars. In Nederland zijn tot nu toe 7 series uitgegeven. In Zwitserland worden iedere maand ongeveer 4 series uitgegeven. Sommige series bestaan uit 20 verschillende, maar er zijn er ook van 60 verschillende motieven. In Zwitserland zijn al ongeveer 8100 verschillende series uitgegeven, over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals: de natuur, het Zwitsers landschap, bankbiljetten, voertuigen, kunst en zelfs over e-bikes.

Koffiemelkcupdekseltjes in muntenmappen,
de Nederlandse serie "Lekker weg in eigen land"

Alle koffiemelkcupdekseltjes worden door Toos netjes opgeborgen in muntenmappen. Achter ieder dekseltje komt een wit kartonnetje dat ze op maat laat maken bij een plaatselijke drukkerij. Haar verzameling heeft ze in 2 delen gesplitst. Ze heeft nu ongeveer 24.500 koffiemelkcupdekseltjes in complete series. Daarnaast heeft ze nog heel veel series niet compleet. Zo lang ze een serie niet compleet heeft, bewaart ze de dekseltjes in een flippomap.
Op verzamelbeurzen vragen ze vaak 5 tot 7 cent per dekseltje. Het is een hele zoektocht, maar iedere beurs weet ze er nog wel een aantal te vinden. Naar de beurzen neemt ze natuurlijk dubbelen mee en een klein mapje met overzichten welke dekseltjes ze nog zoekt om series compleet te maken.

Dat ze in 7 jaar tijd al zoveel koffiemelkcupdekseltjes bij elkaar verzameld heeft, heeft ook een trieste reden. Ze heeft er namelijk veel gekregen door de familie en de beste vriend van Jan van Rijt. Jan was een medeverzamelaar en van hem heeft ze veel steun gehad. Ze kon hem altijd bellen als ze vragen had. Als ze een dekseltje niet terug kon vinden, dan wist Jan haar meestal direct te vertellen waar ze het moest zoeken. Jan bezocht heel veel beurzen in Zwitserland en zorgde er dan voor dat zijn medeverzamelaars de nieuwste catalogus konden kopen zonder de verzendkosten uit Zwitserland te hoeven betalen. Het was dan ook een grote schok toen hij opeens dood neerviel door een hartstilstand tijdens een beurs in Zwitserland. De verzameling van Jan is verdeeld onder diverse kennissen van Jan, waaronder Toos.

Wringer Snijapparaat

Toos heeft inmiddels ook een paar kennissen die voor haar koffiemelkcupdekseltjes verzamelen. Zo heeft de zus van een vriendin een bakkerij met koffiehoekje in Zwitserland en die heeft regelmatig een zak met dekseltjes voor haar.
In Zwitserland zijn de dekseltjes ook heel gemakkelijk los te maken van de cupjes. Hier in Nederland trek je het dekseltje bij het openmaken vaak stuk. Koffiemelkcupdekseltjesverzamelaars hebben daarom vaak een scherp mesje bij zich om een cupje aan de onderkant open te kunnen maken om de melk eruit te kunnen halen. Thuis ondergaan de cupjes dan een hele bewerking. De onderkant wordt van het cupje afgesneden. Hiervoor heeft Toos een heel handig apparaatje gekocht. Daarna wordt de bovenkant in een bakje met wasbenzine gelegd om het dekseltje los te weken. Als het dekseltje los is, dan is het vaak nog wat kreukelig. Ze heeft ook een klein wringertje om het dekseltje heel mooi glad te kunnen maken.

restaurantversie: de dekseltjes zijn heel mooi rond

Toos verzamelt van ieder dekseltje hooguit 2 variaties: de restaurantversie en de winkelversie. In restaurants zijn de dekseltjes heel mooi rond. De winkelversie heeft kleine lipjes waarmee de dekseltjes aan elkaar vast gezeten hebben. Op de afbeelding midden op de pagina bij de 'muntmappen' staat de winkelversie van de Nederlandse serie "Lekker weg in eigen land". Ze zoekt verder niet naar drukfouten en dergelijke.

Als u nog iets heeft liggen voor Toos, neem dan contact met haar op via e-mail , of met telefoonnummer 077-398 5388.

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland
van De Verzamelaar

 


© www.moetjekijken.nl