Airbrushen

Ik ben opgegroeid in het boerenbedrijf en woonde nogal afgelegen. Met vrienden en neven gingen wij crossen als bij ons de mais van het veld was. Wij hadden al op jonge leeftijd cross-auto's, motoren en snelle brommers. Geld hadden wij niet dus wat kapot ging repareerden wij zelf. Alles haalden wij uit elkaar en meestal kregen wij het ook weer in elkaar.

Onze paradepaardjes moesten natuurlijk ook een lust voor het oog zijn, het gevolg hiervan was dat wij gingen airbrushen en spuiten. Met hart en ziel ben ik van deze hobby gaan houden.

Mijn hobby is ontstaan omdat ik op jonge leeftijd te horen kreeg dat ik goed kon tekenen. Op school kreeg ik zelfs straf omdat ik steeds zat te tekenen. Ik tekende vaak wat ik dan zag. Op de middelbare school was ik graag met technieken bezig. De leraren vonden dat ik een strakke hand had. Ik werkte dan ook graag met mijn handen.

Tot het moment dat ik iemand zag die op een meeting stond te airbrushen. Ik vertelde hem dat ik het geweldig mooi vond en hij bood mij aan het ook te proberen, vanaf dat moment was ik verkocht. Ik spuit de gekste dingen, maar ook mooie portretten.

Airbrushen doe ik ongeveer 14 jaar en heb ik mijn ervaring hierin langzaam opgebouwd, later kwam daar restaureren bij onder anders van oude auto's, motoren, enz. Het restaureren is een vak apart. Van bijvoorbeeld old-timers, motoren, brommers of zelfs fietsen moet ik soms een origineel onderdeel namaken, zoals een afronding in een spatbord of bumper.

Informatie over airbrushen en eventueel nieuwe technieken komen veelal uit mijn kennissenkring maar ook van clubs en overleg met mede-hobbyisten. Ik ben coŲrdinator van Citroën Club NL waar ik dus veel informatie vind, evenals in boeken en bladen over airbrushen en spuiten. In Nederland, Belgie en veel andere landen worden cursussen hierin gegeven, zie hiervoor airbrush.startpagina.nl waar veel informatie op dit gebied te vinden is.

Vrijwel elke zaterdag en zondag besteed ik aan mijn hobby, bovendien ben ik vaak te vinden bij Airbrush-evenementen onder andere in de Brabant-hallen in 's-Hertogenbosch en Dortmund in Duitsland, waar ik een vaste bezoeker van de beurs ben.
Soms denk ik te stoppen met mijn werk als chauffeur en van mijn hobby mijn baan te maken.


Twan Nooijen

Heikant 38 - 3945 Oostham - BelgiŽ - Telefoon: 0032-11-729023

© www.moetjekijken.nl