Mijn ietwat speciale hobby: muziekkorpsen in miniatuur

door Walt Bettonvil

Als klein kleutertje van 3 jaar oud (1963) kreeg ik van mijn ouders na hun bezoek aan Londen mijn eerste 10 muzikantenpoppetjes. Plastic poppetjes met beweegbare delen, en voorzien van zo'n beetje alle denkbare instrumenten uit een muziekkorps. Het waren Scots Guards, bekend van het wisselen van de wacht voor Buckingham Palace in Londen. In de jaren daarna breidde dit plastic orkest zich uit tot wel 40 figuurtjes. Allemaal van plastic en ook met figuren van de Royal Marines. Met dit orkest heb ik heel wat afgespeeld, en dat leidde tot veel beschadigingen en kapotte figuurtjes. Dus toen ben ik me maar bezig gaan houden met het opknappen van de figuren (van meerdere kapotte één goede maken) en het opnieuw beschilderen van deze figuren, waardoor het orkest er weer strak in het pak en in het gelid bij stond. Maar het originele en het magische was er daardoor wel wat vanaf.

Tot deze figuren in een doos belanden en uit het zicht geraakten. Ik heb er op een gegeven moment nog een neefje blij mee gemaakt, want die vond ze prachtig en was er zeer mee in zijn sas. Hij heeft er ook nog jaren mee gespeeld.
Maar het hebben van zo'n model muziekkorps is altijd deel van m'n leven gebleven, ik wilde graag weer een nieuw en mooi korps verzamelen, maar deze figuren waren in Nederland moeilijk te krijgen en dus heeft het lang geduurd voor ik opnieuw kon beginnen.

Tot ik in 1996 aangenaam verrast werd in een speelgoedwinkel in mijn geboortestad Den Bosch. Deze winkel was inmiddels officieel dealer geworden van het bekende Engelse merk "William Britain" en had een korps - de Royal Anglian Band- in de vitrine staan. Dus de koop was snel gedaan en ik kon me weer eigenaar van een modelfiguren korps noemen. De figuren uit mijn jeugd bleken ook figuren van datzelfde merk te zijn geweest, een merk dat eigenlijk tinnen figuren maakte maar in de tijd dat het plastic opkwam even een uitstapje naar plastic figuren heeft gemaakt (jaren '60 en '70 want plastic was veel goedkoper). Hier zijn ze op terug gekomen aangezien tinnen figuren voor verzamelaars mooier zijn en gedegener ogen. Inmiddels zijn ook op plastic gebied mooie figuren beschikbaar, en waardevol om te verzamelen.

In de doos van dit nieuwe orkest zat een formulier om lid te worden van de William Britain verzamelaarsclub. Als je lid bent van deze club word je in de gelegenheid gesteld speciaal voor de club gemaakte items te kopen, items die dus niet op de markt komen en daardoor meer waard zijn in verzamelaarsland. Dus ben ik lid geworden en vanaf dat moment is mijn verzameling zich snel gaan uitbreiden. Via de winkel in Den Bosch en een particuliere importeur die ik had leren kennen is het me gelukt een aantal eerder uitgegeven korpsen aan te schaffen. En al spoedig had het eerste korps gezelschap gekregen van nog 9 korpsen. In de jaren daarna heb ik jaarlijks mijn verzameling met 2 à 3 muziekkorpsen weten uit te breiden. Ook van verschillende andere merken, want als je gaat zoeken in de wereld is er meer als dat je in eerste instantie denkt. Korpsen van verschillende materialen en van verschillende grootte.
Het Merk Preiser-elastolin is zo'n merk, van groot tot klein bleken ze muziekkorpsen te hebben en nog steeds uit te brengen. En eenmaal bezig met verzamelen is het einde zoek, overal waar ik kwam kijken en zoeken in (speelgoed)winkels en antiquariaten. Ook via de club in Engeland groeide mijn verzameling met allerlei thema's zoals het wisselen van de wacht, de kroningsoptocht uit 1953 van Koningin Elizabeth en allerlei korpsen uit de voormalige Engelse koloniën !

En dan komt internet…..en gaat de wereld helemaal open. Vanaf 2000 is het internet snel gaan groeien en kwam ook het verkopen van zaken via internet op gang. En na enig speurwerk bleek in Amerika ook geweldig veel beschikbaar te zijn op dit gebied, allerlei muziekkorpsen om mijn verzameling weer uit te gaan breiden. Alleen dan moet je het wel laten opsturen, en wat schets mijn verbazing toen ik het eerste korps uit Amerika binnen kreeg, ik moest invoerrechten betalen omdat ik speelgoed importeerde (als of ik echte handelaar was !). En dat liep nog aardig in de papieren. Maar ja dan heeft het verzamelvirus je al flink te pakken en wil je je verzameling zien groeien met allerlei korpsen van over de hele wereld. Zo kon ik in Amerika de "Blue Devils" kopen, deze beroemde band heeft onder andere op het WMC van 2005 zijn kunnen laten zien en speciaal voor hen zijn mensen uit het hele land naar Kerkrade gereisd.

Mijn verzameling is nu na ruim 22 jaar serieus verzamelen gegroeid tot een collectie van meer dan 3400 figuren, en meer dan 110 muziekkorpsen. Naast vele Engelse regimenten, ook Duitse, Griekse, Deense, Amerikaanse enz. Ook ben ik de muziekfiguren gaan uitbreiden met historische muziekfiguren door de eeuwen heen. Van Romeinse en Egyptische figuren, via de middeleeuwen naar de tijd van Napoleon en de Amerikaanse revolutie en burgeroorlog. Probleem is wel om al deze figuren waardig uitgestald te krijgen en dus heb ik een speciale kamer met vitrinekasten ingericht om alles neer te zetten ter bezichtiging door mezelf en door anderen.
Verschillende (bestuurs)leden van de vereniging hebben mijn verzameling inmiddels bewonderd en van mijn "afwijking" kennis genomen. Maar iedereen die het ziet vind het wel een hele speciale en bijzondere verzameling. Sinds maart 2000 ben ik begonnen om op mijn eigen website deze verzameling te showen. Alles wat ik koop (of krijg) wordt toegevoegd aan mijn verzameling en aan mijn site muziekkorpseninminiatuur.jimdosite.com, hier kun je dus een goed overzicht krijgen van hetgeen ik bovenstaand heb beschreven. Ik zou zeggen kom mij eens virtueel bezoeken !

Komt er ooit een eind aan dit verzamelen; ik denk het bijna niet. Het verzamelen van (tinnen) figuren is wereldwijd weer in opmars. Mensen hebben het economisch beter en daardoor meer te besteden, dus wordt het verzamelen van figuren weer nieuw leven ingeblazen.
En als er een markt voor is wordt er van alles gemaakt. Zo ook dus muziekkorpsen van alle denkbare regimenten (vooral Engeland en Amerika). Voordeel van deze tinnen figuren is dat ze hun waarde blijven behouden en gedurende de jaren meer waard gaan worden, dit soort collecties gaat regelmatig bij de grote veilinghuizen onder de hamer en dan worden er soms flinke bedragen geboden.
Hoe zeldzamer en hoe completer, hoe meer het voor verzamelaars waard is (en het blijft altijd een kwestie wat de gek er voor over heeft). Maar ik verzamel omdat ik er zelf veel plezier aan wil beleven, het is en blijft een prachtig gezicht om deze figuren in het gelid opgesteld te zien staan, met een grote variatie in uniformen en met hun glimmende instrumenten. Leuk is bijvoorbeeld om te zien dat eigenlijk alleen de Nederlandse korpsen met een sousafoon lopen !


© www.moetjekijken.nl