Weggevertjes

Al vanaf 1995 verzamel ik allerlei dingetjes die gratis worden weggegeven in supermarkten of bij levensmiddelen. Dit kunnen allerlei dingen zijn: flippo's, knuffeltjes, kaartjes, stickers, poppetjes enzovoorts. Eigenlijk zijn het allemaal kleine verzamelingetjes, die meestal maar heel kort lopen en waar je dus korte tijd mee bezig bent om de verzameling compleet te krijgen. Steeds wisselende verzamelaars komen dan ook naar de verzamelbeurs in Eerde om met mij te ruilen om die specifieke verzameling compleet te maken. Alles samen is het ook een heel grote verzameling, mijn verzameling WEGGEVERTJES.

Het begin

Rond 1995 verzamelde ik voor mijn kinderen de flippo's die bij de chips zaten. Ik gebruikte de flippo's als beloning als de kinderen iets goed deden, zoals netjes hun bord leegeten, of helpen bij de afwas. Ik verzamelde de flippo's bij elkaar en zij mochten ze in het verzamelalbum stoppen. Ik beleefde zelf veel plezier aan het compleet maken van hun verzameling door flippo's te ruilen, niet alleen voor mijn eigen kinderen, maar ook voor hun vriendinnetjes.
Na de flippo's kwamen de Spacix, de effectkaartjes van Mars en Coca-Cola en de Jamcaps van Jamin, en ook die spaarde ik bij elkaar voor de kinderen.
Daarna was het een hele tijd rustig op verzamelgebied. Ik miste het bezig zijn met een verzameling en het uitsorteren en ruilen. Ik ging zelfs McDonald's Happy Meal speelgoedjes verzamelen omdat ik wist dat dat een verzameling zou zijn waarbij je altijd door zou kunnen blijven gaan met verzamelen.

Volgens mij zijn er daarna een paar jaar geweest waarin er weinig weggevertjes werden uitgegeven, maar het zou ook kunnen zijn dat het toen voornamelijk verzamelingen zijn geweest die wat minder mijn belangstelling hebben gehad, zoals bijvoorbeeld de voetbalflippo's van Croky of de Star Wars Movie shots. In eerste instantie heb ik die niet bij elkaar verzameld. Als ik later op een rommelmarkt een bijna, of helemaal compleet verzamelalbum tegenkwam van een actie waar ik niet aan meegedaan had, dan kon ik de verleiding toch niet weerstaan om het toe te voegen aan mijn verzameling.

De verzamelbeurs

Tijdens de verzamelbeurzen van de afdeling Zuid-Nederland van De Verzamelaar heb ik altijd een lange tafel met daarop heel veel ruilmateriaal van allerlei weggeefacties. Verzamelaars van weggevertjes die de beurs bezoeken weten dat ze bij mij altijd hun dubbelen zonder meer mogen ruilen tegen dingen die nog in hun verzameling ontbreken.
Soms staan er meerdere verzamelaars te wachten tot ik tijd heb om met ze te ruilen. Ze hebben al diverse keren gevraagd of ik geen nummertjesautomaat zou willen nemen. Ik verwijs verzamelaars ook vaak naar andere verzamelaars op de beurs als ik ze niet kan helpen. Vaak wordt er ook al spontaan geruild tussen de verzamelaars die staan te wachten aan mijn tafel, zeker als er een nieuwe gewilde actie loopt.
Verder weet iedereen op de verzamelbeurs ook dat als ze iets over hebben van een weggevertjesactie dat ik het altijd aanneem.

Internet

super sjoelers Op internet is meestal veel informatie over een weggeefactie te vinden als de actie nog loopt. Zelf zoek ik dan meestal al snel even alle informatie bij elkaar over een actie:
- hoe en waarbij krijg je iets,
- uit hoeveel en welke delen bestaat een actie,
- hoelang zal de actie nog lopen en
- het voornaamste de plaatjes van alle items.
Op de verzamelbeurs vroegen andere verzamelaars vaak aan mij of ik nog weet hoe het zat met een bepaalde actie. Bijvoorbeeld over de sjoelstenen die ze eens weggegeven hebben bij Plus supermarkten, die zijn niet genummerd "Hoeveel zijn ervan en welke". Ze vroegen dan of ik voor hen een overzichtje uit wilde printen. Ze vroegen ook vaak "Wat zijn de nieuwste acties op verzamelgebied".
Op mijn computer had ik allerlei mooie overzichten, maar om die nu voor alle verzamelaars uit te gaan printen dat zou een behoorlijke kostenpost zijn. Omdat ik merkte dat andere verzamelaars ook behoefte hadden aan overzichten, ben ik in eerste instantie begonnen met de overzichten van actuele verzamelitems op de website van de verzamelbeurs te zetten www.verzamelbeurseerde.nl.

Om daar echter na zoveel jaren nog informatie op te gaan zetten van acties waar al lang niet meer veel belangstelling voor is, vond ik ook weer niet nodig. Internet bevat heel veel informatie, maar toch merk je dat de informatie heel vluchtig is. Als een supermarkt iets weggeeft kun je informatie over de actie vinden op de website van de supermarkt, maar zodra de actie afgelopen is, dan is de informatie ook weg. Daarom ben ik op 25 september 2008 begonnen met een nieuwe website:
www.weggevertjes.verzamel-ik.nl.
Hierop staat heel veel informatie over allerlei acties en er komt nog steeds veel bij. Natuurlijk worden de nieuwe acties zo snel mogelijk toegevoegd, maar er worden ook nog regelmatig oude acties toegevoegd.
Hoewel ik heel veel verzamelingen compleet heb, kost het toch behoorlijk wat tijd om alle plaatjes nog in te scannen, mooie overzichten te maken en daarbij nog de informatie te zoeken die erbij hoort.

www.weggevertjes.verzamel-ik.nl

Op deze website wil ik zoveel mogelijk informatie opnemen over allerlei acties. Voorwaarde is dus wel dat het een verzameling moet zijn (dus niet maar 1 exemplaar) en dat het gratis werd weggegeven.
Zelf weet ik natuurlijk ook niet alles en als iemand nog leuke informatie voor mij heeft, stel ik dat zeker op prijs.
Zo zag ik in 2008 een stapeltje verzamelplaatjes van Tita Tovenaar op de verzamelbeurs. Ik keek er even naar met een glimlach. Dat was pas echt jeugdsentiment. De vrouw die ze bij zich had zei dat als ik ze leuk vond, ik ze maar mee moest nemen. Mijn belangstelling was pas echt gewekt toen ik zag dat het hier ook ging om een actie van weggevertjes plaatjes, maar dan uit 1972. In die tijd zijn door Albert Heijn 2 plaatjes boeken uitgegeven van Tita Tovenaar, via marktplaats had ik de boeken al snel gevonden en ik kon ze voor een paar euro kopen. Helaas bleken ze bij aankomst niet compleet te zijn. Bij 1 boek horen namelijk ook toverlantaarn plaatjes, maar die zaten er niet bij. Inmiddels is het toch gelukt om ook die verzameling compleet te maken en alle informatie erover staat nu ook op mijn site.

Alfabet

Alle verzamelingen worden zoveel mogelijk op alfabetische volgorde gerangschikt. In sommige gevallen is het misschien niet zo duidelijk waar ze ergens thuis zouden horen. Als de naam van het product niet helemaal duidelijk is zet ik het wel eens op de naam van de uitgever (zoals de Look-o-Look magische goocheltrucs en de Magische truckaarten). Hoewel de Collectorz voluit Disney's Magische Collectorz heten en ze zijn uitgegeven door Spar, kun je deze plaatjes terugvinden onder de C van Collectorz.
Super De Boer heeft eens een actie gehad met de Duckstad Clickcards, maar niemand noemde ze zo. Ze werden gewoon Clickcards genoemd. Zelf moest ik ook steeds weer zoeken waar ze nu op mijn site stonden, dus heb ik ze maar onder de C gezet van Clickcards

Albert Heijn heeft van 2003 tot 2011 steeds in oktober de Disney weken georganiseerd. Deze actie staat onder de D van Disneyweken. Ieder jaar gaven ze een serie Disney poppen uit. De ene keer waren het poppenkastpoppen en dan weer knuffels of heel kleine figuurtjes. In 2011 hadden ze een actie met de Disney Originals een serie flexibele figuren.

In:
 • 2003 knuffels van de Leeuwenkoning
 • 2004 poppenkastpoppen van Aladdin
 • 2005 poppenkastpoppen van Assepoester
 • 2006 poppenkastpoppen van de Kleine Zeemeermin
 • 2007 poppen en knuffels van Junglebook
 • 2008 poppen en knuffels van Doornroosje
 • 2009 kleine figuurtjes van Sneeuwwitje
 • 2010 kleine figuurtjes van Toystory
 • Nu zou je deze acties dus kunnen gaan zoeken onder de naam van de Disneyfilm, maar dan vind je ze dus niet. Mijn site heeft echter ook een pagina met daarop alle wijzigingen die op mijn site zijn aangebracht. Daar kun je met de zoekfunctie [Control]+[F] ook op zoek gaan naar waar een bepaalde actie is ondergebracht. Ik was blij toen in 2012 C1000 supermarkten een actie had waarbij X-Gogo's (Extreme Gogo's) werden uitgegeven want sinds die tijd heeft ook echt iedere pagina van mijn weggevertjessite een actie.

  Als je er niet uitkomt waar een actie staat op mijn site, mag je me natuurlijk ook altijd een e-mail sturen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld eens een e-mail van een mevrouw die op zoek was naar grote metalen flippo's. Haar zoontje noemde ze Willy's. Ze had al volop gezocht op internet en Marktplaats maar ze kon geen Willy's vinden. Haar zoontje was heel ziek en moest allerlei vervelende onderzoeken ondergaan. Ze had gezegd dat hij mocht zeggen wat hij het allerliefst als cadeautje wilde hebben en hij wilde het liefst van alles Willy's hebben. Ik wist direct dat ze de Wheelies bedoelde die in 2009 door Plus zijn uitgegeven.

  Sinds het bestaan van mijn website in 2008 is er nog bijna altijd wel ergens een actie van weggevertjes geweest. Soms was het alleen een supermarkt in het noorden van het land (terwijl ik in Noord-Brabant woon) of soms wordt er bij benzinestations iets weggegeven. Gelukkig heb ik inmiddels behoorlijk wat bezoekers op mijn site en die geven soms ook nieuwe acties aan mij door.
  Ik ben altijd blij met tips over acties. Soms ben ik druk met de magneetjes van de Chiquita bananen en soms met magneetjes van Paula of Danone, maar er is altijd wel iets te verzamelen wat gratis weggegeven wordt!

  Dus als u voortaan op de hoogte wilt blijven van acties met weggevertjes, neem dan eens een kijkje op

  www.weggevertjes.verzamel-ik.nl.

  e-mailadres:

  mobiel: 06 - 1372 9837

  Hannie  

  Hannie is geďnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
  Interview beluisteren

  © www.moetjekijken.nl