Boeken vervaardigen
Mijn uit de hand gelopen hobby.
In 1999 nam ik samen met mijn vrouw een kaas/vleeswarenwinkel over in een buitenwijk van Rotterdam. Twee maanden na de start kreeg ik extreme pijn in beide voeten. Na maandenlang onderzoek door allerlei specialisten kwam de diagnose: Polyneuropathie. Een mooi woord om bij Scrabble veel punten te behalen, maar de aandoening vraagt niet om veel lopen en staan. Dus weer verkopen de winkel. Inmiddels uitgegroeid tot een zeer goedlopende zaak, waar mijn vrouw en ik beide 70 werkuren per week in stopten was er niemand die interesse had deze taak over te nemen, dus uiteindelijk verkopen met verlies, want doorgaan kwam niet in aanmerking.
Schulden, bijstandsuitkering en nog negen jaar van de AOW-leeftijd verwijderd. Wat nu?



|
Het duurde een paar moeilijke jaren, maar toen bedacht ik dat mijn hobby: schrijven en lezen, wellicht een opening zou bieden op een nuttige toekomst. Ik startte een schrijfhulp. Een kleine advertentie in het maandblad Plus en de eerste klanten dienden zich aan. Al snel kwam ook de vraag of ik een boek kon laten maken van hun verhaal en na zoeken en ontdekken, kreeg ik contact met een printfabriek die een nieuw procedé toepaste, namelijk Printing-on-Demand. Op die manier maakten ze boeken die niet van 'echt' te onderscheiden waren. Wel een beetje duurder per boek, maar geen grote aantallen vereist.
Ik richtte een bedrijfje op onder de naam Calbona en kreeg steeds meer werk. Intussen zijn we ruim tien jaar verder. Ruim achthonderd verschillende titels zagen het levenslicht, waarvan er heel veel ook via internet verkrijgbaar waren omdat ze voorzien waren van een ISB-nummer.
Adverteren behoort er een beetje bij, maar het gebeurt mondjesmaat, want de meeste klanten die ik binnenkrijg komen via mond-tot-mondreclame. Hoe mooi kun je het hebben! Maar er zijn ook heel veel schrijvers die de 'Draaideurschrijvers' kunnen noemen; ze blijven maar terugkomen - weer een nieuw boek, weer een gedichtenbundel, een fantasieverhaal, een instructieboek, een kookboek, een fotoboek, een levensverhaal, etc., etc..
|



|

Een aantal voorkanten van boeken - klik op de afbeelding voor een vergroting.
Hoe gaat het in zijn werk? Men levert een manuscript in dat door mij zo nodig wordt gecorrigeerd en geredigeerd. Ook wordt er een omslag ontworpen, in overleg met de schrijver. Vervolgens gaan de pdf-bestanden naar een drukker of printfabriek. In het laatste geval kan men een proefdruk krijgen en dan start men met een aantal boeken naar wens, zo blijven er vrijwel geen onverkochte exemplaren over. Grotere aantallen zijn vanzelfsprekend mogelijk via de offsetdrukkerij.
Inmiddels ben ik bijna 69 jaar en ik maak nog steeds boeken. Het is een hobby die me op twee manieren helpt door het leven te komen: ten eerste ben ik bezig met taal, met opmaken, met ontwerpen en daardoor voel ik niet dat ik zoveel pijn heb. Volledig afgeleid door de bezigheden. Ten tweede levert het een kleine aanvulling op, op mijn geringe pensioen, want door een te veel aan banenwisseling heb ik dat misgelopen. Dat maakt het aantrekkelijk voor de 'klanten', want ik ben beregoedkoop.
Als je de naam Calbona op Google intoetst krijg je 86.000 hits, dat zegt toch wel iets…
Oh ja, de naam Calbona komt voort uit een periode dat ik op het eiland Mallorca werkte in het liefelijke badplaatsje Cala Bona, de naam van mijn website is daarom www.calbona.nl
Enthousiast geworden? Ik ben bereikbaar onder e-mail:
en
Wijnand van de Meeberg
|