Hoe is Grootmoederstijd onstaan?

Sinds 1953 was ik vertegenwoordiger en later verkoopleider in de kruideniersbranche. Door mijn bezoeken aan vele kruideniers wist ik hoe de winkels in de jaren '50 eruit zagen met name op het platteland. Over het algemeen was het prettig werken in de levensmiddelen branche en er ontstond vaak een goede klantenbinding, waardoor je regelmatig achterom in de keuken je (verkoop)verhaal kwijt kon.

Om je product bij de kruidenier te krijgen had je een samenwerking nodig met de grossier. De meeste kruideniers in die tijd waren aangesloten bij een organisatie zoals: Vivo - Vege - Spar - Enkabe - Tip - Centra - Klimop - Kern - Kroon - JFA etc., etc. De grossier nam meestal meer voorraad dan je verkocht had zodat men later kon nabestellen, het was belangrijk om in het bestelboek van de organisatie je product geplaatst te krijgen Als vertegenwoordiger verkocht ik o.a. toiletpapier - keukenrollen - dames verband etc., etc. Merken zoals Expa - Celwa -Celtona- Nefa - kwamen van de Ned. Exportpapier fabriek uit de Tollenstraat te Nijmegen, de fabriek is later naar de nieuwe vestiging gegaan in Cyuk. Bij Edet werkte ik vanuit Amsterdam door geheel Nederland Als een grossier meewerkte kreeg je een ledenlijst en was het mogelijk je product te verkopen aan zijn aangesloten leden. Zodra de lijst was afgewerkt kreeg je een blocorder en kon de grossier de producten vanuit zijn magazijn leveren aan de leden (kruideniers).

Toen de supermarkt zijn intrede deed werd de sfeer geheel anders dan voorheen. Als je vandaag de dag aan het winkelen bent is het niet te vergelijken met vroeger. Men kon destijds n.l. zijn verhaal als klant veelal bij de winkeliers kwijt, zo ook bij de kruidenier, het was er knus en gezellig. Het was meer een sociaal gebeuren. Ruim een halve eeuw geleden was het zo gewoon, de kruidenierswinkel op de hoek van de straat of onderaan de dijk. Deze sfeer van toen is terug te vinden in mijn mini-kruidenierswinkeltje en -bakkerijtje in Almelo. Oude producten staan hier netjes in de schappen achter de toonbank.

Heeft u belangstelling voor deze privé-verzamling bel dan voor een afspraak
tel. 0546-824562 mobiel: 06-13432781.

Mijn website www.grootmoederstijd.nl is opgezet om niet persoonlijk op de voorgrond te willen treden, maar vooral om u als lezer weer terug te brengen in de wereld van pure nostalgie. Ik heet u hier van harte welkom en hoop dat u er net zoveel plezier aan beleeft als ik al jaren als verzamelaar.

Heeft u iets uit grootmoederstijd en u kunt het missen, laat het mij alsjeblieft weten!!
Mijn mail adres is

Naast het winkeltje verzamel ik tevens advertenties - rekeningen - vrachtbrieven van alle producten die de kruidenier destijds verkocht. Periode 1800 t/m 1995.

Wijnand Veenendaal
Wijnand is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl