Metaaldetectie

De passie voor een zwaaiende schotel...

Zo'n 10 jaar geleden zat ik met mijn vrouw en 2 zoons op het strand en kwamen er een man en vrouw aan die met een metaaldetector op het strand en in het water gingen zoeken.

Mijn oudste zoon was destijds 9 jaar en spaarde bierdoppen. De vrouw liep op het strand en mijn zoon ging kijken. Behalve geld kwamen er ook de nodige bierdoppen uit het zand, dus al snel kwam de vraag "Pap mag ik ook zo'n ding ?" Natuurlijk wil je als ouder niet al te veel uitgeven aan een nieuwe hobby van je zoon, want het kan een bevlieging zijn. Ik kocht een tweedehandse detector voor 75 gulden, maar al snel bleek dit niets te zijn.

Een maand later kocht ik een detector van 300 gulden voor hem en beloofde hem dat als hij dat bedrag (300 gulden) gevonden had, hij dan weer een nieuwe zou krijgen. Dat duurde precies 14 maanden en vervolgens kwamen we bij een dealer die ons liet zien wat er allemaal zoal te vinden is op akkers en weilanden. Tot dan toe had mijn zoon alleen op het strand gezocht maar nu werd ik ˇˇk ge´nteresseerd. We zijn samen op pad gegaan op de akkers en zochten om de beurt met de detector.

Al snel kwamen er leuke vondsten uit de grond die iets met geschiedenis te maken hadden en dat wekte mijn interesse. Ik vond dat leuker dan de guldens uit het strand (die had ik immers al ;-)) Na enige tijd heb ik voor mezelf ook een detector gekocht en nu zoeken we al 10 jaar samen.

Informatie over onze gezamenlijke hobby verkrijgen wij veelal via internet, boeken, (zoek)vrienden, fora en clubdagen. Naast diverse boeken zijn er een tweetal clubs, die om de 2 maanden een clubblad uitgeven. De clubs organiseren tweemaal per jaar een zogenaamde zoekdag waar importeurs hun spullen laten zien en waar gezocht kan worden met de metaaldetector naar penningen in de grond die recht geven op een prijsje.

Aan mijn hobby besteed ik (te)veel tijd omdat de hobby aardig uit de hand gelopen is. Als systeembeheerder wilde ik jaren geleden wel eens weten hoe je een site bouwt, uiteraard doe je dit dan over je hobby en zo had ik de eerste Nederlandstalige site www.piepstok.nl.

Al met al gaat hier veel tijd in zitten. Ook al omdat wij af en toe zelfs hele weekends met een groep naar Engeland gaan. En moet ik oppassen dat ik nog graag 1 of 2 keer per week op pad kan gaan met mijn metaaldetector.

Wilhelm Bos


© www.moetjekijken.nl