Ik ben Wilhelm van Leerdam, (1961), getrouwd en
vader van twee volwassen kinderen

mijn hobby is het verzamelen van oud keuken emaille

uit de dertiger jaren van de vorige eeuw in de kleur donkergroen met gouden bies.

Tja, hoe kom je er bij om zo iets te gaan verzamelen. Dat is eigenlijk heel simpel, wij wonen in een oud huis uit de jaren begin 1900 en we waren van plan om de keuken in de oude stijl te schilderen. Dat werd dus 3 kleuren groene verf en eenmaal af was het een heel mooi geheel en ja dan loop je eens op een rommelmarkt en zie je een donkergroene vergiet en denk je dat is mooi voor in de keuken. En dan is het hek van de dam, je gaat gericht zoeken naar donkergroen met gouden bies en voor je het weet is het verzamelen geboren en bezit ik nu ongeveer 250 items, maar er zijn er nog veeeeeel meer.

Een nadeel is wel als je steeds meer krijgt dat je ruimte te kort komt, dus hebben wij de keuken maar aangepast. Alle bovenkastjes er afgehaald en mooie planken gemaakt om alles uit te stallen en de verzameling tot zijn recht te laten komen. Het tweede nadeel is de schoonmaak: veel werk en niet leuk maar een lieve schoonmoeder en vrouw dragen daar gelukkig zorg voor.

Ik verzamel nu ongeveer 6 jaar en loop als ik er de tijd voor heb graag over rommelmarkten en beurzen opzoek naar een apart stukje emaille om aan de collectie toe te voegen, de gewone items kom je regelmatig tegen en heb ik ook wel in mijn bezit maar bijzondere dingen dat zijn toevalstreffers en daar kom je maar heel zelden aan.

Dit is ook de reden dat ik graag een verhaaltje aan de hobbysite wil toevoegen. Om op deze manier misschien met mensen in contact te komen die nog iets van emaille in de schuur, kast of op zolder hebben staan en denken wat moet ik er mee: mij maak je er héél blij mee. Een ander deel van mijn tijd besteed ik aan het afspeuren van internet en het plaatsen van advertenties in de lokale bladen om te kijken of er op deze manier wat is te vinden is en ja, zo nu en dan heb je weer eens geluk.

Ook zoek ik als verzamelaar naar krantenadvertenties en prijslijsten van winkeliers met emaille gebruiksvoorwerpen die in vroegere jaren zijn gemaakt door verschillende merken zoals BK, Kat, Neerlandia, Edy en DRU dat zijn wel de meest bekende. Er zijn echter nog wel een stuk of 10 andere merken die vroeger eveneens geëmailleerde voorwerpen maakten en ook adverteerden in de krant. In de loop der jaren zijn er ook veel boeken uitgebracht, meestal in het Engels, Duits of Frans helaas maar weinig in het Nederlands en als ik er een op de kop kan tikken voeg ik die ook aan de verzameling toe.

Emaille gebruiksvoorwerpen zijn er in een veel verschillende kleuren de meest bekende zijn petrolblauw, grijsgewolkt, resedagroen, rood, zwart, oranje gevlamd, geel enz. enz. je kunt het bijna in elke kleur vinden. De meest bekende voorwerpen zijn het alom bekende zand, zeep en sodarek, koffie-, thee- en suikerbussen. Bovendien de in elk huishouden wel aanwezige broodtrommel en petroleumstel, maar ik zoek naar de meer bijzondere voorwerpen zoals een rijstbol, klok, vis- en aspergepan, zout, soda en meelbakken, suiker en melkstelletjes, petroleumkannen, bijzondere bussensets of bussen met bijzondere tekst (rijst, krenten, cacao, enz.), bijzondere koffiepotten met bies of decoratie.

Zo kan ik een hele waslijst opmaken maar u kunt ook eens op mijn fotosite kijken waar u foto's vindt van mijn verzameling en óók heel veel foto's van voorwerpen waar ik nog naar op zoek ben en graag aan mijn collectie wil toevoegen.

Heeft u iets of wellicht een complete set, stuur mij alstublieft een mailtje graag met foto om te laten zien wat u bezit. Liefst in donkergroen of rood (verzameling van mijn zoon) maar andere kleuren zijn ook welkom.

email

Ik hoop iets van u te vernemen.
Met vriendelijke groet,  Wilhelm van Leerdam - een verwoed verzamelaar.

© www.moetjekijken.nl