Graag wil ik mij eerst even voorstellen: Ik ben Willem Buyn mijn grote hobby is

Het beluisteren en verzamelen van hoorspelen

Honderden heb ik als MP3 opgeslagen, wellicht ben ik niet de enige die hier goede herinneringen aan heeft. Want wie herinnert zich niet de kreet van Paul Vlaanderen "Ina, kindje waar ben je?". De rol van Paul Vlaanderen werd gespeeld door Jan van Ees (1896-1967). Deze zeer bekende hoorspelspeler vertaalde ook werk uit het Frans, Duits en Engels, pseudoniem Johan Bennik.

Eveneens zeer populaire series waren "Ome Keesje", "Paulus de Boskabouter" of de spannende "Spring in het heelal". Iedere dag luister ik wel een uur.... ogen dicht en ik zit midden in het verhaal wat mij helemaal meeneemt. Een en ander nostalgie. Het bijzondere van een hoorspel is dat de personages voor eenieder een andere persoonlijkheden zijn. Iedereen heeft namelijk een eigen beeld van de personen die te horen zijn. Een hoorspel is pas goed als je ziet wat je hoort.

In de hoogtijdagen van de hoorspelen - T.V. en computer waren in die tijd nog vrijwel onbekend - bleef men er voor thuis en waren de straten leeg. Maar dat is helaas voorbij en komt nooit meer terug.

 
Hoe het allemaal begon. Van een vriend kreeg ik een band met een hoorspel erop om af te luisteren op een stokoude spoelenbandrecorder, een zgn.plakbandmerk als u begrijpt wat ik bedoel. Sindsdien ben ik besmet met het hoorspelvirus en bezit inmiddels honderden titels. Met het beluisteren kan ik dus nog wel even vooruit. Met veel moeite is er af en toe nog wel aan een exemplaar te komen door te ruilen met andere liefhebbers, soms is er op het internet ook nog iets te vinden. Bij de hoorspelshop worden diverse oude hoorspelen heruitgebracht.

Tegenwoordig is er ook een kans in de boekhandel iets te vinden tussen de luisterboeken. Daar zit soms een hoorspel bij, zelf vond ik zo "Paulus de Boskabouter" in een mapje van 4 cd's met elk 6 afleveringen per cd. De "Sprong in het heelal", een spannend hoorspel uit de jaren 50 is ook opnieuw uitgebracht, deze serie was te beluisteren via de KRO. Er bestaat zoiets als een Top 5, waar de "Sprong in het heelal" al jarenlang onafgebroken de eerste plaats in neemt. Dat zegt wel iets van de kracht van dit hoorspel.

Wie heeft er nooit gehoord van de paniek die in Amerika uitbrak bij het horen van het hoorspel "The War of the Worlds". In Nederland heeft men in 1957 een hoorspel gemaakt wat echter nooit is uitgezonden met de titel "Het kwam zo onverwacht", dit ging over een kernoorlog in Nederland, dit heeft men niet durven uitzenden omdat men bang was voor paniek.

Een gesproken hobby die als muziek in de oren klinkt.

Willem Buyn. email:

© www.moetjekijken.nl