Wielrennen

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Op zondag 26 maart 2023 laat Wim Dekker uit Gemert een klein gedeelte van zijn verzameling over wielrennen zien op de verzamelbeurs in Eerde. Hij heeft in de afgelopen 45 jaar een enorme verzameling opgebouwd over dit onderwerp.

Rond 1975 begon hij met het verzamelen van sportboeken over allerlei sporten. Maar al na een paar jaar kwam hij erachter dat dit toch wel erg veel zou worden. Hij besloot zich toe te leggen op het verzamelen van boeken en informatie over zijn favoriete sporten. Dit waren wielrennen, voetbal en schaatsen. Maar ook dat werd al snel te veel. Rond 1980 besloot hij zich alleen nog toe te leggen op het verzamelen van informatie en boeken op het gebied van wielrennen. De boeken over alle andere sporten verkocht hij via Infostrada. Op de foto hierboven staat hij in een slaapkamertje met 2 grote boekenkasten met alleen maar boeken over wielrennen. Hier zijn heel veel jaarboeken bij over het wielrennen, zoals de Wielerjaarboeken en ook diverse buitenlandse series zoals onder andere de Almanacco Ciclismo (een Spaanse versie), maar ook Franse jaarboeken. In de dozen bovenop zitten allemaal programmaboekjes van wielerwedstrijden. Ook zijn zolder staat bijna vol met informatie over wielrennen. Hij heeft zelfs speciale mappen gemaakt om uitslagen uit kranten in te bewaren.

In zijn jeugd heeft hij zelf ook aan wielrennen gedaan bij Wielervereniging Buitenlust in Helmond en later heeft hij daar nog heel lang in het bestuur van de wielervereniging gezeten. Ook heeft hij aan voetbal gedaan. Hij is al het langst lid van de winteravondvoetbal vereniging in Gemert.

Wim heeft geen website. Maar hij vindt al die cijfertjes van uitslagen interessant. Hij is vooral geïnteresseerd in uitslagen en niet alleen van de professionals maar van alle categorieën en disciplines, zelfs van de jeugd. En niet alleen van internationale wedstrijden, maar ook van regionale wedstrijden. Uren kan hij bezig zijn met het invoeren van allerlei uitslagen op zijn laptop. Daarvoor bezoekt hij ook allerlei websites van wielerwedstrijden. Op deze manier heeft hij al een indrukwekkende database opgebouwd.

Martijn Swinkels is een internationaal gerenommeerd jurylid van wielerwedstrijden en een goede kennis van Wim. Hij gaat zelfs naar Japan om daar wielerwedstrijden te jureren. Van hem krijgt Wim meestal de programmaboekjes van wedstrijden. Daar heeft hij diverse dozen vol van. Hij heeft zelfs Duitse programmaboekjes van rond 1900 in zijn verzameling, dit zijn zeer bijzondere items.

Al een paar schrijvers van boeken over wielrennen hebben de weg naar Wim en zijn schat aan informatie weten te vinden. Hij heeft al aan een paar boeken zijn medewerking kunnen verlenen. Hij vindt het leuk om daaraan mee te werken. Hij hoeft geen geld voor het delen van de informatie, maar hij vindt het leuk als zijn naam dan vermeld wordt in het boek en als hij zelf een exemplaar van het boek toe kan voegen aan zijn verzameling. Overigens hoeft het voor Wim zelfs niet altijd het originele boek te zijn voor zijn verzameling. Het gaat hem om de gegevens die erin staan. Zo werd er eens een heel duur boek uitgegeven, dat Wim graag wou hebben. Via een vriend kreeg hij een kopie van het boek en daar is hij ook heel blij mee. Het origineel hoeft hij nu niet meer te hebben. Van het boek “De Pedaalridders van de Peel” zijn maar liefst 1000 exemplaren gedrukt. Achterin het boek wordt Wim vermeld in het dankwoord.

Wim vertelde dat er 3 wielrenners zijn waar hij echt fan van is. De eerste is Eddy Merckx. Op de eerste foto heeft hij een enorm groot en dik boek van zijn held in de handen. De 2e is Peter Post en de 3e is Leontien van Moorsel. Hij is zelfs nog ooit trainer geweest van Leontien. Maar toen was ze nog erg jong. De broer van Leontien deed aan wielrennen en dat wou Leontien ook. Ze kreeg het fietsje van haar broer, maar dat was eigenlijk nog te groot voor haar. Daarom werden er blokjes hout op de trappers gemaakt zodat ze toch bij de trappers kon. Hij is zelf geen lid geweest van de Supporterclub van Leontien, maar de boekjes heeft hij gekregen van iemand die lid is geweest. Hij heeft een bananendoos vol met informatie en krantenknipsels over de wielercarrière van Leontien. Er zit zelfs een folder van het Kruidvat tussen, omdat daar een advertentie in staat met een foto van Leontien, voor haar eigen lijn sportkleding.

Wim vertelde dat hij regelmatig de verzamelbeurs in Eerde bezoekt. Ik kon me niet voorstellen dat hij daar sportboeken of wieleruitslagen zou vinden. “Nee dat niet!” Maar Wim Nijs is iedere verzamelbeurs aanwezig met zijn verzameling sigarenbandjes. Een jaar of 4 geleden kwam Wim Dekker erachter dat er ook sigarenbandjes van wielrenners zijn uitgegeven en die probeert hij nu compleet te maken.

Ik heb even voor Wim geïnformeerd en ook van lucifermerken zijn er afbeeldingen van wielrenners uitgegeven en wie weet ook nog wel van suikerzakjes. Dus voorlopig kan hij nog vooruit op de verzamelbeurs in Eerde.
Wim verzamelt alles wat met de wielersport te maken heeft. Dus ook foto’s, bidons, petten enzovoorts.

Voor meer foto’s zie www.moetjekijken.nl.

Verzamelbeurs
Op zondag 26 maart 2023 laat Wim Dekker uit Gemert zijn verzameling over wielrennen zien op de verzamelbeurs in Eerde. Als u nog een aanvulling heeft op deze verzameling kunt u contact met hem opnemen via 06 - 2165 5213 of e-mail naar .
Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl