Sigarenbandjes

Op 28 november 2010 liet ik mijn verzameling zien aan de bezoekers van de verzamelbeurs in Eerde. Ik verzamel van alles wat met sigaren te maken heeft. Van sigarenbandjes tot kistbanden en kistetiketten, maar bijvoorbeeld ook lucifermerken waar reclame voor sigaren op staat, of sigarenhouders.

Begin

Eigenlijk ben ik pas in 1993 begonnen met mijn verzameling. Dit begon op een nogal merkwaardige manier. Ik liep over een rommelmarkt en daar stond een man met een groot koekblik vol met sigarenbandjes in zijn handen. De vrouw achter de kraam vroeg er ƒ 1,50 voor, maar de man probeerde af te dingen naar ƒ 0,50. Dit vond ik gewoon een belachelijk bod voor zo’n blik vol met sigarenbanden. Ik heb de vrouw achter de kraam de gevraagde ƒ 1,50 gegeven en het blik meegenomen, onder protest van de man die nog aan het onderhandelen was. Ik heb toen besloten om ze dan maar echt te gaan verzamelen. In mijn jeugd had ik ook al een tijdje sigarenbandjes verzameld, maar die had ik op een gegeven moment aan een neef gegeven. Ik heb aan die neef gevraagd of die de sigarenbandjes nog had en die bleek hij nog te hebben. Ik heb toen mijn oude verzameling terug gekregen, want die neef deed er niets meer mee. Mijn oude verzameling stelde toen nog niet zo heel veel voor. Dat is wel wat anders met de verzameling die ik nu heb! Ik heb nu ongeveer 250.000 sigarenbandjes bij elkaar verzameld en er zitten zeker een aantal zeer zeldzame exemplaren in mijn verzameling. Mijn verzameling is in redelijk korte tijd al zo groot geworden, omdat ik, zeker in het begin, verzamelingen heb overgenomen. Natuurlijk is de verzameling ook groot door de vele soorten.

AVB

Ik ben ook al snel lid geworden van de AVB een Belgische club van sigarenbanden verzamelaars waar veel Nederlanders lid van zijn (website: www.avbvitolphile.be). Zij organiseren ongeveer 6 keer per jaar door heel Nederland heen verzamelbeurzen voor sigarenbandenverzamelaars. De verzamelbeurzen voor sigarenbandjes vinden o.a. plaats in Horst, Arnhem, Woerden en Olst. Ik bezoek ook regelmatig de verzamelbeurs in Eerde op zoek naar sigarenbanden of lucifermerken over sigaren.

Diverse soorten

Er zijn vele soorten sigarenbanden en ik verzamel ze bijna allemaal.

  1. De fabrieksbanden, met de naam van de fabrikant.
  2. De magazijnbanden, zonder merknaam maar met een aanduiding van de kwaliteit van de sigaar
  3. belastingbandjes, kleine smalle bandjes met daarop de prijs van de sigaar
  4. reclamebanden, zonder merknaam, vaak met reclame voor café’s, of hotels, of uitgegeven voor jubilea.
  5. Commerciële banden, dit zijn series banden die nooit om een sigaar hebben gezeten.
Enkele voorbeelden van reclamesigarenbanden
Klassieke sigarenbandjes

Van de eerste 4 soorten verschijnen weinig nieuwe banden meer. Dit zijn nu juist de soorten die ik het liefste zie. Van de commerciële banden worden nog wel veel nieuwe uitgegeven, maar dit vind ik geen echte sigarenbanden. Ze hebben ook nooit om een sigaar heen gezeten en worden alleen uitgegeven in series voor de mooie plaatjes. Vaak zijn dit bijvoorbeeld series van stripfiguren die in 5 kleuren worden uitgegeven. Firma’s die nu nog vooral commerciële series sigarenbanden uitgeven zijn Murillo, Washington en Royal Flush. Ik heb wel enkele van deze series in mijn verzameling, maar ze hebben zeker niet mijn voorkeur. Soms kan ik ze echter wel eens goed ruilen tegen dubbele echte sigarenbandjes.

Niet alleen sigarenbandjes

Lucifermerken met reclame en sigarenbandjes
Een favoriet kistetiket uit mijn verzameling

Om te illustreren dat ik niet alleen sigarenbandjes verzamel, maar ook allerlei andere dingen die met sigaren te maken hebben laat ik bovenstaande pagina's zien. Aan de linkerkant staan lucifermerken met reclame van diverse garages en drankenhandels en aan de rechterkant staan sigarenbandjes. De afbeeldingen van de vlaggen en de nummering van beide series komen overeen. Ook heb ik diverse pagina's met lucifermerken met reclame voor sigaren. Ook de etiketten van sigarenkistjes worden door mij verzameld.

In de jaren ’70 kwamen sigarenhandelaren erachter dat verzamelen erg in was. Hierop werd door de handel ingespeeld door het in de sigarenkistjes leggen van grote zogenaamde kistbanden. Het merk senator legde in ieder kist een garantiestrook met een afbeelding van een bankbiljet. Van die serie zoek ik nog diverse strookjes en ook de spelregels van dat bankspel (of een kopie ervan).

Opbergen

Mijn verzameling zit netjes opgeborgen in ongeveer 50 ordners. Om een beetje overzicht te houden zit bijna alles op alfabet opgeborgen. De bladen waarop ik de sigarenbandjes opberg maak ik zelf.Voor de klassieke sigarenbandjes snij ik met een scherp mesje kleine gleufjes in stevig zwart karton. De uiteinden van de sigarenbandjes schuif ik dan onder de gleufjes door. De fabrieks- en magazijnbanden worden met postzegelplakkers opgeplakt. Met een klein streepje wordt aangegeven waar het sigarenbandje moet komen.

In de jaren ’70 gaven diverse sigarenfabrieken albums uit om de sigarenbandjes in op te bergen. Ook hierin was het merk Washington heel actief met verzamelalbums van sigarenbandjes van de geschiedenis van de Luchtvaart, de USA en de schilderkunst. Ook zijn er albums uitgegeven speciaal met sigarenbandjes van voetbalclubs en de geschiedenis van de Nederlandse sigarenbandjes.

Wim Nijs        

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland
van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl