kastelen

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Wim weet niet meer goed wat de aanleiding was, maar hij weet nog wel dat het begin jaren ‘90 is geweest dat hij tijdens een vakantie in Frankrijk besloot om van alles van kastelen te gaan verzamelen. Hij is altijd al een verzamelaar geweest en een liefhebber van oude dingen. Hij verzamelt ook postzegels en munten.
In eerste instantie was zijn idee om zoveel mogelijk informatie over kastelen bij elkaar te zoeken en daar overzichten van te maken. Hij ging op zoek naar de geschiedenis van kastelen en de bewoners en welke functie de kastelen nu hebben. Daarvoor heeft hij onder andere krantenartikelen uitgeknipt, maar ook boeken gekocht en informatie op internet opgezocht. Van de provincie Overijssel heeft hij een heel overzicht gemaakt van alle kastelen. Maar als verzamelaar heb je altijd te weinig tijd. Zeker als je meerdere verzamelingen hebt zoals Wim. Dus hij heeft nog lang niet alles af wat hij zou willen maken. Onlangs kreeg hij nog van iemand een grote plastic tas met postzegels uit de hele wereld afkomstig. Dus daar is hij nu weer druk mee om die allemaal af te weken en uit te sorteren.

Boeken over kastelen Informatie over kastelen
Hoewel het dus in eerste instantie begon als alleen het verzamelen van informatie, verzamelt hij nu ook allerlei dingetjes met kastelen. Als je toch al postzegels en munten verzamelt dan is het ook een kleine stap om die ook over kastelen te gaan verzamelen. Wim verzamelt postzegels uit de hele wereld. Postzegels met kastelen erop worden eerst opgenomen in zijn postzegelverzameling en pas als hij ze dubbel heeft in zijn verzameling met kastelen. Hetzelfde geldt voor de munten. In Duitsland zijn diverse speciale 2 euro munten uitgegeven met kastelen erop. Ook heeft Wim een aantal penningen van kastelen in zijn verzameling. Deze zien eruit als munten maar hebben geen betalingswaarde. Ook heeft hij een paar koperen plaatjes van kastelen. In sommige kastelen staat een automaat en als je daar 5 cent in gooit dan kun je die platwalsen en dan komt er een afbeelding van het kasteel uit, een zogenoemde pressed coin.

Munten Postzegels

Wim bezoekt regelmatig de verzamelbeurs in Eerde. Een verzamelaar van lucifermerken en een verzamelaar van suikerzakjes bewaren voor hem de kastelen die ze tegenkomen in hun verzameling en dubbel hebben. Hij doet zelf ook zijn best om voor hen weer iets mee te brengen voor de verzameling. Verder heeft hij geen mensen die voor hem mee kijken voor zijn verzameling.

Servies Suikerzakjes

Inmiddels heeft hij allerlei gebruikelijke verzamelitems met kastelen erop zoals onder andere suikerzakjes, stickers, bierviltjes, ansichtkaarten, theezakjes en lucifermerken. Ook heeft hij een aantal bijzondere items in zijn verzameling, zoals een grote puzzel van een kasteel, theelepeltjes, kopjes en een zeepdoosje. Het bijzonderste item is toch wel een koekje met een afbeelding van kasteel Helmond.

Ansichtkaarten Suikerzakjes

In zijn werkkamer heeft Wim ook diverse gravures en tekeningen van kastelen aan de muren hangen. Wim heeft vroeger in de zorg gewerkt en de tekening op de afbeelding hiernaast heeft hij eens van een patiënt gekregen. De patiënt had de tekening zelf gemaakt. Het is een tekening van kasteel Bouvigne in Breda. Wim heeft in het verleden al tentoonstellingen gehouden tijdens de vakantieverzamelbeurs in Volkel en de jubileumbeurs in Oss. De oorkondes die hij kreeg voor zijn tentoonstellingen hangen ook in zijn hobbykamer aan de muur.

Puzzel Lepels Gravure

Als u nog een aanvulling heeft op deze verzameling kunt u contact met Wim opnemen via 0413 - 268 272 of e-mail:

Verzamelbeurs
Op 24 maart 2019 liet Wim een deel van deze verzameling kastelen zien op verzamelbeurs in Eerde.


Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van De Verzamelaar Zie ook https://verzamelbeurseerde.nl/tentoonstellingenarchief

© www.moetjekijken.nl