Oud Enkhuizen

Een jaar of tien geleden werkte ik in een bejaardentehuis, hier in Enkhuizen, daar woonde een mijnheer van 85 jaar. Hij had dozen vol prentkaarten van Enkhuizen van jaren geleden, ik raakte daar zeer van onder de indruk.

Ben vervolgens zelf ook gaan zoeken naar oude prentkaarten, boekjes met foto's. Dat is ook een beetje uit de hand gelopen en later kwamen er wat cd-roms uit met foto's van oud Enkhuizen, die teruggaan naar 1898. Waarbij ook een foto van het badhuis. Vroeger, en dat is nog niet zo lang geleden, hadden maar weinig mensen een douche en mocht je één maal per week van je ouders naar het badhuis. 's Winters stond je dan ook nog vaak onder een koude douche omdat de centrale ketel die op kolen gestookt werd, het even niet aankon.

Dan had je die oude stoomschepen, ze voeren van Enkhuizen naar Stavoren en weer terug. Er waren drie schepen die de lijn onderhielden, ook een stoomboot waar een complete (vracht)trein opging.

Ik begon ook wat belangstelling te krijgen in de historie van de stad, die onstond in 1356. De dorpjes Enchusen en het iets westelijker gelegen Gommerkarspel werden samengevoegd tot Enkhuizen. In dat zelfde jaar kreeg de nieuwe stad stadsrechten van Hertog Willem van Beyeren, Grave van Holland. De gemeente Enkhuizen heeft ook een wapen en toont de verbondenheid met het water. Drie gekroonde haringen zwemmen op dat wapen rond.

Een aantal historische plekken, waarvan een foto op mijn site staat, bezoek ik nu om een nieuwe foto te maken, zodat je ook later kunt zien hoe het toen was en in deze tijd.
Enkhuizen heeft ook veel monumentale gebouwen en veel gevelsteentjes uit een ver verleden. Bezoek ook eens de site van de Vereniging Oud Enkhuizen, www.oudenkhuizen.nl.

Het wordt wel steeds moeilijker prentkaarten te bemachtigen die ik nog niet heb. Vele tientallen prentbriefkaarten van mijn verzameling heb ik echter op cd-rom staan, omdat ik die door ruimtegebrek helaas niet op mijn site kwijt kan. Ga er maar eens kijken:
http://home.quicknet.nl/qn/prive/pe1gvq/


© www.moetjekijken.nl