Zendamateur

 
Het zendamateurisme is eigenlijk na de tweede wereldoorlog begonnen, met wat experimenten van mensen die verzot waren op elektronica.
Het heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de watersnoodramp in Zeeland 1953, er was toen niets en de zendamateurs konden toen een goed netwerk opbouwen.

Het is een hobby die je niet zomaar gaat doen, je moet een beetje gek zijn van electronica, een heldere geest hebben en wat Engels spreken kan ook geen kwaad. Het begon bij mij toen ik een jaar of 10 was, ik ben trouwens van 1947. Met een lampje en een transformator gestart, dat groeide uit tot zelfbouw van simpele projectjes, zoals het bouwen van een transistorradio, vervolgens dan de kast maken van triplex.

Goed, ik ontdekte ook de amateurbanden en werd luisteramateur, werd lid van de Veron en kreeg een luisternummer, zendamateurs maken verbindingen met elkaar, dan worden er kaarten uitgewisseld, men noemt dit qsl-kaarten. Hier staan de roepletters op en het sterkte rapport, dus hoe sterk iemand bij de ander binnen komt.
En als luisteramateur doe je daar driftig aan mee, om rapporten uit te wisselen. Maar ik vond dit niet voldoende, wilde ook een zendmachtiging, maar moest dan wel een vrij zwaar examen afleggen, afgenomen door de PTT.

Maar eerst moest er geleerd worden, cursusboek gekocht en gaan leren, het examen werd in Utrecht (nu Nieuwegein) afgenomen, dat vindt nog steeds tweemaal per jaar plaats in voor en najaar. Hiervoor een paar maal gezakt, daarna een winter er keihard aan gewerkt en uiteindelijk geslaagd.

Dit is nu alweer 30 jaar geleden en kreeg ik de call "PE1GVQ" van PTT-telecom, ik kon de vhf-banden op d.w.z. 144 Mhz - 430 Mhz, maar wilde ik op de HF-banden uitkomen zat er nog een morse examen in de weg, 12 woorden per minuut seinen en nemen, ik werd daar moedeloos van, want ik kreeg het niet onder de knie.

Maar in september 2003 is dat afgeschaft. Iemand met een c-licentie kan ook op de hf-banden uitkomen, deze lopen van 1.8 tot 30 Mhz, daar kun je echt je ei kwijt. Je werkt met de hele wereld, ook met zendamateurs uiteraard die een licentie hebben, daar wissel je ook een sterkterapport mee uit. Ik mag graag weten hoe iemand leeft en werkt, bijvoorbeeld een zendamateur uit Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland, dan wel uit China, maar alles in het engels, maar ook nog veel met CW = morse punten en strepen. ...---...

Daarmee is dit een hobby met vele kanten, je kunt alleen cw plegen of in fone, dus met microfoon, sstv, plaatjes verzenden en ontvangen, zelfbouw, ATV, dit is amateurtelevisie, RTTY berichten ontvangen en zenden.
Dan is er nog APRS, hiermede kun je een zendamateur volgen in combinatie met een GPS-ontvanger, je kunt dan zien waar die zendamateur op dat moment met zijn auto rijdt of met zijn boot vaart. Software hiervoor is zo van het internet te downloaden, enz.enz.
Zo kan ik nog wel een poos doorgaan, het is een fijne hobby, je hoeft er niet de deur voor uit en nu ik in de vut zit ben ik dagelijks met dit zendgebeuren bezig.

Kijk ook maar eens op mijn site: members.quicknet.nl/pe1gvq

© www.moetjekijken.nl