Barbieschoentjes

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Yvonne verzamelt al meer dan 15 jaar Barbieschoentjes. Toen Yvonne de schoentjes zag van de Barbiepoppen van haar nichtjes werd ze er door gefascineerd. Ze hadden zoveel mooie kleine details en er waren zo ontzettend veel soorten en kleuren. Ze was altijd al gek op schoenen, maar omdat een paar schoenen altijd nog best veel geld kost en je toch maar 1 paar schoenen kunt dragen heeft ze geen schoenenverzameling. Een verzameling schoenen zou erg veel ruimte in beslag nemen en die ruimte heeft ze niet. Barbieschoentjes daarentegen zijn erg klein en daarvan kun je dus wel een flinke verzameling opbouwen zonder dat het veel ruimte kost. Hoewel … ze vertelde dat ze inmiddels zeker 40 schoenendozen en Barbiekoffertjes met verschillende paren Barbieschoentjes heeft, dus inmiddels is het toch wel een omvangrijke verzameling. Er zijn wel 60.000 verschillende paren Barbieschoentjes.

In het begin zocht ze vooral op rommelmarkten tussen de Barbiespullen naar schoentjes. In dozen met Barbies liggen de schoentjes vaak los onderin de doos. Als ze dan vroeg om alleen de schoentjes te mogen kopen dan was het vaak dat de verkopers vroegen of ze dan ook de Barbies en de kleertjes mee wilde nemen. Als het voor een leuk prijsje gekocht kon worden dan nam ze vaak ook de rest mee. Zo had ze tijdens de verzamelbeurs in Erp ook een volle krat met Barbiepoppen staan. Kinderen die graag een pop wilden hebben mochten er gratis 1 uitzoeken. Later ging ze ook op Marktplaats zoeken naar Barbieschoentjes. Daar werden toen zelden Barbieschoentjes aangeboden, maar wel vaak kledingsetjes. Als ze dan oude kledingsetjes zag dan probeerde ze die voor niet al te veel geld te kopen in de hoop dat de schoentjes er ook bij zaten. Ze durfde niet allerlei details te vragen, omdat dat vaak de prijs omhoog drijft. Ze deed dan gewoon een bod voor alles wat aangeboden werd en dan was het altijd spannend wat er allemaal bij zat als het gekochte binnenkwam. Op de foto hierboven staat de doos met Barbies en een bak met kledingsetjes. Wie zoekt er nog iets?

Alle schoentjes zijn verschillend Schaats

Yvonne verzamelt alle vormen van schoeisel voor de Barbies. Niet alleen de hoge hakjes, maar ook sportschoenen, skischoenen, skeelers, schaatsen, laarzen, slofjes en wat je maar aan schoeisel kunt bedenken. Alle schoentjes worden opgeborgen in oude Barbie koffertjes of in schoenendozen. Alle schoentjes worden gesorteerd op soort en kleur. Hoewel ze inmiddels al heel veel paren heeft, weet ze meestal toch precies welke soort ze al heeft of nog mist. Ze heeft geen website en geen catalogus van de schoentjes. Alle schoentjes worden met een loep bekeken en alle variaties worden bewaard. Soms zit er net een randje extra op de schoentjes, of er staat een getal of een landnaam op. Alle schoentjes in dit zakje zijn anders. Je kunt Yvonne blij maken met alle Barbie schoentjes. Zelfs als je nog maar 1 schoentje hebt. Yvonne heeft onlangs nog voor een paar euro een volle schoenendoos met schoentjes gekocht. In de doos zaten geen paren maar alleen losse schoenen. Zij kijkt dan weer in haar dubbele verzameling of daar misschien een 2e schoentje bij zit zodat ze toch weer een setje schoenen kan samenstellen.

Kledingsetje Skating Fun uit 1963 Poppen

In de loop der tijd is ze zich toch steeds meer toe gaan leggen op kledingsetjes. Ze heeft diverse boeken, catalogussen en folders van Barbie. Daar staan vaak kledingsetjes in met de schoentjes erbij. Samen geven ze een mooi beeld van de mode in die tijd. Er zijn ook diverse modeontwerpers die voor Barbie kleding en schoenen hebben ontworpen en mede daardoor naam hebben gemaakt in de modewereld. Voor de kleding beperkt Yvonne zich wel tot kledingsetjes uit de beginjaren van Barbie, dus vooral uit de jaren ‘60. De eerste Barbie kwam in 1959 op de markt. Bij het kledingsetje Skating Fun uit 1963 op de foto hierboven ontbreekt de handmof nog en de schaatsen zijn niet compleet, de ijzers ontbreken. Er zijn al heel lang diverse verzamelaars van Barbie mode, maar ze heeft nog niemand gevonden die net als zij specifiek de schoentjes verzamelt. De verzamelaars van mode en kleertjes letten er nu meer op dat de schoentjes er ook bij zitten.

Yvonne volgt ook de politiek om Barbie heen. Mattel heeft in het verleden veel kritiek gekregen op de Barbie poppen. De wespentaille zou leiden tot anorexia bij jonge meisjes. En in het begin waren er alleen blanke poppen. Het was een ware revolutie toen de eerste gekleurde Barbie uitkwam. De laatste jaren heeft Mattel ook Barbies gemaakt van inspirerende vrouwen, zoals onder andere Amelia Earhart en Frida Kahlo. Ze hebben de kritiek om weten te zetten in een maatschappelijk betrokken imago. Tot de Barbie poppen behoren ook de familie en vrienden van Barbie, zoals onder andere Ken, Skipper, Stacie en Chelsea. Yvonne vindt het leuk om van iedere soort 1 pop te hebben. Er zijn nu ook Barbies met een voller figuur en ook die mocht niet ontbreken in de verzameling. De shoe obsession Barbie hiernaast op de foto vond Yvonne wel heel toepasselijk voor in haar verzameling. In de jurk zitten allemaal schoentjes en zelfs de ketting en oorbellen zijn schoentjes.

Catalogus Barbie dozen Barbie poppen

Ondanks dat Yvonne al vele jaren met de verzameling bezig is, vindt ze zichzelf nog steeds geen kenner. Ze geeft wel toe dat ze al veel geleerd heeft. Ze hoeft ook niet alles te hebben en het liefst heeft ze zo min mogelijk dubbelen. Als ze schoenen of kleding dubbel heeft dan houdt ze de mooiste setjes. De dubbelen probeert ze via Marktplaats te verkopen of te ruilen of soms geeft ze ze weg (voor een goed doel). Ze durft de kleding niet te herstellen of te wassen. Het is allemaal zo'n teer spul. Ze wil het allemaal zo origineel mogelijk houden.

Op 28 oktober 2018 liet Yvonne van Aarle haar verzameling Barbieschoentjes zien op Verzamelbeurs Eerde.
Als u nog iets leuks heeft voor deze verzameling kunt u contact opnemen met Yvonne via e-mailadres:

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland
van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl