lees hieronder het interview in de Telegraaf-bijlage van zondag 25 mei 2008

door Patrick van Weerdenburg

Wil Goedhart: Mijn hobby: hobbyisten verzamelen.


Als je zelf geen vorm in een homp klein kan maken, geen penseel kan vasthouden of niet wakker ligt van een nieuw ontdekt bierviltje, maar wel warm loopt voor de gedrevenheid en liefde die mensen tentoon spreiden voor hun hobby, dan kun je dáár natuurlijk je hobby van maken. Wil Goedhart (1930) uit Amstelveen is daar het levende bewijs van. Hij verzamelt hobbyisten.
Zwangere buikenbeschilderaars, ringslangfokkers, rouwprentjesbewaarders... WIL GOEDHART zet ze bij elkaar

Op zijn website www.moetjekijken.nl, bedoeld om mensen over hun liefhebberij te laten vertellen, heeft de voormalige advertentieopmaker ruim 250 weten te vangen, een uiterst verscheiden legertje dat met de dag groeit en veel nieuwsgierigen trekt. In vier jaar tijd heeft zijn site, met nauwelijks enige ruchtbaarheid, al meer dan 500.000 bezoekers getrokken.

"Vreemd genoeg zie je in reclamespotjes of het lijkt dat oudere mensen, en met name mannen, niets meer doen dan of golfballetjes slaan in een zonnig land of miesmuizerig achter een rollator sjokken. Reclamemakers zouden eens verder moeten kijken dan hun neus lang is, want Nederland gonst van de bedrijvigheid als het gaat om het invullen van de vrije tijd. Ik verbaas en verheug me er dagelijks over als ik zie waar mensen allemaal mee bezig zijn. Elke dag speur ik het internet af op zoek naar mensen met bijzondere liefhebberijen," vertelt Goedhart in zijn werkkamer hoog in een torenflat, waarvan het uitzicht bij helder weer reikt tot aan de Domtoren in Utrecht.

Na twee hartklappers, afgekeurd en weer goed opgeknapt, reisde Wil, samen met zijn vrouw Willy, met als hobby fotografie, de helft van de aardbol over. In Amerika van coast to coast, in de voormalige Sovjet Unie, van Moskou tot Siberië, door China, van Sjanghai tot Tibet, een rondje Japan en kriskras Europa door tot aan de Sahara in Algerije. "Overal had Willy de mooiste foto's gemaakt. Ik bedacht, te gast bij kennissen in een villa ergens achteraf in Portugal, dat ze die mooie platen eens op een website moest zetten. En ik, opgegroeid met de computer van de Commodore VIC-20 en 64, jawel, het stenen tijdperk, tot de technische mirakels van nu, heb toen aan de rand van het zwembad een website voor haar in elkaar zitten kloppen."

"Dan zit je vervolgens met een aantal mensen, onder wie de hoofdredacteur van het computermagazine Computer Totaal over hobby's te babbelen. Een vertelde het voor mij toen nog opzienbarende verhaal van een Amerikaan die toiletbrillen verzamelde. Die had zijn hele huis tot aan zijn garage toe, van boven tot onder, behangen met toiletbrillen. De ene na de andere vreemde en bijzondere hobby kwam ter sprake. Nu kijk ik nergens meer van op, maar toe was ik vol verbazing. Die anekdotes wekten mijn belangstelling. Het leek mij erg leuk om die mensen met al die verschillende bijzondere hobby's op één website te krijgen. Ik ben ermee gestart in 2004 door een aantal kennissen aan te schrijven. Ik had er gelijk zes: kantklossen, boeken restaureren, fotografie, muziek en schilderen. Na drie maanden had ik al 2000 bezoekers en na een berichtje inde TROS-Kompas en een huis en huis blad ging het in een stroomversnelling. Er staan nu meer dan 250 hobbyisten met hun verhaal op mijn site."

Eén keer in de maand gaan Wil en Willy bij één van de hobbyisten op bezoek. "Het is fantastisch leuk om te zien hoe begaan ze zijn. Ik vind het heerlijk om te luisteren naar de verhalen die er achter zitten, terwijl Willy vaak dan foto's maakt.
Je komt zodoende met de meest uiteenlopen liefhebberijen in aanraking. En de mensen vinden het machtig om, altijd hartelijk enthousiast, hun hobby met een leek te delen. Zo is er iemand die ringslangen fokt, of iemand die de buik van zwangere vrouwen beschildert. Er zijn vrouwen die laten dat doen wanneer ze acht maanden ver zijn en een mooie bolle buik hebben. Daar wordt dan een foto van gemaakt en deze wordt gebruikt voor het geboortekaartje. Maar er is ook iemand die, hoe kom je er op, wasknijpers verzamelt. Uit alle delen van de wereld, in allerlei vormen en van allerlei materialen. Er zijn mensen gespecialiseerd in brandweerhelmen, kinderwagens, bonsaiboompjes.
Er zijn twee broers die inmiddels een museum kunnen inrichten - en dat nu ook overwegen - met alles wat er over de stripfiguren Asterix en Obelix te vinden is. Dat is werkelijk onvoorstelbaar. Er staat iemand op de site die rouwprentjes verzamelt. Die was vrijwilliger bij een aantal bejaardentehuizen, dus dat schiet op. Of die man in het Friese Twijzelerheide. Dat is een volleerd ambachtelijk koperslager die de mooiste dingen maakt met eeuwenoude verdwenen technieken en gereedschappen. We zijn bij een familie geweest waarvan het huis tot de nok toe was gevuld met trapauto's. In de woonkamer, op de gang, de zolder en zelfs op het toilet hingen er onderdelen. Vorige week waren we in Heiloo, bij een club van vijftien breiende dames. Het is elke keer weer totaal anders, maar het blijft ontroerend hoe mensen bijna geobsedeerd over hun liefhebberij kunnen praten. Mensen leven zich helemaal uit in hun hobby. Ik zie een hobby als een bliksemafleider. Het haalt je uit de dagelijkse sleur en het levert leuke sociale contacten op. Mensen gaan naar beurzen toe, stropen markten af, zoeken op het internet. En er zijn altijd wel gelijkgestemden te vinden."

Maar, en dat is volgens Goedhart het aardig van zijn site, hobbyisten komen met heel andersoortige hobbyisten in aanraking. Zo is er een hartelijk contact ontstaan tussen een mevrouw die, door een handicap, alleen maar mini-breiwerkjes kan maken. "Die dame kan nauwelijks haar vingers bewegen, en breit met piepkleine naalden en hele dunne wol prachtige doekjes. Die maakt nu, net als een mevrouw uit Amsterdam die fantastisch kan kantklossen, tafelkleedjes en gordijntjes voor iemand die poppenhuizen maakt in het oosten des land. Als we op bezoek zijn, krijgen we soms een cadeautje mee. Zo hebben we een prachtige gluurpop mee naar huis mogen nemen. Wat een gluurpop is? Haha, wie dàt wil weten, moet dan maar fijn op mijn website gaan kijken.."


© www.moetjekijken.nl